Ουκρανία - Τι εξηγεί τις πρόσφατες ρωσικές υποχωρήσεις;

Τους τελευταίους μήνες η Ουκρανία έχει εξαπολύσει μια αντεπίθεση κατά των ρωσικών θέσεων στην περιοχή του Χάρκοβο. Η επίθεση κατά των λεπτών ρωσικών δυνάμεων ήταν αρκετά επιτυχημένη, αλλά στοίχισε στον ουκρανικό στρατό αρκετές χιλιάδες άνδρες και αναντικατάστατο υλικό. Αυτό δε φαίνεται να έχει σημασία για το Κίεβο.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Δόθηκαν αρκετοί λόγοι για την επιτυχία. Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή ήταν ακόμη μικρότερες από ό,τι πίστευαν οι άνθρωποι και η Ουκρανία ήταν πρόθυμη να σπρώξει κάθε εφεδρεία που είχε μέσα από τις ρωσικές αμυντικές γραμμές. Το ρωσικό πυροβολικό ήταν εξίσου λεπτό και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει αρκετά όπλα περιοχής όπως πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών για να σταματήσει τις εισβολές των ουκρανικών δυνάμεων.

Κατά συνέπεια, η Ουκρανία πήρε ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο γης. Τα περισσότερα από αυτά ήταν αραιοκατοικημένες αγροτικές περιοχές. Ακόμη και η πόλη Lyman από την οποία εγκατέλειψαν οι Ρώσοι είχε λιγότερους από 30.000 προπολεμικούς κατοίκους.

Χάρκοβο περιοχή 4 Οκτωβρίου

 

Χάρκοβο περιοχή 1 Σεπτεμβρίου


Αλλά μια άλλη ουκρανική αντεπίθεση με αφήνει να αμφιβάλλω για τις εξηγήσεις που δόθηκαν για τις απώλειες στην περιοχή κοντά στο Χάρκοβο.

Στην περιοχή Χερσώνα-Νικόπολη οι Ουκρανοί έκαναν αρκετές προσπάθειες να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις από τη γη βόρεια του ποταμού Δνείπερου. Όλες είχαν αποτύχει με μεγάλες απώλειες για την ουκρανική πλευρά. Αλλά την περασμένη εβδομάδα οι Ουκρανοί επιχείρησαν μια νέα επίθεση κατά μήκος του ποταμού και παραβίασαν τη ρωσική πρώτη γραμμή.

Τα ρωσικά στρατεύματα υποχώρησαν με καλή τάξη και οι Ουκρανοί προωθήθηκαν περαιτέρω.

Περιοχή Kherson-Nikopol 4 Οκτωβρίου

Χερσώνα-Νικόπολη περιοχή 1 Σεπτεμβρίου


Ούτε η εξήγηση των πολύ λίγων ανδρών, ούτε η εξήγηση των πολύ λίγων συστημάτων MLRS ή πυρομαχικών που μπορεί να εξηγήσουν την επιτυχία του Kharkov δεν ισχύουν για την περιοχή Kherson.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την περιοχή του Χάρκοβο και στάλθηκαν στο νότο για να υπερασπιστούν τις περιοχές της Χερσώνας. Υπάρχουν πολλές ρωσικές μονάδες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων πολλών συστημάτων πυροβολικού. Και ενώ οι Ουκρανοί έχουν καταστρέψει ορισμένες γέφυρες που διασχίζουν τον Δνείπερο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρκετό εξοπλισμό πορθμείων για να διατηρήσουν τις προμήθειες. Οι περισσότερες από τις προηγούμενες ουκρανικές επιθέσεις ηττήθηκαν αρκετά εύκολα.

Επομένως, δυσκολεύομαι να εξηγήσω την τρέχουσα κατάσταση.

Η τρέχουσα «αίσθησή» μου είναι πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντολές από ψηλά να διατηρήσουν δυνάμεις και να αφήσουν την ξηρά και να υποχωρήσουν όταν η πίεση γίνει αρκετά μεγάλη και είναι πιθανό να υπάρχουν σοβαροί αριθμοί ρωσικών απωλειών.

Γιατί δόθηκαν τέτοιες εντολές; Ποια είναι τα σχέδια πίσω από αυτά;

Δεν ξέρω πραγματικά. Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα μάθω όταν η Ρωσία ανοίξει τη νέα φάση του πολέμου.

Ο καιρός έχει γίνει αρκετά κακός στην Ουκρανία με τη βροχή να καθιστά σχεδόν αδύνατη τη διέλευση από χωράφια με τανκς κλπ. Γι' αυτό η επίθεση στα νότια προωθήθηκε κατά μήκος ενός δρόμου. Σε δύο μήνες το έδαφος στην Ουκρανία πιθανότατα θα παγώσει.

Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία φαίνεται να πιστεύει ότι οι ουκρανικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν σύντομα και οι επιστρατευμένες ενισχύσεις που αρχίζουν να έρχονται στο διαδίκτυο θα μπορέσουν να αλλάξουν αποφασιστικά την εικόνα μόλις έρθει ο χειμώνας.

Ένας άλλος πιθανός λόγος πίσω από τη διαταγή διατήρησης δυνάμεων και μη διατήρησης εδάφους με οποιοδήποτε τίμημα μπορεί να είναι πολιτικός. Το ρωσικό κοινό είχε αρχίσει να κουράζεται λίγο από τον πόλεμο, αλλά μετά τις απώλειες στην περιοχή του Χάρκοβο οι τηλεοπτικοί ειδήμονες πίεσαν για τη νίκη στον πόλεμο. Αυτό επέτρεψε στον πρόεδρο της Ρωσίας να ξεκινήσει την κινητοποίηση των εφέδρων. Οι περαιτέρω απώλειες από τότε μπορεί να έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέψουν περισσότερα πολιτικά μέτρα.

Με τους νόμους που θεσπίστηκαν, η Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση θα γίνει πόλεμος για την αποτροπή επιθέσεων σε ρωσικά εδάφη και για την ανάκτηση των τμημάτων της Ρωσίας που βρίσκονται επί του παρόντος υπό ουκρανική κατοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail