Το Ισραήλ παρέχει υποστήριξη πληροφοριών στην Ουκρανία

Σε πρόσφατη αναφορά, αποκαλύφθηκε ότι το Ισραήλ συμμετέχει ήδη ενεργά στην ουκρανική σύγκρουση. Πηγή από το Τελ Αβίβ λέει πως μια ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία δίνει στις ουκρανικές δυνάμεις ορισμένες στρατηγικές πληροφορίες για τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης, εξασφαλίζοντας στο Κίεβο πλεονέκτημα στον σχεδιασμό επιθέσεων. Αυτό το είδος δράσης φαίνεται να έχει ξεκινήσει ή τουλάχιστον ενταθεί, ως απάντηση στην αυξανόμενη ιρανορωσική συνεργασία στην προμήθεια στρατιωτικών drones.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 12 Οκτωβρίου, οι The York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο στο οποίο αναφέρεται πως το Ισραήλ παρέχει «βασικά στοιχεία πληροφοριών» στην Ουκρανία. Το κείμενο βασίζεται σε πληροφορίες που έδωσε ένας ανώνυμος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Ισραήλ, ο οποίος φέρεται να έδωσε συνέντευξη από την εφημερίδα.

Η υπηρεσία συλλογής δεδομένων θα λειτουργούσε μέσω δορυφόρου από μια ισραηλινή εταιρεία πληροφοριών, η οποία επίσης δεν ταυτοποιήθηκε από την πηγή. Οι εικόνες που λαμβάνονται μέσω δορυφόρου θα εντοπίζουν τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που θα επέτρεπαν στο Κίεβο να πραγματοποιεί αντεπιθέσεις πιο γρήγορα και με επιτυχία. Παρά το γεγονός ότι είναι ιδιωτική εταιρεία, υπάρχει μεγάλη συνεργασία μεταξύ κρατικών και μη κρατικών παραγόντων στο Ισραήλ για αμυντικούς σκοπούς, επομένως είναι πιθανό η κυβέρνηση να ενεργεί σε συμπαιγνία.

Είναι ενδιαφέρον πως την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε το άρθρο, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την επιτυχή κατάρριψη πενήντα μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτοκτονίας που χρησιμοποιούσαν οι ρωσικές δυνάμεις, τα περισσότερα από τα οποία κατασκευάστηκαν στο Ιράν. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από ρωσικές ή ουδέτερες πηγές για να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός του εξοπλισμού που καταρρίφθηκε και να επιβεβαιωθεί η αληθοφάνεια των ουκρανικών ισχυρισμών, ωστόσο, εάν υπάρχει πραγματικά μεγάλη συχνότητα πυροβολισμών από drone από τις δυνάμεις του Κιέβου, το γεγονός μπορεί να αποτελεί απόδειξη ότι η αναφορά που έγινε από τους NYT είναι ακριβής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως, παρά το γεγονός ότι είναι απόλυτος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και των δυτικών δυνάμεων, το Ισραήλ επιδίωξε να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, προσπαθώντας να συμβιβάσει τη γεωπολιτική του θέση με τα στρατηγικά του συμφέροντα για τη διατήρηση ρεαλιστικών δεσμών με τη Μόσχα. Ωστόσο, η διμερής διπλωματική κατάσταση μπορεί να έχει ξεκινήσει μια νέα φάση επιδείνωσης από το Σεπτέμβριο, όταν οι δυνάμεις της Μόσχας άρχισαν να χρησιμοποιούν ιρανικά drones αυτοκτονίας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Λαμβάνοντας υπόψη πως η Τεχεράνη είναι άμεσος εχθρός του Ισραήλ, η ρωσο-ιρανική στρατιωτική συνεργασία φαίνεται να τροφοδοτεί τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Τελ Αβίβ.



Οποιαδήποτε βελτίωση που θα συνέβαινε στην ουκρανική αεράμυνα με τέτοια δεδομένα που λαμβάνονται από το Ισραήλ φαίνεται εντελώς αναποτελεσματική εν όψει της συντριπτικής ισχύος των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι. Ένα σημαντικό μέρος των πρόσφατων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών διεξήχθη αποκλειστικά από μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136, με τις δυνάμεις της Μόσχας να έχουν μεγάλη επιτυχία στην εξουδετέρωση ουκρανικών στρατηγικών στόχων χωρίς τη χρήση επανδρωμένων αεροσκαφών. Είναι τέτοια η δύναμη αυτών των drones που πρόσφατα η ουκρανική αεράμυνα άρχισε να χρησιμοποιεί μαχητικά αεροσκάφη για να τα καταρρίψει. Στην πραγματικότητα, η χρήση μαχητικών αεροσκαφών, των οποίων η αγοραία αξία είναι πολύ υψηλή, για την κατάρριψη φθηνών drones δεν ακούγεται μόνο ως στρατηγικό λάθος, αλλά μια πραγματικά απελπισμένη και παράλογη πράξη, η οποία καθιστά προφανές πως το Κίεβο εξακολουθεί να υφίσταται σοβαρές απώλειες από το Shahed- 136.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πραγματικό επίπεδο υποστήριξης που παρέχεται από το Ισραήλ στο Κίεβο, αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι να αναλυθεί πώς το Τελ Αβίβ ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε μια σύγκρουση που δε θα του φέρει κανένα όφελος. Η υποστήριξη της Ουκρανίας απλώς θα καταστήσει το Ισραήλ συνεργό σε ένα νεοναζιστικό καθεστώς όπου οι ρατσιστικές και αντισημιτικές πρακτικές έχουν γίνει συνηθισμένες τα τελευταία οκτώ χρόνια, κάτι που σίγουρα δε θα ευχαριστήσει τον ισραηλινό πληθυσμό.

Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ και η Ουκρανία, παρόλο που ήταν σύμμαχοι, οι δεσμοί τους επικρίθηκαν από τον Ισραηλινό λαό κατά καιρούς λόγω της εκθετικής ανάπτυξης του νεοναζισμού στο Κίεβο. Οι Εβραίοι έχουν προωθήσει σε διάφορες περιπτώσεις μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ για να απαιτήσουν αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας έτσι ώστε να τερματιστεί οποιαδήποτε υποστήριξη στις νεοναζιστικές και αντισημιτικές δυνάμεις.

Επιπλέον, η κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία μόνο και μόνο για να βλάψει το Ιράν δεν ακούγεται σε καμία περίπτωση ενδιαφέρουσα. Και οι δύο χώρες έχουν πολύ σαφείς συγκρούσεις συμφερόντων σε αρκετές περιοχές, κυρίως στη Συρία, και μια διπλωματική επιδείνωση θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε πως καμία ενέργεια του Ισραήλ στην Ουκρανία δεν θα μπορέσει να βλάψει άμεσα το Ιράν, καθώς η πρακτική επιτυχία των drones έχει ήδη εκπληρώσει τα σχέδια της Τεχεράνης και έχει αυξήσει την αγοραία αξία και τη ζήτηση για το Shahed-136.

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει το Ισραήλ είναι να αποφύγει τη συμμετοχή στην ανεύθυνη κλιμάκωση που προωθεί η Δύση και να αρνηθεί να στηρίξει ανοιχτά νεοναζιστικά καθεστώτα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail