Η ΕΕ είναι διχασμένη ως προς την πολιτική της για την τιμή του φυσικού αερίου

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται σκληρά προσπαθώντας να βρουν τρόπους να διασφαλίσουν τόσο την ασφάλεια όσο και την οικονομική προσιτότητα της ενέργειας στο μπλοκ τους τελευταίους μήνες. Αρχικά εστιάζοντας στο κομμάτι της ασφάλειας, η προσιτή τιμή έχει πλέον προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας.

Irina Slav για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς ξεκινά η περίοδος θέρμανσης, τα κράτη μέλη της ΕΕ στρέφονται το ένα το άλλο στις ολοένα και πιο απελπισμένες προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν αρκετό φυσικό αέριο για να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη και να εξασφαλίσουν ότι είναι προσιτό. Ορισμένοι πιστεύουν πως αυτό θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε ριζικά μέτρα που θα μείωναν τις τιμές. Άλλοι δεν είναι τόσο σίγουροι.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντώνται τακτικά τις τελευταίες εβδομάδες για να συζητήσουν πιθανά μέτρα για τη διασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για όλα τα κράτη μέλη σε μια κατάσταση όπου ο μεγαλύτερος προμηθευτής του μπλοκ, η Ρωσία, έχει φύγει, πολλοί πιστεύουν, για καλό.

Η Νορβηγία έχει επιταχύνει, το ίδιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και τα ΗΑΕ συμφώνησαν να στείλουν πέντε φορτία LNG στη Γερμανία το επόμενο έτος. Αλλά αυτό είναι του χρόνου. Τώρα, η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο και το χρειάζεται φθηνά. Οι επιλογές της δεν είναι ακριβώς απεριόριστες.

Μια ομάδα 15 κρατών μελών πρότεινε τον περασμένο μήνα να περιορίσει η ΕΕ την τιμή όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου για να διαχειριστεί τα έξοδά της. Δεν σχολίασαν τι θα μπορούσαν να πουν οι πωλητές LNG σχετικά με αυτήν την ιδέα, επιμένοντας ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί πως το φυσικό αέριο είναι προσιτό για τους Ευρωπαίους σε αυτόν που διαμορφώνεται ως ο πιο σκληρός χειμώνας για την Ευρώπη εδώ και γενιές, ανεξάρτητα από τον καιρό.

Στη συνέχεια, μια μικρότερη ομάδα σκέφτηκε μια πιο ακριβή ιδέα για τα καπάκια. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας λεγόμενος διάδρομος τιμών του φυσικού αερίου, ή ένα εύρος τιμών, που είναι χαμηλότερο από τις τιμές της αγοράς αλλά κινείται μαζί τους. Σύμφωνα με τους εμπνευστές —Βέλγιο, Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία— αυτός ο διάδρομος θα μπορούσε επίσης να ισχύει για μακροπρόθεσμες συμβάσεις. Και πάλι, φαίνεται ότι κανείς δε συμβουλεύτηκε τους πωλητές.


Η Επιτροπή τάχθηκε κατά των ανώτατων τιμών για τις εισαγωγές φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας. Αντί για γενικό ανώτατο όριο, η Πρόεδρος Ursula von der Leyen πρότεινε τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά η εχθρότητα εντός της ΕΕ αυξάνεται, καθιστώντας την ανάγκη λήψης μέτρων εργασίας ακόμη πιο επιτακτική.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, κατάφερε να στρέψει πολλά ευρωπαϊκά κράτη εναντίον της, αφού ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Φυσικά, τα λιγότερο πλούσια μέλη της ΕΕ δεν ήταν ευχαριστημένα με αυτό. Ήταν ακόμη λιγότερο χαρούμενοι που η Γερμανία αντιτάχθηκε στο ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου.

«Εάν η Γερμανία ενεργεί μόνο σε εθνικό επίπεδο, αυτό που μπορεί να κάνει είναι πραγματικά να διακυβεύει την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης και επίσης να θέτει σε κίνδυνο την πολιτική ενότητα», δήλωσε στη Wall Street Journal η Simone Tagliapietra, ερευνήτρια στη βελγική ΜΚΟ Bruegel.

Η WSJ σημείωσε σε μια δημοσίευση για τις συζητήσεις για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη ότι οι εσωτερικές εντάσεις στο μπλοκ θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να το βοηθήσουν να γίνει πιο αποφασιστικό για τα μέτρα κρίσης και τελικά να συμφωνήσει σε ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Αυτό, υποστήριξαν οι συντάκτες της έκθεσης, δεν θα ήταν τα καλύτερα νέα για τους εξαγωγείς LNG, αλλά θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να πουλήσουν το LNG τους σε χαμηλότερη τιμή για να αποφύγουν μια βαθιά ύφεση στην Ευρώπη που θα καταστρέψει τη μακροπρόθεσμη ζήτηση φυσικού αερίου.

Από την άλλη πλευρά, ένα ρεπορτάζ στο Euronews επικαλέστηκε εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας που προειδοποιούν ότι ένα ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου θα «τερμάτιζε την αγορά όπως τη γνωρίζουμε». Μία από αυτούς τους ειδικούς, η Elisabetta Cornago, ανώτερη ενεργειακή ερευνήτρια στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, είπε στο Euronews ότι η ΕΕ εξετάζει τις τιμές του φυσικού αερίου χωρίς αναφορά σε άλλους παράγοντες και πως πρέπει να γίνει αναφορά, επειδή «Οι τιμές είναι υψηλές λόγω έλλειψης».

Πράγματι, ο περιορισμός των τιμών του φυσικού αερίου δε θα είναι αρκετός. Απλώς δεν υπάρχει αρκετό LNG και φυσικό αέριο αγωγών εκτός Ρωσίας ώστε η Ευρώπη να περάσει τον χειμώνα ως συνήθως. Και δεν υπάρχουν αρκετοί τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης στην Ευρώπη για να διασφαλιστεί ο ομοιόμορφος εφοδιασμός φυσικού αερίου σε ολόκληρο το μπλοκ.

Υπό την πίεση, η ΕΕ στρέφεται εναντίον αυτών που της παρέχουν φυσικό αέριο. Η Euractiv ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι τα παράπονα για τα έσοδα της Νορβηγίας από τις υψηλότερες εξαγωγές φυσικού αερίου προς το μπλοκ γίνονται όλο και πιο δυνατά. Στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομίας Habeck και ένας βουλευτής κατηγόρησαν χωριστά τις ΗΠΑ πως χρεώνουν υπερβολικά το LNG τους. Οι εντάσεις είναι υψηλές.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται ξανά προς το τέλος του μήνα. Μέχρι τότε, οι ελπίδες είναι πως θα έχουν προσαρμόσει μια απόφαση για τις τιμές του φυσικού αερίου που θα παρείχε κάποια ανακούφιση σε οικονομίες που αντιμετωπίζουν ύφεση.

Ωστόσο, οι ελπίδες είναι άπιαστες. Το να ελπίζεις είναι ένα πράγμα, αλλά το να κάνεις όλους να συνεργαστούν για να γίνουν αυτές οι ελπίδες πραγματικότητα είναι ένα άλλο πράγμα. Με τις ολοένα και βαθύτερες διαιρέσεις μέσα στο μπλοκ που ζητούσε ενότητα και αλληλεγγύη σε μια περίοδο αντιξοοτήτων, είναι δύσκολο να δούμε να λαμβάνεται σύντομα μια εφαρμόσιμη απόφαση που θα ικανοποιούσε όλα τα μέλη. Και δεν έχουμε ακούσει ακόμη κάτι από τους πωλητές φυσικού αερίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail