Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να παράσχουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη

Υπάρχει μια συζήτηση στις ΗΠΑ σχετικά με την παροχή περαιτέρω στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, ιδιαίτερα για το εάν θα πρέπει να μεταφερθούν μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-15 και A-10. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία από την οπτική γωνία της Ουάσιγκτον είναι ότι θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο και το γεγονός πως η προηγμένη αμερικανική τεχνολογία θα μπορούσε να καταλήξει στα χέρια της Ρωσίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν και ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε άνευ όρων στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, δεν υπάρχει συναίνεση για αυτό το θέμα στην Ουάσιγκτον. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας Τζακ Ριντ εξέφρασε δημόσια αμφιβολίες για την ανάγκη αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πρότεινε να διατεθούν 100 εκατομμύρια δολάρια για να διδάξουν στους Ουκρανούς πιλότους πώς να πετούν με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη. Αυτή η ιδέα όμως καταρρίφθηκε καθώς υπάρχουν ανησυχίες πως η δυτική στρατιωτική τεχνολογία θα μπορούσε να πέσει στα χέρια της Ρωσίας. Πολλά μπορούν να μάθουν από τα συντρίμμια των κατεστραμμένων αεροσκαφών, όπως η κατανόηση των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών και των υλικών που χρησιμοποιούνται, καθώς και η μελέτη των υπολειμμάτων ραδιοηλεκτρονικών και μέσων επικοινωνίας και πλοήγησης. Αυτό είναι ένα σενάριο που θέλουν να αποφύγουν οι ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί επίσης ότι η δυτική αεροπορία μπορεί να χάσει από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, κάτι που όχι μόνο θα ήταν ταπεινωτικό, αλλά θα επηρεάσει και τις πιθανές πωλήσεις στην παγκόσμια αγορά όπλων. Ένας άλλος παράγοντας είναι πως είναι αδύνατο να εκπαιδεύσει κανείς πιλότους μαχητικών μέσα σε ένα μόνο μήνα, ειδικά σε επίπεδο αποτελεσματικό έναντι των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και των συστημάτων αεράμυνας.

Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν αναμένουν η σύγκρουση να κλιμακωθεί πέρα ​​από το σημερινό της επίπεδο. Η Ουκρανία έχοντας προηγμένα αμερικανικά αεροσκάφη, με δυνατότητα να χτυπήσει στόχους βαθιά στη ρωσική επικράτεια, σίγουρα θα κλιμάκωσε τον πόλεμο.

Όταν ο Υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Frank Kendall ρωτήθηκε στα τέλη Ιουλίου εάν οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να δώσουν στην Ουκρανία επιθετικά αεροσκάφη A-10, δεν το απέκλεισε μακροπρόθεσμα.

«Τα παλαιότερα συστήματα των ΗΠΑ είναι μια πιθανότητα», είπε ο Kendall μιλώντας στο Aspen Security Forum. «Καθώς η Ουκρανία, η οποία είναι αρκετά απασχολημένη με το πρόβλημα τώρα, προσπαθεί να διευθετήσει ποιο θα είναι το μέλλον της πιο μακροπρόθεσμα, θα είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις μαζί τους σχετικά με το ποιες είναι οι απαιτήσεις τους και πώς θα μπορέσουμε να τις ικανοποιήσουμε».



Το πρόβλημα με αυτό είναι, όπως τόνισε στα τέλη Αυγούστου ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις, Κόλιν Καλ, ότι ακόμη και αν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να παράσχει το αεροσκάφος, η διαδικασία θα διαρκέσει χρόνια. Εκτός από την εκπαίδευση του προσωπικού, είναι επίσης απαραίτητη η κατασκευή υποδομών συντήρησης.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία το Φεβρουάριο, περισσότερα από 300 ουκρανικά αεροπλάνα και ελικόπτερα έχουν καταστραφεί. Στην τρέχουσα υπηρεσία της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, δεν υπάρχουν πολλά αεροσκάφη που μπορούν να απογειωθούν. Είναι γνωστό πως ορισμένα αεροσκάφη έχουν αναβαθμιστεί για να ταιριάζουν στους πυραύλους αντι-ραντάρ HARM της Δύσης, αλλά ακόμη και το Κίεβο παραδέχεται ότι δεν αρκεί για να επηρεάσει σημαντικά την πορεία του πολέμου.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα από τον εξοπλισμό - το εκπαιδευμένο πλήρωμα για να μπορεί να πετάει αεροσκάφη. Σχεδόν όλο το καταρτισμένο προσωπικό πτήσης της Ουκρανίας σκοτώθηκε στις μάχες. Οι εκθέσεις υποστηρίζουν πως το Κίεβο οδήγησε γρήγορα τους δόκιμους από τη Στρατιωτική Ακαδημία του Χάρκοβο στις μάχες παρόλο που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την εκπαίδευσή τους. Καταρρίφθηκαν στις πρώτες τους εξόδους.

Λόγω αυτών των ζητημάτων, είναι απίθανο οι ΗΠΑ να αποφασίσουν να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τις ΗΠΑ να στείλουν άλλα όπλα στην Ουκρανία. Επιπλέον, τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει για νέες παραδόσεις άλλων όπλων.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη διάθεση ενός νέου πακέτου βοήθειας ύψους 675 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά περιλαμβάνουν κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας GMLRS για το σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS, τέσσερα πυροβόλα 105 χιλιοστών με πυρομαχικά, 100 τεθωρακισμένα οχήματα HMMWV, 50 ιατρικά οχήματα, συστήματα πυραύλων κατά ραντάρ, αντιαρματικά συστήματα, εξοπλισμό απομακρυσμένης ναρκοθέτησης, κιτ νυχτερινής όρασης και άλλο εξοπλισμό.

Από την πλευρά τους, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής συμφώνησαν να παράσχουν στην Ουκρανία πρόσθετες αποστολές πυρομαχικών, από τη Γαλλία αυτοκινούμενα οβιδοβόλα CAESAR 155 mm και το Ηνωμένο Βασίλειο συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης M770, τεθωρακισμένα οχήματα Mastiff και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Επιπλέον, η Γερμανία υποσχέθηκε να παραδώσει το σύστημα αεράμυνας Iris-T με ραντάρ και UAV αναγνώρισης, τα οποία προμηθεύονται απευθείας από το εργοστάσιο επειδή τα αποθέματα της Γερμανίας έχουν εξαντληθεί.

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο απαιτεί συνεχώς περισσότερα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Ωστόσο, οι σύμμαχοι και οι δωρητές της Ουκρανίας, ειδικά στην ΕΕ, δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να ανταποκριθούν στη ζήτηση, καθώς είναι αδύνατο να μην τεθεί σε κίνδυνο η άμυνά τους, ειδικά σε μια εποχή που μια κρίση κόστους ζωής και ενέργειας πλήττει την ήπειρο.

Παρόλα αυτά, αν και η συζήτηση συνεχίζεται στην Ουάσιγκτον, είναι απίθανο να παρασχεθούν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, ειδικά καθώς οποιοσδήποτε ρεαλιστής κατανοεί ότι η Ρωσία έχει απόλυτο εναέριο έλεγχο στην Ουκρανία και είναι αδύνατο να αντιστραφεί αυτό χωρίς άμεση παρέμβαση τρίτου παράγοντα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail