Η κυριαρχία του ουρανίου της Ρωσίας απειλεί τα πυρηνικά σχέδια επόμενης γενιάς της Αμερικής

Οι ΗΠΑ διπλασιάζουν την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας ως μέσο μείωσης των εκπομπών και υποστηρίζουν έργα επίδειξης προηγμένων μικρότερων πυρηνικών αντιδραστήρων που υπόσχονται να είναι πιο αποτελεσματικοί και να κοστίζουν λιγότερο από το σημερινό πυρηνικό στόλο. 

Tsvetana Paraskova - Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο στην κατασκευή των υπό ανάπτυξη πιο προηγμένων αντιδραστήρων στις Ηνωμένες Πολιτείες - ο τύπος καυσίμου ουρανίου με τον οποίο είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν αυτοί οι αντιδραστήρες πωλείται επί του παρόντος εμπορικά μόνο από μία εταιρεία στον κόσμο. Και αυτή η εταιρεία είναι θυγατρική της ρωσικής ROSATOM, της Ρωσικής Κρατικής Εταιρείας Ατομικής Ενέργειας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι αμερικανικές εταιρείες που αναπτύσσουν προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες -συμπεριλαμβανομένου της TerraPower του Μπιλ Γκέιτς- αναγνωρίζουν την επείγουσα ανάγκη να εξαλειφθεί η εξάρτηση από μια ρωσική κρατική εταιρεία για πυρηνικά καύσιμα για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες επόμενης γενιάς της Αμερικής.

Η ένωση Uranium Producers of America σημείωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης της επιτροπής της Γερουσίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πω; «σχεδόν κανένα από τα καύσιμα που χρειάζονται για την τροφοδοσία του πυρηνικού στόλου της Αμερικής σήμερα δεν προέρχεται από εγχώριους παραγωγούς, ενώ οι αμερικανικές πυρηνικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγοράζουν σχεδόν το μισό του ουρανίου που καταναλώνουν από κρατικές οντότητες (SEO) στη Ρωσία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν».

«Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσιες αγορές πυρηνικών καυσίμων σε δολάρια ΗΠΑ που ρέουν προς τη ROSATOM», δήλωσε ο Scott Melbye, πρόεδρος της ένωσης και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Uranium Energy Corp.

Η ROSATOM δεν υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λόγω της σημασίας της ρωσικής κρατικής εταιρείας στην εφοδιαστική αλυσίδα της παγκόσμιας βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας. Αλλά οι αμερικανικές εταιρείες που αναπτύσσουν την επόμενη γενιά πιο αποτελεσματικών, φθηνότερων και πιο φιλικών προς το περιβάλλον πυρηνικών αντιδραστήρων δεν θέλουν πλέον να συνεργάζονται με τη Ρωσία.

Ως εκ τούτου, υπάρχει η ανάγκη για μια εμπορικά βιώσιμη και σταθερή εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού του καυσίμου για αυτούς τους προηγμένους αντιδραστήρες - HALEU ή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού υψηλής ανάλυσης.

«Εάν η Αμερική θέλει να ηγηθεί της παγκόσμιας ανάπτυξης αυτών των καινοτόμων νέων αντιδραστήρων, η δημιουργία μιας ασφαλούς εγχώριας πηγής HALEU είναι απαραίτητη», λέει ο Αμερικανός προμηθευτής πυρηνικών καυσίμων Centrus Energy, η μόνη εταιρεία στις ΗΠΑ που έχει επί του παρόντος άδεια παραγωγής HALEU.

Το συστατικό πυρηνικού καυσίμου HALEU είναι ουράνιο που έχει εμπλουτιστεί έτσι ώστε η συγκέντρωση του σχάσιμου ισοτόπου U-235 να είναι μεταξύ 5% και 20% της μάζας του καυσίμου. Αυτό είναι υψηλότερο από τη συγκέντρωση 3-5% του ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που τροφοδοτεί τον υπάρχοντα στόλο αντιδραστήρων. Εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τον προσδιορισμό του 90% που χρησιμοποιείται για την κατασκευή όπλων ή την τροφοδοσία του στόλου πυρηνικών υποβρυχίων και αεροπλανοφόρων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Centrus Energy, η υψηλότερη συγκέντρωση του ισοτόπου ουρανίου στο HALEU σημαίνει ότι τα συγκροτήματα καυσίμου και οι αντιδραστήρες μπορεί να είναι μικρότερα και οι αντιδραστήρες δεν χρειάζονται ανεφοδιασμό τόσο συχνά. Το HALEU μπορεί επίσης να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων που παράγονται.

«Η παραγωγή του HALEU είναι μια κρίσιμη αποστολή και όλες οι προσπάθειες για την αύξηση της παραγωγής του αξιολογούνται», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) .

Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει δίλημμα στην προμήθεια HALEU, έγραψαν ο Matt Bowen, ερευνητής στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Columbia SIPA και ο Paul M. Dabbar, Distinguished Visiting Fellow στο ίδιο κέντρο σε ένα άρθρο το Μάιο του τρέχοντος έτους:

«Οι υπάρχουσες εταιρείες εμπλουτισμού, όπως η Urenco, η Orano, η GLE και η Centrus, θα μπορούσαν να παράξουν το HALEU, αλλά αυτές οι εταιρείες πιθανότατα θα διστάζουν να επενδύσουν πάρα πολλά στην κατασκευή υποδομής HALEU και στην ολοκλήρωση της αδειοδότησης NRC χωρίς να είναι βέβαιοι πως θα υπάρξει στην πραγματικότητα μια κερδοφόρα αγορά για το προϊόν», λένε.

«Οι πρώιμες προηγμένες στρατηγικές αντιδραστήρων βασίζονταν στις εγκατεστημένες εγκαταστάσεις παραγωγής HALEU της Ρωσίας για να παρέχουν τα πρώτα φορτία πυρήνα ενώ αναπτύχθηκαν οι εγχώριες δυνατότητες», δήλωσε η TerraPower του Bill Gates μετά την ψήφιση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

«Ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία, αυτή δεν είναι πλέον μια βιώσιμη προσέγγιση και η επείγουσα ανάγκη για ανάπτυξη εγχώριων προηγμένων υποδομών καυσίμων έχει τεθεί στο προσκήνιο», λέει η TerraPower.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού διαθέτει 700 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για να βοηθήσει στην εκκίνηση της εγχώριας παραγωγής HALEU, η οποία αναμένεται να καταλύσει τη δημιουργία μιας εγχώριας εμπορικής αγοράς HALEU.

«Αυτό το υψηλότερο εμπλουτισμένο καύσιμο χρειάζεται επειγόντως για την υποστήριξη της ανάπτυξης προηγμένων αντιδραστήρων, συμπεριλαμβανομένων των δύο έργων επίδειξης της DOE με TerraPower και X-energy», δήλωσε η DOE το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την TerraPower, «ένα ακόμη κρίσιμο κομμάτι του παζλ παραμένει. Προκειμένου η προηγμένη πυρηνική ανάπτυξη να παραμείνει σε τροχιά, χρειαζόμαστε μια βραχυπρόθεσμη λύση, μαζί με την υποστήριξη του Κογκρέσου, έως ότου η εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα HALEU είναι πλήρως λειτουργική».

«Με το ρωσικό ουράνιο να μην είναι πλέον βιώσιμο, τώρα είναι η ώρα να διερευνήσουμε σοβαρά την ανάμειξη πηγών υψηλού εμπλουτισμένου ουρανίου (HEU) ως εύλογο τρόπο συγκέντρωσης του καυσίμου που απαιτείται για τους αρχικούς πυρήνες των αντιδραστήρων που θα αναπτυχθούν αυτή τη δεκαετία», δήλωσε η TerraPower τον Αύγουστο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail