Ο Μασκ επαναλαμβάνει ότι υποστηρίζει το Κίεβο, καθώς η Διοίκηση Μπάιντεν ερευνά τις συμφωνίες του

Ο Έλον Μασκ φέρεται να βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας από την ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν. Διάφορα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο κάπως εκκεντρικός πολυδισεκατομμυριούχος υποβάλλεται σε έλεγχο εθνικής ασφάλειας που θα μπορούσε να δει τις επιχειρηματικές του συναλλαγές να ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό και ενδεχομένως να μπλοκάρονται, ιδιαίτερα στην περίπτωση της συμφωνίας του Μασκ για το Twitter. Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας επιμένει πως αυτό οφείλεται στην υποτιθέμενη «φιλορωσική στάση» του Μασκ.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ψεύτικη αφήγηση έχει προωθηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν ο Μασκ τόλμησε να προτείνει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Δεδομένου ότι η πολιτική Δύση και τα ανδρείκελα του καθεστώτος του Κιέβου δεν περιμένουν τίποτα άλλο παρά την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη, αυτό έκανε αμέσως τον Μασκ «ρομπότ του Κρεμλίνου», «ρωσικό τρολ» ή οποιαδήποτε άλλη ρωσοφοβική προσβολή που κανονικοποιήθηκε από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Το γεγονός πως υποστήριζε άμεσα τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου μέσω του δικτύου του Starlink δε σήμαινε σχεδόν τίποτα για τους ιδεολόγους της Ουάσιγκτον DC και το Κίεβο. Στις 21 Οκτωβρίου, το Bloomberg ανέφερε:

«Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συζητούν εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποβάλουν ορισμένα από τα εγχειρήματα του Έλον Μασκ σε αναθεωρήσεις εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για το Twitter Inc. και το δορυφορικό δίκτυο Starlink της SpaceX, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αισθάνονται άβολα με την πρόσφατη δήλωση του Μασκ να σταματήσει την παροχή της δορυφορικής υπηρεσίας Starlink στην Ουκρανία — είπε ότι του κόστισε μέχρι στιγμής 80 εκατομμύρια δολάρια — και αυτό που θεωρούν ως ολοένα και πιο φιλική στάση προς τη Ρωσία μετά από μια σειρά από tweets που περιέγραφαν ειρηνευτικές προτάσεις ευνοϊκές για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ανησυχεί επίσης για τα σχέδιά του να αγοράσει το Twitter με μια ομάδα ξένων επενδυτών».

Ο Μασκ προφανώς βρέθηκε στη μέση ενός πολύ μεγαλύτερου γεωπολιτικού παιχνιδιού από ό,τι είχε παζαρέψει, καθώς η προαναφερθείσα «ομάδα ξένων επενδυτών» που υποτίθεται πως ανησυχεί την Ουάσιγκτον περιλαμβάνει επίσης τον πρίγκιπα Alwaleed bin Talal της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος υπήρξε σημαντικός μέτοχος στο Twitter. για χρόνια. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προφανώς δεν είχε ποτέ πρόβλημα με αυτό στο παρελθόν, αλλά δεδομένης της ολοένα και πιο επιδεινούμενης σχέσης της με το βασίλειο των Ουαχάμπι , αυτό αποτελεί πρόσχημα για να τιμωρήσει το Ριάντ για τις συμφωνίες του με τον ΟΠΕΚ+.

«Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και της κοινότητας πληροφοριών σταθμίζουν ποια εργαλεία, αν υπάρχουν, είναι διαθέσιμα που θα επιτρέψουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επανεξετάσει τα εγχειρήματα του Μασκ», ανέφερε το Bloomberg. "Μια πιθανότητα είναι μέσω του νόμου που διέπει την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες [CFIUS] να επανεξετάσει τις συμφωνίες και τις επιχειρήσεις του Μασκ για κινδύνους εθνικής ασφάλειας. Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ανέβηκε στο Twitter τις τελευταίες εβδομάδες για να ανακοινώσει προτάσεις για τερματισμό του πολέμου και απειλεί να περικόψει την οικονομική υποστήριξη για το Διαδίκτυο Starlink στην Ουκρανία. Τα tweets και τα δημόσια σχόλιά του έχουν απογοητεύσει αξιωματούχους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και έχουν προκαλέσει επαίνους από τους αντιπάλους της Αμερικής», υποστηρίζει η έκθεση.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Μασκ είπε πως «θα του φαινόταν αστείο» εάν η κυβέρνηση μπλοκάρει τη τεράστια συμφωνία των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Twitter, καθώς είχε ήδη κάνει προσπάθειες να ακυρώσει την αγορά. Ωστόσο, μένει να φανεί με ποιους λόγους η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να απαγορεύσει σε οποιοδήποτε άτομο να αγοράσει μια ιδιωτική εταιρεία. Το ίδιο το γεγονός πως ο Μασκ παρουσιάζεται ως «φιλορώσος» (αν και, στην πραγματικότητα, απλώς δεν είναι αρκετά φωνητικός στη δημόσια υποστήριξή του προς το καθεστώς του Κιέβου) είναι νομικά άκυρο και δε θα μπορούσε να υποστηριχθεί σε δικαστήριο εάν ήταν να χρησιμοποιηθεί εναντίον του.

Ωστόσο, κανένα από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ που προωθούν τέτοιους ισχυρισμούς δεν φαίνεται να γνωρίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να καταλήξει να απαγορεύσει τη συμφωνία στο Twitter, βασισμένη ακριβώς σε αυτήν την κατασκευασμένη υπόθεση "φιλο-Ρωσίας", η οποία θα άνοιγε το Κουτί της Πανδώρας της μελλοντικής κυβέρνησης ανάμειξη σε ιδιωτικές συμφωνίες σε μια υποτιθέμενη οικονομία ελεύθερης αγοράς.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να είναι πολύ πιο ανησυχητικό από τη συμφωνία του Twitter είναι το θέμα Starlink. Μετά την «αμφιλεγόμενη» ειρηνευτική πρόταση του Μασκ, που κατέληξε σε διαμάχη με το Πεντάγωνο για το καθεστώς της δημόσιας χρηματοδότησης για τις στρατιωτικές εφαρμογές του Starlink, ο δισεκατομμυριούχος υποχώρησε και έδωσε νέα υπόσχεση να συνεχίσει να υποστηρίζει τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου.

"Πριν ακόμη επιστρέψει [το Υπουργείο Άμυνας] με μια απάντηση, είπα στον @FedorovMykhailo ότι η SpaceX δε θα απενεργοποιούσε το Starlink ακόμα κι αν το Υπουργείο Άμυνας αρνηθεί να παράσχει χρηματοδότηση", έγραψε ο Μασκ στο Twitter την Κυριακή , αναφερόμενος στον αντιπρόεδρο και υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Κιέβου, Mykhailo Fedorov.

Η δέσμευση να μην απενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες Starlink που χρησιμοποιούν οι νεοναζιστικές δυνάμεις της χούντας προφανώς σημαίνει ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνηθεί να παράσχει οικονομική αποζημίωση, ο Μασκ θα διασφαλίσει προσωπικά πως θα παραμείνει ενεργή. Τόσο «φιλορωσική στάση» του δισεκατομμυριούχου. Νωρίτερα, μετά από μια διαμάχη με αρκετούς αξιωματούχους του καθεστώτος του Κιέβου για την ειρηνευτική του πρόταση, ο Μασκ δήλωσε ότι η SpaceX έχασε ήδη 80 εκατομμύρια δολάρια παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες Starlink στις νεοναζιστικές δυνάμεις της χούντας. Το ίδιο το καθεστώς του Κιέβου ισχυρίζεται πως το σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των γραμμών επικοινωνίας του, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το τι ακριβώς έκανε τον Musk να αλλάξει γνώμη είναι προς συζήτηση, αλλά οι λόγοι είναι πιθανότατα πολλοί. Εκτός από την προσπάθεια να αποφύγει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο, ο Μασκ μπορεί επίσης να φοβάται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να αποφασίσει να λάβει ακραία μέτρα και να καταλάβει περιουσιακά στοιχεία της SpaceX όπως το Starlink, κάτι που θα κατέστρεφε πολλά από τα μελλοντικά του επιχειρηματικά σχέδια. Το γεγονός ότι αυτή η ιδέα έχει ήδη διατυπωθεί από πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι καθησυχαστικό για τον Έλον Μασκ και θα μπορούσε να εξηγήσει την ξαφνική στροφή του προς την πλήρη συμμόρφωση και την ανανέωση της υποστήριξης προς το καθεστώς του Κιέβου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail