Η Ρωσία και η Ουκρανία οδεύουν προς ένα χειμερινό [Πυρηνικό;] Πόλεμο της κόλασης

Creative Commons
Εν όψει μιας επικείμενης χειμερινής μάχης στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky την Τρίτη υποστήριξε προκλητικά ότι τα στρατεύματά του όχι μόνο θα απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος των σημερινών μετώπων, αλλά θα απελευθέρωναν επίσης την Κριμαία. Αλλού την ίδια μέρα, ο πυρηνικός ηγέτης της Τσετσενίας, νυν Συνταγματάρχης Ραμζάν Καντίροφ, υποσχέθηκε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα κατακτούσαν όλη την Ουκρανία και ότι τα στρατεύματά του δε θα έπαιρναν αιχμαλώτους στη μάχη, αλλά «θα τους κάψουμε» όλους.

Daniel L. Davis - 19FortyFive / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η μάχη, ωστόσο, έχει σημαντικές συνέπειες για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, καθώς ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων αυξάνεται παράλληλα με την κλιμάκωση της συμβατικής σύγκρουσης.

Η μεγαλύτερη προσοχή της Δύσης έχει κεντριστεί στα θεαματικά κέρδη της Ουκρανίας από τα τέλη Αυγούστου στην περιοχή Χάρκοβο στο βορρά και στην περιοχή Χερσώνα στο νότο. Αλλά αυτές οι γρήγορες πρόοδοι έχουν πλέον μειωθεί σε σχετικά στατικές γραμμές στο μέτωπο του Χάρκοβο στα βόρεια, στο μέτωπο του Ντονμπάς στα ανατολικά και στο μέτωπο της Χερσώνας στο νότο. Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα ενίσχυσης έκτακτης ανάγκης για να σταθεροποιήσουν τις γραμμές σε κάθε τοποθεσία, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα εμπλέκονται σε μια επιχειρησιακή παύση, ενώ προσπαθεί να ανοικοδομήσει την κρουστική της δύναμη.

Αλλά οι κινήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό είτε στη διεξαγωγή είτε στην επέκταση της τρέχουσας μάχης. Είναι η μάχη που πιθανότατα θα ακολουθήσει, ωστόσο, είναι η πιο σημαντική, τόσο για τους άμεσους μαχητές όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά καθώς σχετίζεται με τη δυνατότητα πυρηνικής κλιμάκωσης.

Πάρα πολλοί ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση απορρίπτουν τον κίνδυνο της πυρηνικής χρήσης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, με ορισμένους ειδικούς να αποκαλούν τον κίνδυνο « πολύ, πολύ χαμηλό». Μετά την κρυφή απειλή του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων τον περασμένο μήνα, το CNN ρώτησε τον Πρόεδρο Μπάιντεν εάν πιστεύει ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. «Λοιπόν», απάντησε ο Μπάιντεν, «δε νομίζω πως θα το κάνει». Ωστόσο, δεδομένης της πιθανής μεγάλης επέκτασης της συμβατικής σύγκρουσης αυτόν τον χειμώνα – και της απάντησης της Δύσης στην κλιμάκωση – οι κίνδυνοι από τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι πολύ πραγματικοί.

Αφού ο Πούτιν διέταξε την κινητοποίηση τουλάχιστον 300.000 επιπλέον στρατευμάτων, η Ρωσία προετοιμάζεται επιθετικά για μια νέα μεγάλη εισβολή στην Ουκρανία, η οποία πιθανόν να ξεκινήσει το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου. Ο Πούτιν έχει αναπτύξει δυνάμεις και πολεμικές προμήθειες στις έξι ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, και όπως ανέφερα σε μια πρόσφατη ανάλυση σε αυτές τις σελίδες, υπάρχει ο κίνδυνος η επίθεση του Πούτιν να επιδιώξει να οδηγήσει στα σύνορα της δυτικής Ουκρανίας για να διακόψει όλες τις προερχόμενες από τη Δύση προμήθειες – χωρίς τις οποίες το Κίεβο δε θα μπορούσε να διατηρήσει για πολύ τον πόλεμο του εναντίον της Μόσχας.

Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η Δύση δεν πτοείται από πυρηνικές απειλές που προέρχονται από το Κρεμλίνο, το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε μια άσκηση πυρηνικής αποτροπής. Οι ασκήσεις, όπως ισχυρίστηκε το ΝΑΤΟ , δεν «συνδέονταν με οποιαδήποτε τρέχοντα παγκόσμια γεγονότα», αλλά σχεδιάστηκαν για να «διασφαλίσουν ότι το πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο της Συμμαχίας παραμένει ασφαλές και αποτελεσματικό». Η Ρωσία, την Τετάρτη, συμμετείχε σε δική της άσκηση πυρηνικής εκτόξευσης.

Ο σκοπός των ασκήσεων της Μόσχας, είπε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου , ήταν να προσομοιώσουν ένα «μαζικό πυρηνικό χτύπημα» από τη Ρωσία ως απάντηση σε μια πυρηνική επίθεση στο έδαφός της από έναν εχθρό που δεν κατονομάζεται. Οι ρωσικές ασκήσεις περιλάμβαναν την εκτόξευση πολλαπλών βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνική ικανότητα και πυραύλων κρουζ. Αυτές οι ασκήσεις έρχονται εν μέσω μονομαχίας ισχυρισμών που διατυπώνονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία ότι η άλλη προετοιμάζει κρυφά μια προβοκάτσια χρήσης πυρηνικής «βρώμικης βόμβας» στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να κατηγορήσει την άλλη πλευρά.

Με κάθε μέτρο, ο κίνδυνος μιας πυρηνικής σύγκρουσης – είτε από θανατηφόρο λάθος υπολογισμό, είτε από λάθος ή ατύχημα – είναι υψηλότερος από ό,τι σε οποιοδήποτε σημείο από τον Οκτώβριο του 1962 κατά τη διάρκεια της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας. Δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με τον συμβατικό πόλεμο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου που να απειλεί την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Θα πρέπει να είναι αναμφισβήτητο ξεκάθαρο, λοιπόν, πως δεν πρέπει να εμπλακούμε σε προκλητικές πυρηνικές απειλές και ασκήσεις ή να προσπαθούμε να ακουστούμε πιο σκληροί από την άλλη πλευρά.

Από το 1945, ο κόσμος δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση στην οποία ένας εχθρός με πυρηνικά όπλα είχε εμπλακεί σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στον οποίο θα μπορούσε να χάσει. Η Δύση προσπαθεί επιθετικά να βοηθήσει τον Ζελένσκι να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία και να τη διώξει από το ουκρανικό έδαφος. Ο Πούτιν σχεδιάζει τώρα μια μεγάλη χειμερινή επίθεση για να προσπαθήσει να νικήσει τον στρατό του Ζελένσκι.

Με τόσο χαλαρή συζήτηση για τα πυρηνικά όπλα από όλες τις πλευρές, την πιθανότητα κάποιος παράλογος παράγοντας να πυροδοτήσει μια «βρώμικη βόμβα» και τον κίνδυνο η Δύση να καταφέρει μια μέρα να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τον Πούτιν – βάζοντάς τον σε ασταθή θέση έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στην παθητική αποδοχή της συμβατικής του ήττας ή στο να υποκύψει στο τραγούδι της σειρήνας της πεποίθησης ότι η διαταγή ενός τακτικού πυρηνικού χτυπήματος μπορεί να του δώσει τη νίκη – συνεχίζουμε αδιάφορα να βαδίζουμε προς την πυρηνική καταστροφή.

Το κόστος για τη χώρα μας και για την ανθρωπότητα ενός πυρηνικού πολέμου θα ήταν φρικτό. Είναι πιθανό να μην το επιζήσουμε. Αφήστε αυτή την πραγματικότητα στην άκρη για μια στιγμή: επί του παρόντος διακινδυνεύουμε αλόγιστα την ίδια μας την ύπαρξη ως έθνος για έναν πόλεμο στην Άπω Ανατολική Ευρώπη που δεν αποτελεί απειλή για την ευημερία ή την εθνική μας ασφάλεια. Εδώ διακυβεύονται πολύ περισσότερα από τα συμφέροντα του Προέδρου της Ουκρανίας. Η Ουάσιγκτον θα πρέπει αμέσως να επαναπροσανατολίσει τις προτεραιότητές της για να παρουσιάσει την ασφάλεια του λαού μας. Σήμερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail