[ΓΝΩΜΗ] Ο Ερντογάν κλίνει στο χάος για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, εξετάζει όλες τις εναλλακτικές στρατηγικές για να παραμείνει στην εξουσία καθώς πλησιάζουν οι γενικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου 2023 και ο Ερντογάν πανικοβάλλεται καθώς οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η δημόσια υποστήριξη για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό. Τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προειδοποιήσει ότι ο Ερντογάν κλίνει ξανά στο χάος για να κερδίσει τις εκλογές, όπως έκανε όταν το κόμμα του έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο στις γενικές εκλογές του Ιουνίου 2015.

Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Mithat Sancar, συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), κατηγόρησε τον Ερντογάν πως υποκινεί το χάος στην Τουρκία για να αποτρέψει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Ο Sancar πιστεύει ότι μια επίθεση σε αστυνομική κατοικία στη νότια τουρκική επαρχία Μερσίνα τη Δευτέρα ήταν μέρος των σχεδίων του Ερντογάν για χάος, καθώς η επίθεση έμοιαζε πολύ με μια σειρά επιθέσεων που συγκλόνισαν τη χώρα μεταξύ 7 Ιουνίου και 1ης Νοεμβρίου 2015, όταν η Τουρκία διεξήγαγε επαναληπτικές εκλογές που κέρδισε το AKP. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ευθύνεται για την επίθεση στη Μερσίνα, η οποία σκότωσε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε σοβαρά έναν άλλο. Ο Σοϊλού επιβεβαίωσε ότι οι δύο γυναίκες που πραγματοποίησαν την επίθεση πέθαναν στις εκρήξεις που ακολούθησαν.

Η Δημοκρατία της Τουρκίας γνώρισε τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2015, με εκατοντάδες ανθρώπους να πεθαίνουν στις νοτιοανατολικές επαρχίες Ντιγιάρμπακιρ και Σανλιούρφα και στην πρωτεύουσα Άγκυρα. Μια ειρηνευτική διαδικασία που είχε ξεκινήσει στο Όσλο το 2009 μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του PKK με στόχο την επίλυση του κουρδικού ζητήματος της Τουρκίας έληξε μετά τη δολοφονία δύο Τούρκων αστυνομικών στο διαμέρισμά τους στην περιοχή Suruç της Şanlıurfa στις 22 Ιουλίου 2015. Εξέχοντες αναλυτές ισχυρίστηκαν ότι ο Ερντογάν συντόνισε αυτές τις επιθέσεις για να βεβαιωθεί ότι οι εκλογές θα επαναληφθούν, καθώς το HDP μπόρεσε να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και κέρδισε 80 έδρες στο κοινοβούλιο στις εκλογές του Ιουνίου. Το HDP που έλαβε ένα ρεκόρ 13,1 τοις εκατό των ψήφων σε εθνικό επίπεδο εξόργισε το AKP. Ο τότε αναπληρωτής πρωθυπουργός Yalçın Akdoğan είπε, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων του Ιουνίου 2015, «Από εδώ και στο εξής, [το HDP] θα μπορούν να κάνουν μόνο μια ταινία για την ειρηνευτική διαδικασία», υπονοώντας πως η διαδικασία έχει τελειώσει. Ο Ερντογάν κατάφερε να επαναλάβει τις εκλογές την 1η Νοεμβρίου και το κόμμα του κέρδισε το 49,48 τοις εκατό των ψήφων.

Προτεραιότητα του Ερντογάν είναι να παραμείνει στην εξουσία παρά το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Η τουρκική λίρα αποδυναμώνεται σε νέο χαμηλό ρεκόρ κάθε μέρα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και ο πληθωρισμός της Τουρκίας έφτασε σε υψηλό 24 ετών, ξεπερνώντας το 80%, τον Αύγουστο. Ο Ερντογάν, μιλώντας ρεαλιστικά, δεν μπορεί να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά πριν από τις εκλογές, ενώ εκατομμύρια Τούρκοι παραμένουν επικεντρωμένοι στο να επιβιώσουν απλώς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.



Διεθνείς παρατηρητές από το 47μελές Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) ανέφεραν πως το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία στις 16 Απριλίου 2017, το οποίο πρότεινε τη μετάβαση από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης σε ένα προεδρικό έπεσε κάτω από τα διεθνή πρότυπα.

Ο ΟΑΣΕ ανέφερε επίσης ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για προεκλογική εκστρατεία στις εκλογές της Τουρκίας και πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 περιόρισε τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης πριν από τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2018.

Ο Ερντογάν χρειάζεται μεγαλύτερο βαθμό χάους αυτή τη φορά για να διασφαλίσει ότι οι επερχόμενες εκλογές δε θα διεξαχθούν σε ελεύθερο περιβάλλον, καθώς το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο αυτή τη φορά, με την Τουρκία να αντιμετωπίζει μεγαλύτερες προκλήσεις από τις προηγούμενες εκλογές.

Μετά τον τερματισμό της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους, ο Ερντογάν δημιούργησε μια εκλογική συμμαχία με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP). Λόγω της υποστήριξης του MHP, ο Ερντογάν εμπόδισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού για να κυβερνήσουν τη χώρα όταν το ΑΚΡ έχασε την πλειοψηφία στις γενικές εκλογές του Ιουνίου 2015. Το MHP συνέχισε να υποστηρίζει τον Ερντογάν στις εκλογές του Ιουνίου 2018. Ο Ερντογάν έλαβε επίσης υποστήριξη από το MHP για τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Συρία και το MHP υποστηρίζει τη λαϊκιστική ρητορική του Ερντογάν κατά της Ελλάδας, με την οποία η Τουρκία έχει συγκρούσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Ο Ερντογάν ζήτησε την υποστήριξη του Ιράν και της Ρωσίας για μια επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία πριν από τις επικείμενες εκλογές, αλλά η Τεχεράνη και η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένες να υποστηρίξουν την επιχείρηση. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν άρχισε να κατηγορεί την Ελλάδα πως στρατιωτικοποίησε τα νησιά του Αιγαίου και επέτρεψε τη δημιουργία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων σε αυτή, οι οποίες, όπως είπε, αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Ο Ερντογάν, ωστόσο, γνωρίζει καλά τα όριά του και δεν παίρνει το ρίσκο να βάλει στο στόχαστρο ούτε τους Κούρδους στη Συρία ούτε την Ελλάδα πριν από τις εκλογές, παρά την ανάγκη για μια στρατιωτική νίκη για να τονώσει τη δημοτικότητά του αυτή την κρίσιμη περίοδο. Οι ευρωπαϊκές και άλλες περιφερειακές δυνάμεις έχουν επίσης αποθαρρύνει έντονα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο αγώνας ενάντια στο PKK είναι ο ευκολότερος τρόπος για να στρέψετε την προσοχή των ανθρώπων από πραγματικά προβλήματα στην Τουρκία, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η ανεργία και η φτώχεια. Παραδόξως, το PKK δεν έχει πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, σε μια περίοδο κατά την οποία το AKP απέλυσε περισσότερους από τους μισούς στρατηγούς της χώρας στο πλαίσιο της εκκαθάρισης μετά το πραξικόπημα αφήνοντας τον τουρκικό στρατό ευάλωτο στις επιθέσεις. Είναι περίεργο πως μετά από αρκετά χρόνια το PKK άρχισε να στοχεύει τις δυνάμεις ασφαλείας όταν ο στρατός ανέκτησε τη δύναμή του.

Ο ηγέτης του μελλοντικού κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, κάποτε στενός σύμμαχος του Ερντογάν, περιέγραψε την 7η Ιουνίου έως την 1η Νοεμβρίου 2015 ως την πιο σκοτεινή περίοδο στην τουρκική ιστορία, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι δεν πολεμά τρομοκρατικές ομάδες εντός των ορίων του νόμου πλεονέκτημα της κατάστασης. Μετά από πολλά χρόνια, η επίθεση του PKK στη Μερσίνα έχει εγείρει μια σειρά ερωτημάτων. Ο Τούρκος δημοσιογράφος Λεβέντ Γκιουλτεκίν είπε πως κάθε φορά που ο Ερντογάν χάνει την υποστήριξη του κοινού πριν από τις εκλογές, το PKK καταφέρνει με κάποιο τρόπο να βοηθήσει τον Ερντογάν να την κερδίσει. Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών είχε άμεση επικοινωνία με το PKK από τη συνάντηση του Όσλο το 2009, και είναι εύλογο ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είναι πρόθυμη να επιτρέψει στο PKK να πραγματοποιήσει επιθέσεις για να υποκινήσει τον φόβο και την υστερία στη χώρα και με αυτόν τον τρόπο να κερδίσει την υποστήριξη του τουρκικού λαού πριν από τις εκλογές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail