Ντεμίρ: Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει τα ρωσικά Su-35 εάν αποτύχει η συμφωνία για τα F-16

Freepen.gr - Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 σε περίπτωση που αποτύχει η συμφωνία για την απόκτηση αμερικανικών F-16, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, υπέβαλε αίτηση για αγορά 40 Blok 70 Viper F-16 και έως και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της F-16 μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400. Η απόκτηση των ρωσικών όπλων το 2019 ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να την αποπέμψουν από το πρόγραμμα ανάπτυξης και αγοράς του μαχητικού αεροσκάφους F-35 stealth.

Πέρυσι, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Άγκυρα να προμηθευτεί το τέταρτης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος F-16 αντί του F-35.

Η Τουρκία δεν είναι χωρίς εναλλακτικές λύσεις για τα F-16, είπε ο Ντεμίρ στο CNN Türk, προσθέτοντας ότι «μία από τις παραλλαγές θα μπορούσε να είναι το Su-35», εάν η συμφωνία για τα F-16 καταρρεύσει.

Τον Ιούλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε επίσης μια τροποποίηση στον Νόμο περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας που περιορίζει την επικείμενη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Η τροπολογία ζητά διαβεβαιώσεις εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ ότι το αεροσκάφος δε θα χρησιμοποιηθεί για μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις στην Ελλάδα, αίτημα που η Άγκυρα απέρριψε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail