Ο «γεωγραφικός αναπροσανατολισμός» της Ρωσίας θα προκαλέσει την κατάρρευση της ηγεμονίας των ΗΠΑ

Iranian President Ebrahim Raisi meets with Russian President Vladimir Putin in Tehran, Iran, July 19, 2022 (photo credit: PRESIDENT WEBSITE/WΑΝΑ (WEST ASΙΑ NEWS AGENCY)/HANDOUT VIA REUΤΕRS)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σηματοδοτεί ότι το μέλλον της Ρωσίας βρίσκεται στην Ανατολή και όχι στη «ρωσοφοβική» Δύση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε ένα σημαντικό σχόλιο αυτή την εβδομάδα όταν είπε ότι η Ρωσία θα μειώσει τη διπλωματική της παρουσία στη Δύση.

SETH J. FRANTZMAN - jpost.com / Παρουσίαση Freepen.gr

«Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακάλεσε πολλούς Ρώσους διπλωμάτες λόγω της ρωσοφοβικής πολιτικής της Δύσης», ανέφεραν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας πως «διέκοψε τα επαγγελματικά τους ταξίδια στο εξωτερικό πριν από το χρονοδιάγραμμα».

Αυτό είναι σημαντικό για τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ, και θα μπορούσε να έχει συνέπειες για την περιοχή.

Η δήλωση είναι σημαντική γιατί η Μόσχα λέει τώρα ότι «δε βλέπει νόημα να διατηρήσει την προηγούμενη διπλωματική παρουσία στα δυτικά κράτη». Ο Λαβρόφ το είπε αυτό μιλώντας με αποφοίτους κολεγίου που έγιναν δεκτοί για διπλωματική υπηρεσία για πρώτη φορά.

Το μέλλον της Ρωσίας βρίσκεται στην Ανατολή

Αυτό σημαίνει ότι σηματοδοτεί πως το μέλλον της Ρωσίας βρίσκεται στην Ανατολή. Δεν πρόκειται για πρωτοβουλία Λαβρόφ – ο πρόεδρος της Ρωσίας αμφισβήτησε ανοιχτά τη Δύση και εισέβαλε στην Ουκρανία. Αυτή είναι η ρωσική πολιτική.

Η άρθρωση του Λαβρόφ είναι σημαντική, ωστόσο, γιατί είναι ένα ακόμη βήμα, ένα επιπλέον σύμβολο, της ταχείας προσαρμογής της Ρωσίας προς την Ανατολή. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα επικεντρωθεί περισσότερο σε χώρες που συνδέονται με το SCO και το CICA, δύο διεθνείς ομίλους που συναντήθηκαν πρόσφατα στο Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν, αντίστοιχα.

Η Ρωσία συναντά την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, την Τουρκία, τα κράτη της Κεντρικής Ασίας και άλλες χώρες με τις οποίες θέλει να συνεργαστεί, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Πακιστάν και η Μαλαισία.

Συναντάται επίσης με τις χώρες που βλέπει ως παραδοσιακούς φίλους, όπως η Βενεζουέλα, η Συρία και μερικές άλλες στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Η Ρωσία έχει επίσης συμφέροντα στην Ουγγαρία, τη Σερβία και ορισμένα κράτη στη Μέση Ανατολή.

«Δεν υπάρχει ούτε νόημα ούτε επιθυμία να διατηρηθεί η προηγούμενη παρουσία στα δυτικά κράτη», είπε ο Λαβρόφ. «Οι άνθρωποι μας εργάζονται εκεί σε συνθήκες που δύσκολα μπορούν να ονομαστούν ανθρώπινες. Τους δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα. Αντιμετωπίζουν απειλές για σωματικές επιθέσεις. Και, το πιο σημαντικό, δεν υπάρχει δουλειά να κάνουμε από την στιγμή που η Ευρώπη αποφάσισε να μας αποχωριστεί και να διακόψει οποιαδήποτε οικονομική συνεργασία. Δεν μπορείς να επιβάλεις την αγάπη».

"Δεν μπορείς να επιβάλεις την αγάπη" - Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τις σχέσεις με τη Δύση

Η Ρωσία μετατοπίζει το κέντρο βάρους της, είπε. Ή μάλλον, ελπίζει ότι το κέντρο βάρους του κόσμου θα μετατοπιστεί στην Ασία.

Τι λέει εδώ η Ρωσία;

Αυτό δεν είναι ένας «νέος Ψυχρός Πόλεμος», αλλά μάλλον μια τεράστια μετατόπιση στον κόσμο: από έναν ευρωκεντρικό κόσμο που είχε τις ρίζες του στην ευρωπαϊκή δύναμη και την εποχή της αποικιοκρατίας (καθώς και στους Παγκόσμιους Πολέμους) σε, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έναν κόσμο όπου οι ΗΠΑ ήταν η μοναδική παγκόσμια ηγεμονική δύναμη που ηγήθηκε μιας διεθνούς, βασισμένης σε κανόνες παγκόσμιας τάξης σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που φαινομενικά υποτίθεται ότι είναι πολυπολική και καθοδηγείται από την Κίνα, τη Ρωσία , το Ιράν, την Τουρκία και τους φίλους τους – κυρίως αυταρχικά καθεστώτα.

Εκείνοι που προέβλεψαν την άνοδο της Ασίας, ιδιαίτερα της Κίνας, προβάλλουν αυτό το επιχείρημα εδώ και αιώνες. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει άνοδος στην Ασία και προβλεπόμενη πτώση στη Δύση.

Η Ρωσία ξεκινά ανοιχτά αυτόν το «γεωγραφικό αναπροσανατολισμό των δραστηριοτήτων τόσο στο εξωτερικό όσο και στα κεντρικά γραφεία». Αυτό σημαίνει πως έχει ήδη δώσει εντολή στο Υπουργείο Εξωτερικών της να αποχωρήσει από τη Δύση. Ελπίζει η πτώση των ΗΠΑ και της Δύσης να επιταχυνθεί ταχύτερα.

Η Ρωσία στρέφεται τώρα για να κάνει αυτό που έκανε ήδη στη σοβιετική εποχή – εστιάζοντας στον παγκόσμιο νότο. Η Ρωσία είχε το Πανεπιστήμιο Patrice Lumumba, το οποίο μετονομάστηκε αργότερα το 1992, το οποίο υποτίθεται ότι επικεντρωνόταν στην εκπαίδευση προσωπικού από την Ασία, την Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Ο Λαβρόφ δανείζεται έτσι από τις πολιτικές της σοβιετικής εποχής, αλλά τις μετονομάζει.

Γιατί αυτό έχει σημασία για τη Μέση Ανατολή;

Στη Μέση Ανατολή, αυτό έχει σημασία επειδή η Ρωσία στη σοβιετική εποχή ήταν εχθρική προς το Ισραήλ. Το Ιράν προμηθεύει τώρα τη Ρωσία με drones και ενδέχεται να την προμηθεύσει με πυραύλους. Το Ιράν συνεργάζεται επίσης στενότερα με την Κίνα. Αναδύεται μια ομάδα Ρωσίας-Κίνας-Ιράν και αυτό θα περιλαμβάνει περισσότερη δουλειά με την Τουρκία, ένα ομοεθνές αυταρχικό καθεστώς.

Υπάρχει επίσης η δουλειά της Ρωσίας με τα κράτη της Κεντρικής Ασίας και το Πακιστάν. Η Ρωσία θα επιδιώξει επίσης να πείσει τις χώρες του Κόλπου να αντισταθμίσουν τις σχέσεις με τη Δύση. Ο θυμός των ΗΠΑ για τη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να τύχει εκμετάλλευσης από τη Μόσχα.

Οι πραγματικές συνέπειες για το Ισραήλ ακούγονται ήδη σε σχόλια από τη Μόσχα, προειδοποιώντας το Ισραήλ για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, η παροχή drones και τεχνολογίας drone από το Ιράν βλάπτει την Ουκρανία και υποστηρίζει ισχυρότερα την ισραηλινή υποστήριξη της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση της ιρανικής απειλής από ό,τι στο Κίεβο και σε άλλα κράτη της Βαλτικής.

Η Ρωσία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, στρέφει ανοιχτά το ενδιαφέρον της στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη ξυπνά με την απειλή των ιρανικών drone. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ταχεία επιτάχυνση της σύγκλισης των ζητημάτων πολιτικής που συνδέουν το Ισραήλ με την Ουκρανία και τη Ρωσία με το Ιράν, για παράδειγμα.

Η σύγκλιση σημαίνει επίσης ότι η Ρωσία μπορεί να επικεντρωθεί περισσότερο σε ό,τι συμβαίνει στη Συρία ή να εργαστεί ενεργά για να καταστήσει το Ιράν πιο επικίνδυνο στην περιοχή. Εκεί που κάποτε η Ρωσία πούλησε τον εαυτό της ως πολλά υποσχόμενη «σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή μέσω της υποστήριξης των αυταρχικών, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν το «χάος» και τους ατελείωτους πολέμους, η κατάσταση τώρα μπορεί να αντιστραφεί: η Ρωσία μπορεί να πυροδοτήσει χάος και ατελείωτους πολέμους και η πρόκληση τους για την περιοχή θα πρέπει να επιφέρει σταθερότητα.

Μένει να δούμε πώς η στροφή της Μόσχας στους στόχους εξωτερικής πολιτικής φτάνει στη Μέση Ανατολή. Αλλά μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις εάν η συνεργασία Μόσχας-Τεχεράνης αναπτυχθεί και το Ιράν αισθανθεί ανέμους από τη Ρωσία και την Κίνα για να επαναλάβει τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail