Τι σημαίνει η γιουανοποίηση της ρωσικής οικονομίας για το δολάριο;

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι, δεδομένων των αυξανόμενων οικονομικών κυρώσεων, η πλήρης «αποδολαριοποίηση» της ρωσικής οικονομίας είναι μόνο θέμα χρόνου (RBC, 12 Σεπτεμβρίου). Της δήλωσης του Πούτιν είχε προηγηθεί δήλωση του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Alexey Moiseev, ο οποίος υποστήριξε πως «η Ρωσία δε χρειάζεται πλέον το δολάριο ΗΠΑ ως αποθεματικό νόμισμα». Αντίθετα, η Ρωσία πρέπει να συσσωρεύσει κεφάλαια σε νομίσματα των αποκαλούμενων «φιλικών χωρών», όπως το κινεζικό γουάν, το οποίο διαδραματίζει βασικό ρόλο από αυτή την άποψη (RBC, 8 Σεπτεμβρίου). 

The Jamestown Foundation - oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ιδέα της απομάκρυνσης από το δολάριο ΗΠΑ ως αποθεματικό νόμισμα δεν είναι καθόλου νέα για τη Ρωσία: Διασκεδάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990. Μέχρι το 2018, η Μόσχα είχε καταστρώσει ένα «σχέδιο για την αποδολαριοποίηση» της οικονομίας της. Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι, εάν περιοριστούν οι δραστηριότητες του Κρεμλίνου με δολάρια ΗΠΑ, η Μόσχα θα μπορούσε να στραφεί πλήρως στο γιουάν και το ευρώ (Vedomosti.ru,27 Ιανουαρίου). 

Ωστόσο, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες μεγάλες οικονομίες έχουν ουσιαστικά απαγορεύσει στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει τα εθνικά τους νομίσματα. Ως αποτέλεσμα, εκτός από την τουρκική λίρα, το ντιρχάμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την ινδική ρουπία —σε καθένα από τα οποία δεν μπορεί να βασιστεί πλήρως λόγω ορισμένων παραγόντων— η Ρωσία περιορίστηκε στη χρήση του γιουάν ως εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα σε δολάριο ΗΠΑ και ευρώ.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του γιουάν στη Ρωσία έφτασε σε ένα ενδιάμεσο ζενίθ τον Αύγουστο του 2022, όταν οι πωλήσεις του κινεζικού νομίσματος εκτοξεύτηκαν στα ύψη (Quote.ru, 8 Σεπτεμβρίου). Είναι σημαντικό ότι οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένων των Rosneft, Rusal, Polus και Metalloinvest, αύξησαν δραματικά τις επενδύσεις τους σε ομόλογα γιουάν. Όπως δήλωσε ο Alexander Frolov, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ενέργειας, είναι απολύτως λογικό για τη Rosneft (και άλλες εταιρείες παραγωγής πόρων) να ενισχύσουν τη συνεργασία με την κινεζική πλευρά μέσω της αύξησης της χρήσης του γιουάν στις δραστηριότητές τους (Nezavisimaya gazeta, 8 Σεπτεμβρίου).

Ωστόσο, ενώ πολλοί Ρώσοι ειδικοί και αξιωματούχοι επικροτούν την απόφαση να αυξηθεί η χρήση του γιουάν στις χρηματοοικονομικές πράξεις, άλλοι ειδικοί και αξιωματούχοι μοιράζονται σοβαρές αμφιβολίες και ανησυχίες. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ της Μόσχας, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov και ο Maxim Oreshkin, σημερινός οικονομικός σύμβουλος του Putin, διαφώνησαν σχετικά με τον ρόλο του γιουάν ως αποθεματικού νομίσματος. Ενώ ο πρώτος δήλωσε πως τα νομίσματα των ξένων «φιλικών χωρών» πρέπει να γίνουν βασικός παράγοντας για τη διαφοροποίηση των περιουσιακών στοιχείων (1prime.ru, 8 Σεπτεμβρίου), ο δεύτερος διαφώνησε, υποστηρίζοντας ότι όλα τα νομισματικά αποθέματα πρέπει να παραμείνουν στο εθνικό νόμισμα της Ρωσίας (Rossiyskaya gazeta, 8 Σεπτεμβρίου). Είναι ενδιαφέρον πως ακόμη και ένας από τους κύριους υποστηρικτές για «αποδολαριοποίηση» της Ρωσίας, ο Andrey Kostin, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της VTB Bank, μιλώντας στο Eastern Economic Forum (5–8 Σεπτεμβρίου) στο Βλαδιβοστόκ, υποστήριξε ότι, ενώ υπάρχουν πολλές θετικές πτυχές που σχετίζονται με τη χρήση του γιουάν, άλλες αρνητικές πτυχές αποκαλύπτουν τους κινδύνους υπερβολικής εξάρτησης από το κινεζικό εθνικό νόμισμα, κάτι που ορίζεται από «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κινεζικής χρηματοοικονομικής νομοθεσίας» (1prime.ru, 6 Σεπτεμβρίου).



Από την πλευρά του, ο γνωστός Ρώσος οικονομολόγος Stanislav Mitrakhovich ανέφερε τρεις κύριους κινδύνους που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Ρωσία όταν αυξάνει την εξάρτησή της από το γιουάν. Πρώτον, η Ρωσική Ομοσπονδία δε διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες και υποδομές για να συνεργαστεί με το κινεζικό νόμισμα. Αν και διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα, προς το παρόν, το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένο και σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστο για τις προκλήσεις του να βασίζεται περισσότερο στο γιουάν. Δεύτερον, ένα υψηλό επίπεδο μη εμπορικών κανονισμών θα κάνει τη διαδικασία απίστευτα δύσκολη. Σε αντίθεση με την προηγούμενη εμπειρία της Ρωσίας όσον αφορά τις συναλλαγές με ξένα νομίσματα - τόσο το δολάριο ΗΠΑ όσο και το ευρώ είναι νομίσματα των οικονομιών της ελεύθερης αγοράς - η τιμή του γιουάν ρυθμίζεται από το κινεζικό κράτος. Έτσι, όταν έχει ανάγκη, το Πεκίνο μπορεί εύκολα να χειραγωγήσει την τιμή του γιουάν (ας πούμε, για να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για το εξωτερικό εμπόριο). Αυτό θα μπορούσε να αφήσει τη Ρωσία ως «όμηρο» των κινεζικών συμφερόντων. Τρίτον, παρά την αυξανόμενη εμπορική ισχύ και την οικονομική ισχύ της Κίνας, το γιουάν δεν έχει γίνει ακόμη ένα πλήρως ανεξάρτητο νόμισμα, παραμένοντας σφιχτό σε άλλα κορυφαία παγκόσμια νομίσματα. Επομένως, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι —τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα— το γιουάν θα εξακολουθεί να είναι στενό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει πως το κινεζικό εθνικό νόμισμα μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό επενδυτικό εργαλείο για το μέλλον. Προς το παρόν, ωστόσο, «το στοίχημα αποκλειστικά στο γιουάν θα μπορούσε να είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση» (Gazeta.ru, 8 Σεπτεμβρίου).

Άλλοι Ρώσοι οικονομολόγοι έχουν επίσης επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι οι συναλλαγές με το γιουάν θα μπορούσαν να εγκυμονούν πολλαπλούς κινδύνους. Για παράδειγμα, ακόμη και εξαιρετικά συντηρητικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBC) θα μπορούσε εύκολα να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα της Κίνας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές προκλήσεις για τους εταίρους του Πεκίνου που επενδύουν στο γιουάν. Έτσι, παρά τη φθίνουσα μεταβλητότητά του, το γιουάν παραμένει ένα κάπως απαιτητικό επενδυτικό εργαλείο, του οποίου η συναλλαγματική ισοτιμία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το PBC (REGNUM, 6 Σεπτεμβρίου). Είναι ενδιαφέρον πως τώρα —μόνο αφού η Ρωσία αποκλείστηκε από τις δραστηριότητες με το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ— οι Ρώσοι οικονομολόγοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι είναι πολύ πιο ασφαλές και πιο ωφέλιμο να εργάζονται με διαφανή αποθεματικά νομίσματα. Για παράδειγμα, η Sofia Donets, οικονομολόγος στο Renaissance Capital με ειδίκευση στη Ρωσία, παραπονέθηκε πως, αν πριν, οι Ρώσοι οικονομολόγοι και οι ειδικοί στον χρηματοοικονομικό τομέα μπορούσαν εύκολα να έχουν πρόσβαση και να διαβάζουν όλους τους κανονισμούς στα «απλά αγγλικά», τώρα, σε συνεργασία με την κινεζική πλευρά, οι κανονισμοί είναι αδιαφανείς και ασαφείς (Vedomosti.ru, 18 Αυγούστου).

Στην πραγματικότητα, ορισμένες από τις προκλήσεις που φοβούνται οι Ρώσοι οικονομολόγοι και οι ειδικοί στα χρηματοοικονομικά σχετικά με την αυξανόμενη εμπλοκή της Ρωσίας με το γιουάν γίνονται πραγματικότητα. Η ρωσική πλευρά αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως η έρευνα της Μόσχας προς την Κίνα για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης τους στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας δεν έχει υποστηριχθεί σθεναρά από το Πεκίνο. Στην πραγματικότητα, οι κινεζικές αρχές δεν είναι πρόθυμες να αλλάξουν τους εσωτερικούς κανονισμούς για να επιτρέψουν στους επενδυτές της να λειτουργούν με ομόλογα που έχουν εκδοθεί από τη Ρωσία. Αντίθετα, η Κίνα είναι πιο άνετα με τους ξένους να επενδύουν στα λεγόμενα «ομόλογα panda», τα οποία πωλούνται μόνο στην εσωτερική κινεζική αγορά (The Moscow Times, 8 Σεπτεμβρίου). Επιπλέον, Ρώσοι ειδικοί φοβούνται ότι, με το 17 τοις εκατό των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε γιουάν, το Κρεμλίνο δεν θα είναι σε θέση να αντλήσει χρήματα αμέσως όταν χρειαστεί, με αποτέλεσμα να παγιδευτεί από την Κίνα (The Moscow Times, 4 Σεπτεμβρίου).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail