Think Tank: Η Ρωσία κερδίζει περισσότερα για λιγότερες εξαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ

gazprom.ru
Freepen.gr - Οι δυτικές κυρώσεις με στόχο να βλάψουν τη ρωσική βιομηχανία φυσικού αερίου είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς οι εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας βοήθησαν τον γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom να αυξήσει τα κέρδη. Παρά την απότομη πτώση των προμηθειών στην ΕΕ, η εταιρεία διπλασίασε τα έσοδα από τις εξαγωγές της, σύμφωνα με τον Oliver Hortay, επικεφαλής έρευνας για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική σε ουγγρική δεξαμενή σκέψης.

«Η Gazprom παραδίδει 43% λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη φέτος από πέρυσι, κάτι που κατά μέσο όρο αυξάνει τις τιμές τρεις φορές. Τα ευρωπαϊκά έσοδα από τις εξαγωγές της εταιρείας θα αυξηθούν από 53 δισεκατομμύρια δολάρια σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook την περασμένη εβδομάδα.

Η ανάρτηση απηχεί πρόσφατη αναφορά στους Financial Times, η οποία ανέφερε πως οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου βοήθησαν την Gazprom να εξισορροπήσει τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην ΕΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μεγάλη ενεργειακή εταιρεία προμηθεύει σήμερα περίπου 84 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ευρωπαίους πελάτες μέσω Ουκρανίας και Τουρκίας την ημέρα, σε σύγκριση με τον περσινό μέσο όρο των 480 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Μια πτώση των προμηθειών μέσω του αγωγού Nord Stream 1 λόγω τεχνικών προβλημάτων που προκαλούνται από κυρώσεις, αναμένεται να «ωθήσει τις τιμές φέτος τρεις φορές πάνω κατά μέσο όρο από το 2021» , δήλωσε την Παρασκευή ο αναλυτής της BCS Global Markets, Ρον Σμιθ, προσθέτοντας πως αυτό θα αυξήσει τα συνολικά έσοδα της ρωσικής εταιρείας κατά 85% στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το 2022 η Gazprom θα εξάγει 43% λιγότερο φυσικό αέριο αλλά με μέση τιμή 1000 $ ανά κυβικό μέτρο.

Στα τέλη Αυγούστου, η ρωσική εταιρεία ενέργειας αποκάλυψε ότι κέρδισε 41,75 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά κέρδη μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με 29 δισεκατομμύρια δολάρια για ολόκληρο το 2021.
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail