Η Τουρκία πουλάει «προστασία» στην Λιβύη με αντάλλαγμα τις θαλάσσιες ζώνες

Επανάληψη του σκηνικού του 2019 επιχειρεί η Τουρκία στη Λιβύη καθώς εκμεταλλεύεται τη μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται  η κυβέρνηση Ντμεϊμπά προκειμένου με αντάλλαγμα τη στρατιωτική βοήθεια να εξασφαλίσει και να σιγουρέψει την ενεργοποίηση του Τουρκολιβυκού Μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Από: liberal.gr / Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Ο πρωθυπουργός της Τρίπολης Ντμπεϊμπά ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη  και συναντήθηκε με τον τούρκο υπουργό Άμυνας Χ. Ακάρ  με τον οποίο υπέγραψε δυο συμφωνίες για την  …αύξηση της αποτελεσματικότητας της Λιβυκής Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο του «Πρωτοκόλλου Πτητικής Εκπαίδευσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας», με στόχο οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να συμβάλουν στην εκπαίδευση των Λίβυων πιλότων, ενώ στο συμπληρωματικό πρωτόκολλο προβλέπεται η βελτίωση των υφιστάμενων στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Δεν είναι  τυχαίο ότι ο κ.Ντμπεϊμπά  επισκέφθηκε και στα εγκαίνια της  Έκθεσης Άμυνας, Αεροπορίας και Διαστημικής Βιομηχανίας SAHA  που ξεκίνησε πριν τρεις ημέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία υποσχέθηκε την παραχώρηση dronew Akinci στον Ντμπεϊμπα ώστε να αντιμετωπίσει τους εσωτερικούς  αντιπάλους. Όπως το 2019 η τουρκική στρατιωτική  εμπλοκή   έσωσε  τον Αλ Σαρατζ από την επίθεση του Χαφτάρ έτσι και τώρα ο Ντμπεϊμπα σώθηκε από την επίθεση των δυνάμεων που υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό που έχει αναδείξει το Κοινοβούλιο  Φ.Μπασαγκα   που αποκρούστηκαν με την παρέμβαση και πάλι των Τούρκων.

Ο πρωθυπουργός της Τρίπολης αγοράζει «προστασία» από την Άγκυρα προσφέροντας στο καθεστώς Ερντογάν ως αντάλλαγμα  την ενεργοποίηση του Τουρκολιβυκού Μνημονίου με τον προγραμματισμό ερευνών σε περιοχές της υποτιθέμενης λιβυκής υφαλοκρηπίδας η οποία βεβαίως επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Κρήτης.

Πληροφορίες σε λιβυκές ιστοσελίδες αναφέρουν μάλιστα ότι η Άγκυρα έχει εμπλακεί σε μια διπλωματική προσπάθεια για  συμφωνία μεταξύ των δυο αντίθετων στρατοπέδων στη Λιβύη (εξάλλου Ντμπεϊμπά και Μπασάγκα είναι γνωστοί αμφότεροι για τα φιλοτουρκικά αισθήματα τους), ώστε να προκύψει μια νέα ενιαία κυβέρνηση  κοινής αποδοχής, η οποία  εκ των πραγμάτων θα είναι  ελεγχόμενη από την Άγκυρα.

Η Συμφωνία του προέδρου της Βουλής Α. Σάλεχ με τον πρόεδρο του Συμβουλίου του Κράτους Αλ Μισρι  για την συνταγματική διαδικασία  που θα μπορούσε να οδηγήσει   στην ανάδειξη μιας τέτοιας κυβέρνησης πριν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.

Την Τετάρτη στο Ντακάρ της Σενεγάλης ο Μ. Τσαβούσογλου βρέθηκε  στο ίδιο πάνελ  ως ομιλητής με την ΥΠΕΞ της Λιβύης Αλ Μανγκους και έτσι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις  για  την κατάσταση στη Λιβύη και τα επόμενα βήματα μετά την υπογραφή και των νέων συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών.

Το μεγάλο πρόβλημα για την Αθήνα είναι ότι αυτή τη στιγμή όλοι οι χειρισμοί έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο ,και δεν υπάρχει  καμία διπλωματική παρουσία της Ελλάδας στην Τρίπολη όπου τελικά αποτελεί το επίκεντρο των αποφάσεων . Η ανάληψη καθηκόντων από τον Έλληνα διπλωμάτη Σ. Βενιζέλο στο Γενικό Προξενείο της Βεγγάζης ,δεν μπορεί να καλύψει  το κενό στην Τρίπολη. Και το πιο σημαντικό η Αθήνα εμφανίζεται να μην έχει στρατηγική για την κρίση της Λιβύης και τις παράπλευρες συνέπειες στο μείζον θέμα των θαλασσίων ζωνών  με την Ελλάδα, έχοντας προσδεθεί στον τρόπο με τον  οποίο η Αίγυπτος αντιμετωπίζει την κρίση που φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με το μέγεθος και την ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Λιβύη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail