Προβοκάτσια «τύπου Ίμια» σχεδιάζει η Τουρκία

Η πρωτοφανής κλιμάκωση της ρητορικής από πλευράς Άγκυρας την περίοδο αυτή προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με το «πόσο μπορεί να τραβήξει το σχοινί» στρατιωτικοποιώντας την κατάσταση, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Από: Το Παρόν - Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ
Αντιστράτηγου ε.α.* 

Η Τουρκία δείχνει πολύ διστακτική στην ανάληψη επιθετικής ενέργειας με καθαρά στρατιωτικούς όρους, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει μια μεγάλου εύρους στρατιωτική επιχείρηση, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι ευνοϊκές για την ίδια και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αφού ειδικά τώρα απαιτείται από το ΝΑΤΟ συμπαγές συμμαχικό πνεύμα έναντι της Ρωσίας και θα είναι κατακριτέα κάθε ενέργεια διάσπασης της Συμμαχίας σε ένα ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης μεταξύ δύο μελών της.

Η Άγκυρα επικαλείται το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου προκειμένου να εκθέσει την πλευρά μας και να προκαλέσει μια μικρού εύρους στρατιωτική εμπλοκή, η οποία όμως θα της εξασφαλίσει μια γρήγορη νίκη, την οποία θα χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν για να «καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα θα την εκμεταλλευτεί και ψηφοθηρικά εν όψει των εκλογών. Φαίνεται ότι η Άγκυρα απεργάζεται και άλλο σενάριο «παλιάς συνταγής», το οποίο οδηγεί μαθηματικά σε εμπλοκή με την Ελλάδα.

Η παρεμπόδιση – απαγόρευση με τουρκικά πολεμικά σκάφη της μετακίνησης στρατιωτικού υλικού σε ελληνικό νησί το οποίο υπόκειται κατά την Άγκυρα σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης θα μπορούσε να προκαλέσει κορύφωση της έντασης. Στη συνέχεια, ή ταυτόχρονα, η τουρκική πλευρά θα μπορούσε να προβοκάρει για πρόκληση σύγκρουσης, εκμεταλλευόμενη και την εμπειρία από συμβάντα του παρελθόντος, τα οποία «είχαν μπει στο συρτάρι», ώστε να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και να βάλει πόδι σε ελληνικό έδαφος χωρίς χρήση στρατιωτικής βίας.

Τον Απρίλιο του 2018, ο τότε τούρκος πρωθυπουργός Μ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι άνδρες της Τουρκικής Διοίκησης Ασφάλειας Ακτών αφαίρεσαν ελληνική σημαία από τη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς στους Φούρνους Ικαρίας. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε τότε ότι η σημαία αφαιρέθηκε από τούρκους κομάντο, κάτι το οποίο θα συνεχίσουν να πράττουν και στο μέλλον. Σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα της εποχής του συμβάντος, η ελληνική σημαία είχε τοποθετηθεί από νεαρούς Έλληνες. Η ελληνική πλευρά αμφισβήτησε το θέμα, το οποίο θεωρήθηκε τότε λήξαν αφού στη νησίδα δεν παρέμεινε ούτε η τουρκική σημαία. Σημειώνεται ότι η εν λόγω ακατοίκητη νησίδα περιλαμβάνεται στη λίστα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με τα 152 «αμφισβητούμενης κυριότητας» ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.

Το συμβάν αυτό συζητήθηκε πρόσφατα σε εκπομπή τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού, στην οποία τούρκος αναλυτής (του προεδρικού περιβάλλοντος), ο οποίος έδειχνε ότι γνώριζε από πιθανά σενάρια που εξετάζονται την περίοδο αυτή στην Άγκυρα για ενέργεια εναντίον της Ελλάδας, «φωτογράφισε» την τότε τουρκική αντίδραση αφαίρεσης της ελληνικής σημαίας ως το πιθανότερο σενάριο για πρόκληση επεισοδίου. Ο ίδιος, μάλιστα, στην ίδια εκπομπή στοχοποίησε τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες των οποίων την ελληνική κυριότητα αμφισβητεί η Άγκυρα.

Τοποθέτηση ελληνικών σημαιών με σκοπό την προβοκάτσια
Ερμηνεύοντας τα λόγια του τούρκου αναλυτή, η Τουρκία, για να προκαλέσει τη δική μας αντίδραση, θα μπορούσε να «αναλάβει» η ίδια το έργο αυτό. Προφανώς, σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς, η προβοκατόρικη τοποθέτηση ελληνικών σημαιών από «τουρκικά στοιχεία» σε ακατοίκητες ελληνικές νησίδες / βραχονησίδες, την κυριότητα των οποίων αμφισβητεί η Τουρκία, και στη συνέχεια η αντικατάσταση αυτών με τουρκικές σημαίες από άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας, αποσκοπώντας σε ελληνική αντίδραση, θα μπορούσε να αποφέρει στην Τουρκία τη «φασαρία» που επιθυμεί. Πρόκειται για ενέργεια «τύπου Ίμια», χωρίς πυρά, η οποία στο παρελθόν δοκιμάστηκε από την Άγκυρα και αποτελεί αντικείμενο που εκτιμάται ότι εξετάζεται την περίοδο αυτή από το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Μια τέτοια ενέργεια σε ακατοίκητη νησίδα / βραχονησίδα καθιστά ευκολότερο το τουρκικό εγχείρημα, αφού μειώνεται σε μηδενικό βαθμό η απώλεια ζωής πολιτών και αποκαθίσταται το τουρκικό σύμβολο (σημαία) επί «αμφισβητούμενης κυριότητας» κατά την Τουρκία νησιωτικού εδάφους, σε απάντηση προηγούμενης «προκλητικής ελληνικής ενέργειας», την οποία θα έχει στήσει η Άγκυρα. Σε συνέχεια τούτου, η ελληνική πλευρά θα κληθεί να απαντήσει προκαλώντας στρατιωτική εμπλοκή, εμφανιζόμενη ως η επιτιθέμενη.

Οι δυνατότητες των ΤΕΔ να εξασφαλίζουν ημέρα και νύχτα φωτογραφίες και βίντεο από τον χώρο του Αιγαίου, και ιδιαίτερα από νησιωτικές περιοχές, με Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ), τους παρέχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το σχετικό εποπτικό υλικό που θα απαιτείτο σε μια τέτοια επιχείρηση, παρουσιάζοντας την εικόνα που επιθυμεί η Άγκυρα ώστε να εκθέσει τη χώρα μας.

Συμπεράσματα
Συμπερασματικά, διαφαίνεται ότι η τουρκική πλευρά εκπαιδεύεται στο σενάριο αυτό, με το οποίο δημιουργούνται συνθήκες πρόκλησης ενός μικρού επεισοδίου χωρίς χρήση πυρών, θέτοντας τη χώρα μας προ του διλήμματος να ενεργήσει στρατιωτικά απέναντι στο τουρκικό εθνικό σύμβολο, το οποίο ενώνει όλους τους Τούρκους, σενάριο που παραπέμπει στην κρίση των Ιμίων.

Δεν αποκλείεται η προβοκάτσια αυτή, όπως προαναφέρθηκε, να συνδυαστεί και με την παρεμπόδιση ελληνικού πλοίου μεταφοράς στρατιωτικού υλικού σε νησί – μικρόνησο το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ότι υπόκειται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, καθώς και με τη χρησιμοποίηση μεταναστευτικών ροών στις στοχοποιημένες από την τουρκική πλευρά νησίδες / βραχονησίδες, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ελληνική ενέργεια.

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottingham Trent University, πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995 – 1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013 – 2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2022.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail