Γιατί η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία των ΗΠΑ βρίσκεται στη Ρουμανία;

Στις αρχές Οκτωβρίου, το The Intercept ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν σημαντικά την παρουσία των πληροφοριών και των ειδικών δυνάμεών τους στην Ουκρανία, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δε θα εμπλακούν στη σύγκρουση. Η έκθεση αναφέρει πως οι ΗΠΑ απέσυραν αρχικά τα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών και των ειδικών λίγες μέρες πριν από την αντεπίθεση της Ρωσίας κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η πολεμική θαλασσοκρατία αποφάσισε να στείλει τους πράκτορες της πίσω στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες. Αν και η κίνηση μπορεί ασφαλώς να θεωρηθεί ως μια ακόμη κλιμάκωση, φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον DC είναι αποφασισμένη να ενισχύσει περαιτέρω το προηγούμενο στέλνοντας τις τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις της κοντά στην περιοχή της σύγκρουσης.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τον Ιούνιο, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την «Επιχείρηση Atlantic Resolve» στέλνοντας την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία και την Ομάδα Μάχης 2ης Ταξιαρχίας στο V Σώμα του Στρατού των ΗΠΑ που αναπτύσσεται στην Ευρώπη. Περίπου 4700 στρατιώτες από την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία στάλθηκαν από τη βάση τους στο Φορτ Κάμπελ του Κεντάκι σε τοποθεσίες σε όλη την υπό το ΝΑΤΟ κατεχόμενη Ευρώπη, ιδιαίτερα σε περιοχές της Ρουμανίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Στις 30 Ιουλίου 2022, αυτά τα στρατεύματα πραγματοποίησαν επίδειξη αεροπορικής επίθεσης στην 57η αεροπορική βάση «Mihail Kogalniceanu» μαζί με την 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία των Ρουμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υποστράτηγος Joseph P. McGee και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Nicolae Ciuca.

Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι «έτοιμες να εισέλθουν στην Ουκρανία» σε περίπτωση περαιτέρω εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ή επίθεσης σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, ανέφερε το CBS News στις 21 Οκτωβρίου, επικαλούμενο το διοικητικό επιτελείο της 101ης Αερομεταφερόμενης. «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υποδιοικητής της μεραρχίας, ταξίαρχος Τζον Λούμπας. Ο Διοικητής της Ομάδας Μάχης της 2ης Ταξιαρχίας, συνταγματάρχης Edwin Matthaidess, σημείωσε με τη σειρά του ότι τα στρατεύματά του, που αναπτύχθηκαν στη Ρουμανία, «παρακολούθησαν στενά τις ρωσικές δυνάμεις, χτίζοντας στόχους για εξάσκηση και διεξάγοντας ασκήσεις που αναπαράγουν ακριβώς αυτό που συμβαίνει στον πόλεμο».

Οι διοικητές είπαν στο CBS News επανειλημμένα ότι είναι πάντα «έτοιμοι να πολεμήσουν» και ενώ βρίσκονται εκεί «για να υπερασπιστούν το έδαφος του ΝΑΤΟ», εάν οι μάχες κλιμακωθούν ή υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ, «είναι πλήρως έτοιμοι να περάσουν τα σύνορα στην Ουκρανία», πρόσθεσε το μέσο ενημέρωσης. Ο στρατηγός Λούμπας δήλωσε τα στρατεύματά του πως βρίσκονται σε «πλήρη ανάπτυξη» και ότι «ετοιμάζονται» να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. «Δεν πρόκειται για ανάπτυξη εκπαίδευσης. αυτή είναι μια ανάπτυξη μάχης για εμάς. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε απόψε», είπε.

Ο δημοσιογράφος του CBS Charlie D'Agata ήταν ενσωματωμένος στις αμερικανικές δυνάμεις καθώς πραγματοποιούσαν στρατιωτικές ασκήσεις μόλις έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρουμανίας με την Ουκρανία. Η 101η Αερομεταφερόμενη διεξάγει κοινές ασκήσεις με τις ρουμανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την έκθεση, τα αμερικανικά στρατεύματα προσομοιώνουν πολεμικές επιχειρήσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων. Περιττό να πούμε ότι τέτοιες ενέργειες σίγουρα δεν θα γίνουν ευγενικά αποδεκτές στη Μόσχα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δηλώσεις όπως αυτή του στρατηγού Lubas ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι «έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ». Καθώς η Ρωσία δεν απείλησε ποτέ κανένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, μια τέτοια ρητορική προκαλεί μόνο άσκοπη κλιμάκωση με τη Μόσχα. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η απειλή πως τα αμερικανικά στρατεύματα είναι «έτοιμα να εισέλθουν στην Ουκρανία» είναι ακόμη πιο επικίνδυνη, καθώς το καθεστώς του Κιέβου επίσημα δεν είναι μέλος της εμπόλεμης συμμαχίας. Επί πλέον, οι φιλοδοξίες ένταξης του Κιέβου έχουν επανειλημμένα απορριφθεί στο υψηλότερο επίπεδο, μεταξύ άλλων από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο αμερικανικός στρατός βασίζεται σε δυνάμεις όπως η 101η για να αναπτύξει τα στρατεύματά της σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο μέσα σε λίγες μέρες ή και ώρες. Ο στρατηγός Λούμπας περιέγραψε την ταξιαρχία ως «μοναδική ικανότητα, από την ικανότητά μας αεροπορικής επίθεσης… Είμαστε μια ελαφριά δύναμη πεζικού, αλλά και πάλι, φέρνουμε αυτή την κινητικότητα μαζί μας, για τα αεροσκάφη και τις αεροπορικές επιθέσεις μας». Ο Ρουμάνος Υποστράτηγος Λούλιαν Μπερντίλα είπε στο CBS News ότι η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων του θύμισε το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το πραγματικό νόημα για μένα, το να έχω τα αμερικανικά στρατεύματα εδώ, είναι σαν να είχες συμμάχους στη Νορμανδία πριν βρεθεί κάποιος εχθρός εκεί», δήλωσε. Τέτοιες δηλώσεις δεν είναι τουλάχιστον σοφές, ειδικά δεδομένου του ρόλου της Ρουμανίας στη ναζιστική εισβολή στην ΕΣΣΔ το 1941. Επιπλέον, δείχνει επίσης πόσο σοβαρή είναι η κλιμάκωση, καθώς η μεραρχία δεν έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως δήλωσε ο στρατηγός Lubas, το 101ο είναι ένα ελαφρύ τμήμα πεζικού του αμερικανικού στρατού, κατά κύριο λόγο κατάλληλο για επιχειρήσεις αεροπορικής επίθεσης. Η αποστολή του περιλαμβάνει «σχεδιασμό, συντονισμό και εκτέλεση επιχειρήσεων αεροπορικής επίθεσης μεγέθους τάγματος για να πάρει τον έλεγχο εχθρικού εδάφους». Με το παρατσούκλι «Screaming Eagles», η μεραρχία εκπαιδεύεται να «διεξάγει επιχειρήσεις εισάγοντας ομάδες υψηλής κινητικότητας ικανές να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις, να πολεμούν πίσω από τις εχθρικές γραμμές και να εργάζονται σε αυστηρά περιβάλλοντα με περιορισμένη ή υποβαθμισμένη υποδομή». Το τμήμα επικεντρώνεται στην κινητικότητα στο πεδίο της μάχης και στη συνεργασία με «τοπικές δυνάμεις» για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Δεδομένης της φύσης της παρουσίας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των ειδικών δυνάμεων που αναφέρθηκαν προηγουμένως στην Ουκρανία, καθώς και των δηλώσεων των Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών, είναι σαφές ότι τα καθήκοντα του 101ου Αερομεταφερόμενου ταιριάζουν απόλυτα με τέτοιες μυστικές επιχειρήσεις. Τέτοιες ενέργειες είναι βέβαιο πως θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα σίγουρα δε θα κάνει πίσω σε περίπτωση που τα στρατεύματά της στοχοποιηθούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail