Ξεκάθαρος και παρών κίνδυνος… Κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Αμερική

REUΤΕRS/Νacho Doce
Δεν υπάρχει ούτε ένας πολιτικός στην Ουάσιγκτον ή στους δυτικούς που να έχει την ικανότητα να σκέφτεται έξυπνα ή λογικά.

Το να κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ για την κλιμάκωση του πολέμου με τη Ρωσία για την Ουκρανία θα χαρακτηριζόταν από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως «προπαγάνδα του Κρεμλίνου».

Editorial - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τι γίνεται όμως αν το επιχείρημα δεν διατυπώνεται από τη Ρωσία, αλλά από ένα εικονικό πάνθεον αξιοσέβαστων Αμερικανών μελετητών, στοχαστών, διπλωματών και γεωπολιτικών σχεδιαστών;

Ένα επίκαιρο άρθρο ανασκόπησης αυτή την εβδομάδα θυμίζει τις προειδοποιήσεις που έγιναν από μερικούς από τους καλύτερους πολιτικούς στοχαστές της Αμερικής τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτά τα στοιχεία προειδοποιούσαν κατηγορηματικά ενάντια στην επέκταση προς τα ανατολικά της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Προέβλεψαν ακριβώς τον ξεκάθαρο και παρόντα κίνδυνο που βλέπουμε τώρα στην Ουκρανία σε σχέση με μια πιθανή ολική πυρκαγιά μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων.

Το άρθρο που αναφέρθηκε παραπάνω περιλάμβανε αναφορές στον Jack Matlock, τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Σοβιετική Ένωση, τον William Perry, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Κλίντον (1994-97), τον George Kennan, τον ιδρυτή της Πολιτικής Συγκράτησης κατά της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και τους Χένρι Κίσινγκερ, Νόαμ Τσόμσκι και Γουίλιαμ Μπερνς (ο τελευταίος είναι πλέον ο αρχηγός της CIA και αναρωτιέται κανείς πώς τετραγωνίζονται οι συνομιλίες του στη σημερινή κυβέρνηση Μπάιντεν). Σε αυτόν τον εξέχοντα κατάλογο θα μπορούσαν να προστεθούν οι επιστημονικές απόψεις του αείμνηστου Stephen Cohen, ο οποίος πέθανε το 2020. Ο καθηγητής Cohen καταδίκασε σθεναρά αυτό που αποκάλεσε «Νέο Ψυχρό Πόλεμο» που υποκινήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα από την υποστήριξή της σε ένα πραξικόπημα στο Ουκρανία το 2014. Ο κύριος άνδρας του Ομπάμα στη διαμόρφωση του λυσσασμένου αντιρωσικού καθεστώτος στο Κίεβο δεν είναι άλλος από τον σημερινό αξιωματούχο στον Λευκό Οίκο, Τζο Μπάιντεν.

Όλα αυτά τα προειδοποιητικά στοιχεία καταγράφονται για την έκφραση της σθεναρής αντίθεσης στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Μέρος της αντίρρησής τους βασίστηκε σε ένα θέμα αρχής λόγω των ιστορικών δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σοβιετική Ένωση να μην επεκταθεί ούτε μια ίντσα ανατολικά της Γερμανίας κατά την επανένωση της τελευταίας το 1990. Αλλά η αντίθεσή τους βασίστηκε επίσης στην σκληροτράχηλη πολιτική πραγματικότητα πως μια τέτοια προέλαση του στρατιωτικού μπλοκ αποτελούσε μια αφόρητη απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι προαναφερθέντες Αμερικανοί στοχαστές και διπλωμάτες μοιράστηκαν μια εκτίμηση της ιστορίας και ειδικότερα της σοβιετικής εμπειρίας της Σοβιετικής Ένωσης από τη ναζιστική επιθετικότητα. Δυστυχώς, αυτή η ιστορική ευαισθησία φαίνεται να λείπει στις πρόσφατες κυβερνήσεις των ΗΠΑ και σε πάρα πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως οι πεφωτισμένοι Αμερικανοί στοχαστές γνώριζαν πολύ καλά την ευαισθησία της Ουκρανίας σε σχέση με τη ρωσική κουλτούρα και την εθνική ασφάλεια. Ο Κίσινγκερ και οι άλλοι γνώριζαν πολύ καλά ότι η Μόσχα δε θα σκεφτόταν ποτέ την τεχνητή απόσχιση της Ουκρανίας και τη μετατροπή του γείτονά της σε σταθμό για όπλα του ΝΑΤΟ ενάντια στη ρωσική καρδιά.

Φυσικά, για ορισμένους στρατηγούς των ΗΠΑ, όπως ο αείμνηστος Zbigniew Brzezinski, που ήθελε την αμερικανική ηγεμονία με κάθε κόστος, η υποταγή της Ουκρανίας υπό τον έλεγχο της Δύσης ήταν ακριβώς ο επιθυμητός στόχος για την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας.

Οι πιο λογικοί στοχαστές, ωστόσο, γνώριζαν ότι ένα τέτοιο τέχνασμα ήταν ανέφικτο. Όχι μόνο ανέφικτο, αλλά μια πορεία προς την αναπόφευκτη αντιπαράθεση και τον πόλεμο.


Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 ως ένας απροκάλυπτα ιδεολογικός και στρατιωτικός εχθρός της Σοβιετικής Ένωσης. Προφανώς, η εχθρότητα έχει μεταφερθεί απρόσκοπτα στη Ρωσική Ομοσπονδία. Από το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η συμμαχία του ΝΑΤΟ έχει διπλασιάσει τα μέλη της στα σημερινά 30 κράτη. Μερικά από τα νεότερα μέλη μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία και υποστηρίζουν την παράλογη εχθρότητα που μπορεί να αναχθεί στη συμπαιγνία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με τη ναζιστική Γερμανία.

Οι προηγούμενες δεσμεύσεις των ΗΠΑ περί μη επέκτασης έχουν καταρριφθεί πλήρως με κατάφωρη άρνηση. Και η θρασύτατη διεύρυνση έγινε με προσβλητική πρόκληση προς τη Μόσχα που κάνει λόγο για εσκεμμένο υπολογισμό. Μια ορισμένη άστοχη ύβρις για τη «νίκη στον Ψυχρό Πόλεμο» και οι ιμπεριαλιστικές αντιλήψεις περί «κυριαρχίας πλήρους φάσματος» έχουν δεσμεύσει κάθε ορθολογική, νομοταγή εξωτερική πολιτική.

Παρά τις επανειλημμένες ανησυχίες που εξέφρασε η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υπερατλαντικοί σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ θα απέρριπταν αυτές τις αμφιβολίες με επιπόλαια αλαζονεία. Όταν η Ρωσία παρουσίασε μια πρόταση για μια συνθήκη ασφαλείας το Δεκέμβριο του 2021 που περιελάμβανε τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ και την απόσυρση των στρατηγικών όπλων του ΝΑΤΟ από τα σύνορά της, οι προτάσεις απορρίφθηκαν αδικαιολόγητα. Επιπλέον, ο εξοπλισμός της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς, αποτελώντας άμεση απειλή για τη Ρωσία. Η έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης από τη Μόσχα στις 24 Φεβρουαρίου στις αρχές του τρέχοντος έτους ήταν αναγκαία από χρόνια συσσώρευσης επιθετικότητας από το καθεστώς του Κιέβου.

Όλη αυτή η αποτρόπαια κατάσταση προειδοποιήθηκε από τη Ρωσία και από τους επιφανείς Αμερικανούς στοχαστές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Βρισκόμαστε σε ένα διαβολικό δίλημμα αυξανόμενου πολέμου στην Ουκρανία μεταξύ του μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους φαίνεται να έχουν μόνο μία πολιτική: να συνεχίσουν να εξοπλίζουν το καθεστώς του Κιέβου με όλο και πιο βαριά όπλα που αποτελούν απειλή για το ρωσικό έδαφος.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει μια πολιτική εκτός από την ώθηση του πολέμου. Οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες των ΗΠΑ εξαρτώνται από την υποκίνηση διχαστικών παγκόσμιων εντάσεων και την αναδημιουργία οριοθετήσεων του Ψυχρού Πολέμου. Η καπιταλιστική οικονομία των ΗΠΑ, που βασίζεται στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, χρειάζεται μια πολιτική επιθετικότητας και σύγκρουσης έναντι της Ρωσίας και της Κίνας ιδιαίτερα. Μια νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα επιβεβαιώνει αυτήν την ακαταμάχητη φιλοπόλεμη νοοτροπία.

Ένας αξιότιμος πολιτικός των ΗΠΑ και πρώην υποψήφιος για την προεδρία, ο Tulsi Gabbard, σχολίασε στον Tucker Carlson του Fox News αυτή την εβδομάδα: «Έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους στην Ουάσιγκτον που είναι πολεμοκάπηλοι, υποτελείς στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και συνεχίζουν να θέτουν τα δικά τους εγωιστικά συμφέροντα. και τα συμφέροντα των δωρητών τους πρώτα, χωρίς να νοιάζονται για το κόστος και τις συνέπειες που έχουν οι αποφάσεις τους στον αμερικανικό λαό».

Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για τις ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ.

Ο Γκάμπαρντ, όπως και οι άλλοι στοχαστές των ΗΠΑ που αναφέρονται παραπάνω, προειδοποίησε επίσης για την επέκταση του ΝΑΤΟ και την στρατολόγηση της Ουκρανίας για ένταξη.

Ο σαφής και παρών κίνδυνος στην Ουκρανία είναι μια δικαίωση τέτοιων απόψεων ως ευφυών και ρεαλιστικού σεβασμού για ειρηνικές διεθνείς σχέσεις.

Είναι εξίσου ενδεικτικό ότι τέτοιες απόψεις αποκλείονται σε μεγάλο βαθμό από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ή απαξιώνονται επειδή είναι «Ρώσοι απολογητές».

Αυτό είναι που είναι πραγματικά ανησυχητικό. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολιτικός στην Ουάσιγκτον ή στους δυτικούς λακέδες της που να έχει την ικανότητα να σκέφτεται έξυπνα ή λογικά. Αυτή η ανικανότητα για διάλογο και διπλωματία είναι καταδικαστέα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail