Οι μαζικές νέες επιθέσεις άφησαν 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς χωρίς ρεύμα - σταδιακά μπλακ άουτ στο Κίεβο

Thermal power plant on fire following Russian strike, via Reuters
Τώρα μεγάλο μέρος της Δυτικής Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται πολύ μακριά από την πρώτη γραμμή των μαχών με τη Ρωσία στα ανατολικά, είναι χωρίς ρεύμα λόγω των νέων αεροπορικών επιδρομών το Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου είπε ότι νέες «μαζικές» επιδρομές στόχευαν τις περιοχές Ντνιπροπετρόβσκ, Χμελνίτσκι, Κιροβοχράντ, Μικολάιβ, Οδησσός, Ρίβνε, Βολίν και Ζαπορίζια.

«Συνεχίζουμε την εξάλειψη των συνεπειών των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στην υποδομή μας», είπε ο Ζελένσκι. «Η γεωγραφία αυτής της νέας μαζικής επίθεσης είναι πολύ ευρεία».

Ήδη τις προηγούμενες μέρες σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στο Κίεβο, με τις αρχές του ενεργειακού δικτύου να προειδοποιούν για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος και να παροτρύνουν τους κατοίκους να λάβουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως η αποφυγή λειτουργίας μεγάλων συσκευών.

Το Σάββατο ο εθνικός φορέας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo δήλωσε πως η ζημιά από τον τελευταίο γύρο ρωσικών επιδρομών σημείωσε νέο ρεκόρ. Η αεροπορική επίθεση του Σαββάτου από τη Ρωσία ήταν μεγαλύτερη από ένα αρχικό μεγάλο κύμα επιδρομών στις αρχές αυτού του μήνα.

Πάνω από 1,4 εκατομμύρια ουκρανικά νοικοκυριά έμειναν δίχως ρεύμα μετά από ένα πρωινό επανειλημμένων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι 40 πύραυλοι κρουζ και 16 φερόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής  έπληξαν την Ουκρανία όλη την ημέρα.

Ο Oleksandr Kharchenko, ένας Ουκρανός αξιωματούχος στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε σε συνέντευξή του σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πως οι εθνικές υποδομές ζωτικής σημασίας για τον λαό αντιμετωπίζουν «πραγματικά τεράστιο πρόβλημα».

"Όταν δεν έχεις ρεύμα σε μια πόλη, σημαίνει ότι δεν έχεις νερό, δεν έχεις αέριο, δεν έχεις τίποτα", είπε ο Kharchenko. Μέρες πριν από την εντεινόμενη επίθεση του Σαββάτου, η κυβέρνηση είπε πως το ένα τρίτο όλων των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είχαν χτυπηθεί ή καταστραφεί από ρωσικά πλήγματα. 

Οι περισσότερες νέες ζημιές στην ενέργεια έχουν καταγραφεί στα δυτικά, νότια και στο κέντρο της χώρας, με ορισμένα νοσοκομεία από τότε να λειτουργούν με εφεδρικές γεννήτριες . Τα αποθέματα οξυγόνου και γλυκού νερού αξιοποιούνται επίσης από τα νοσοκομεία.

Η Ukrenegro εισήγαγε την Κυριακή σταδιακά μπλακ άουτ για την «αποφυγή ατυχημάτων», σύμφωνα με τον Guardian:

Οι διακοπές ρεύματος ξεκίνησαν στις 11:13 τοπική ώρα (09:30 π.μ. BST), με τα νοικοκυριά στο Κίεβο να χωρίζονται σε τρεις ομάδες που θα «αποσυνδεθούν για ορισμένο χρονικό διάστημα», ανέφερε η DTEK.

Πρόσθεσε ότι οι διακοπές ρεύματος δεν πρέπει να διαρκέσουν «περισσότερο από τέσσερις ώρες», αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερες «λόγω της κλίμακας της ζημιάς στο σύστημα τροφοδοσίας».

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση των ζημιών που αναφέρθηκαν στο Reuters, «η Ρωσία έχει χτυπήσει τουλάχιστον το ήμισυ της θερμικής ικανότητας παραγωγής της Ουκρανίας και έχει προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιθέσεις από τις 10 Οκτωβρίου, αλλά δεν έχουν σταματήσει να λειτουργούν εντελώς όλες οι πληγείσες μονάδες παραγωγής ενέργειας, είπε ο υπουργός Ενέργειας την Παρασκευή».

* απόδοση από zerohedge.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail