Μια τέλεια καταιγίδα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Η παλιά παροιμία λέει ότι μια καλή εξωτερική πολιτική είναι η αντανάκλαση της εθνικής πολιτικής. Μια τέλεια καταιγίδα ξεσπά στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής στην Αμερική που προκλήθηκε από την απόφαση του ΟΠΕΚ την Πέμπτη να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που αφενός θα ανεβάσει την τιμή του φυσικού αερίου για τον εγχώριο καταναλωτή και αφετέρου εκθέτουν τις μακρόπνοες προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν. 

M. K. Bhadrakumar - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στο πιο προφανές επίπεδό της, η απόφαση του ΟΠΕΚ επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι η Ουάσιγκτον έχει χάσει τη μόχλευση της με το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Αυτό αποδίδεται στην επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν. Όμως, ουσιαστικά, έχει προκύψει μια αντίφαση μεταξύ των συμφερόντων των ΗΠΑ και των συμφερόντων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Οι αντιφάσεις δεν είναι κάτι καινούργιο για τη γεωπολιτική του πετρελαίου. Οι δεκαετίες του 1970 και του 1980 έγιναν μάρτυρες δύο μεγάλων «πετρελαϊκών κρίσεων». Το ένα ήταν τεχνητό ενώ το άλλο ήταν μια αλληλεπίδραση ιστορικών δυνάμεων - ο πόλεμος Γιομ-Κιπούρ του 1973 και η Ιρανική Επανάσταση του 1979.

Στην κατάντη του πολέμου Γιομ-Κιπούρ, τα αραβικά έθνη οπλοποίησαν το πετρέλαιο και κήρυξαν εμπάργκο πετρελαίου στα δυτικά έθνη που θεωρήθηκε πως υποστήριξαν το Ισραήλ στον πόλεμο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε σχεδόν 300% σε λιγότερο από 6 μήνες, ακρωτηριάζοντας την παγκόσμια οικονομία.

Ο Πρόεδρος Νίξον ζήτησε από τα πρατήρια βενζίνης να μην πωλούν βενζίνη από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Η κρίση επηρέασε τη βιομηχανία περισσότερο από το μέσο καταναλωτή.

Το 1979, η Ιρανική Επανάσταση έπληξε τους ρυθμούς παραγωγής πετρελαίου και η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου συρρικνώθηκε κατά 4%. Επικράτησε πανικός, η ζήτηση για αργό πετρέλαιο εκτοξεύτηκε και η τιμή υπερδιπλασιάστηκε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δελέασε τη Μοίρα υποτιμώντας τη σημασία του πετρελαίου σε σύγχρονους οικονομικούς και πολιτικούς όρους και αγνοώντας ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει η κυρίαρχη πηγή ενέργειας σε όλο τον κόσμο για το άμεσο μέλλον, τροφοδοτώντας τα πάντα, από αυτοκίνητα και οικιακή θέρμανση μέχρι τεράστιους τιτάνες της βιομηχανίας και εργοστάσια παραγωγής.

Η ομαλή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με την πάροδο του χρόνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα άφθονων, φθηνών ορυκτών καυσίμων. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν αγνόησε ότι όσοι έχουν αποθέματα πετρελαίου κατέχουν τεράστια δύναμη στα ενεργειακά μας συστήματα με επίκεντρο το πετρέλαιο, και όσοι αγοράζουν πετρέλαιο, αντίθετα, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά και τις διπλωματικές σχέσεις που την οδηγούν.

Οι δυτικές δυνάμεις είναι πολύ αφελείς για να πιστεύουν ότι μια ενεργειακή υπερδύναμη όπως η Ρωσία μπορεί απλώς να «σβήσει» από το οικοσύστημα. Σε έναν «ενεργειακό πόλεμο» με τη Ρωσία, είναι καταδικασμένοι να καταλήξουν ως ηττημένοι.

Ιστορικά, τα δυτικά έθνη κατανοούσαν την επιτακτική ανάγκη διατήρησης καλών διπλωματικών σχέσεων με τις χώρες παραγωγής πετρελαίου. Αλλά ο Μπάιντεν προσέβαλε τη Σαουδική Αραβία αποκαλώντας τη κράτος «Παρία». Οποιαδήποτε βελτίωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας δεν αναμένεται υπό την επιτήρηση του Μπάιντεν. Οι Σαουδάραβες δεν εμπιστεύονται τις αμερικανικές προθέσεις.

Η σύμπτωση συμφερόντων από την πλευρά του ΟΠΕΚ για τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα οφείλεται ουσιαστικά στο ότι χρειάζονται τα επιπλέον έσοδα για τον προϋπολογισμό δαπανών τους και για να διατηρήσουν ένα υγιές επίπεδο επενδύσεων στη βιομηχανία πετρελαίου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε τον Απρίλιο την ανοδική τιμή του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας - την τιμή του πετρελαίου στην οποία θα εξισορροπούσε τον προϋπολογισμό της - στα 79,20 δολάρια το βαρέλι.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν αποκαλύπτει την υποτιθέμενη άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, μια δημοσίευση του Reuters υποστήριξε πως ένα προτιμώμενο επίπεδο τιμών θα ήταν περίπου 90 έως 100 δολάρια το βαρέλι για το αργό πετρέλαιο Brent - σε αυτό το επίπεδο, δεν θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Φυσικά, πάνω από $100 θα είναι απροσδόκητο.

Εν τω μεταξύ, μια «συστημική» κρίση επέρχεται. Είναι φυσικό ο ΟΠΕΚ να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις πρόσφατες κινήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ να απωθήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας. Η Δύση εκλογικεύει αυτές τις κινήσεις ως στόχο να μειώσουν δραστικά το εισόδημα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου (που μεταφράζεται ως η ανθεκτικότητά της να πολεμήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία) σε ένα άκρο.

Ο ΟΠΕΚ το θεωρεί ως μια αλλαγή παραδείγματος, καθώς αμφισβητεί σιωπηρά το υποτιθέμενο προνόμιο του καρτέλ να διασφαλίσει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ταιριάζει με τη ζήτηση, όπου ένα από τα βασικά μέτρα ισορροπίας προσφοράς-ζήτησης είναι η τιμή. Αναμφισβήτητα, η Δύση δημιουργεί de facto ένα αντίπαλο καρτέλ χωρών που καταναλώνουν πετρέλαιο για τη ρύθμιση της αγοράς πετρελαίου.

Χωρίς αμφιβολία, η κίνηση της Δύσης αποτελεί προηγούμενο — δηλαδή, να ορίζει για γεωπολιτικούς λόγους την τιμή στην οποία μια χώρα παραγωγής πετρελαίου δικαιούται να εξάγει το πετρέλαιο της. Αν είναι η Ρωσία σήμερα, μπορεί να είναι και η Σαουδική Αραβία ή το Ιράκ αύριο. Η απόφαση της G7, εάν εφαρμοστεί, θα διαβρώσει το βασικό ρόλο του ΟΠΕΚ στη ρύθμιση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

Ως εκ τούτου, ο ΟΠΕΚ πιέζει προληπτικά. Η απόφασή του να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και να διατηρήσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι αποτελεί χλεύη για την απόφαση της G7. Ο ΟΠΕΚ εκτιμά πως οι επιλογές της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει τον ΟΠΕΚ+ είναι περιορισμένες. Σε αντίθεση με την προηγούμενη ενεργειακή ιστορία, οι ΗΠΑ δεν έχουν ούτε έναν σύμμαχο σήμερα εντός της ομάδας ΟΠΕΚ+.

Λόγω της αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, είναι απολύτως κατανοητό ότι οι εξαγωγές των ΗΠΑ και των δύο ειδών ενδέχεται να περιοριστούν. Εάν συμβεί αυτό, η Ευρώπη θα υποφέρει περισσότερο. Σε συνέντευξή του στους FT την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Alexander De Croo προειδοποίησε πως καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, εάν οι τιμές της ενέργειας δεν μειωθούν, «κινδυνεύουμε με μαζική αποβιομηχάνιση της ευρωπαϊκής ηπείρου και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτού μπορεί να να είναι πολύ βαθιές».

Πρόσθεσε αυτά τα ανατριχιαστικά λόγια: «Οι πληθυσμοί μας λαμβάνουν τιμολόγια που είναι εντελώς τρελά. Κάποια στιγμή θα σπάσουν. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος είναι θυμωμένος. . . οι άνθρωποι δεν έχουν τα μέσα να το πληρώσουν». Ο De Croo προειδοποιούσε για την πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής αναταραχής στις ευρωπαϊκές χώρες.

Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια τεκτονική μετατόπιση στη γεωπολιτική που μπορεί πιθανώς να αποδειχθεί πιο σημαντική από τη σύγκρουση στην Ουκρανία για τη δημιουργία της πολυπολικής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.

Αυτή η τέλεια καταιγίδα στην εξωτερική πολιτική του Μπάιντεν μπορεί επίσης να επηρεάσει την ενδιάμεση θητεία του Νοεμβρίου και να δημιουργήσει μια πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, η οποία θα μπορούσε να καθορίσει το ρυθμό για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι με την απομάκρυνση από τη ρωσική ενέργεια, η Ευρώπη έχει γίνει μια αγορά δέσμια για τις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου που τώρα βγάζουν «τρελά χρήματα», αλλά το υψηλό κόστος εξαντλεί την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Η παραγωγή καταρρέει. Έρχεται η αποβιομηχάνιση. Όλα αυτά θα έχουν πολύ, πολύ θλιβερές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ήπειρο κατά τα πιθανά, τουλάχιστον, τα επόμενα 10-20 χρόνια», είπε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος «κερδισμένος» των περικοπών του ΟΠΕΚ+. Η γνώμη των ειδικών είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους και το επόμενο έτος. Δηλαδή, η Ρωσία δεν θα μειώσει καμία παραγωγή ενώ η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες! Καθώς η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται, η Ρωσία δεν θα χρειαστεί να μειώσει ούτε ένα βαρέλι από την παραγωγή της, εφόσον έχει μια αρκετά μεγάλη αγορά μετά τον Δεκέμβριο για να πουλήσει το αργό που πηγαίνει τώρα στην Ευρώπη. Και πάλι, η Ρωσία, από την πλευρά της, επαναλαμβάνει ότι δε θα προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που θα ενταχθούν στο ανώτατο όριο τιμών της G7. Ταιριάζει με τα μη εμπορικά μέσα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail