Spiegel: Γερμανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι στο σαμποτάζ του Nord Stream χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά ισοδύναμα με 500 κιλά TNT

Freepen.gr - Η γερμανική εφημερίδα  Der Spiegel  ανέφερε ότι Γερμανοί αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν «πολύ αποτελεσματικοί εκρηκτικοί μηχανισμοί» για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, υπολογίστηκε ότι  για την καταστροφή των σωλήνων πρέπει να είχαν χρησιμοποιηθεί  εκρηκτικοί μηχανισμοί με αποτέλεσμα συγκρίσιμο με αυτό των  500 κιλών TNT. Στην εκτίμηση συμπεριλήφθηκαν επίσης τα σεισμικά σήματα που καταγράφηκαν από διάφορους σταθμούς μέτρησης. 

Οι προηγουμένως άγνωστες εκτιμήσεις υποστηρίζουν την υπόθεση ότι  μόνο ένας κρατικός παράγοντας μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη δράση . Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει συγκρατηθεί με εικασίες σχετικά με το παρασκήνιο της διακοπής των αγωγών.

Υπάρχουν πολλές  εικασίες ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δράση. Η  ρωσική ηγεσία, ωστόσο, χαρακτήρισε τη διαδικασία ως διεθνή τρομοκρατία που στρέφεται κατά της Ρωσίας .

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελπίζει σε περισσότερες πληροφορίες από μια πιο λεπτομερή εξέταση των αγωγών Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι διακόπτονται στα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά του νησιού Bornholm της Βαλτικής Θάλασσας. Σε  κύκλους ασφαλείας ειπώθηκε ότι δύτες ή ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκτιμήσουν τη ζημιά το Σαββατοκύριακο .

Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε κανείς να βγάλει αρχικά συμπεράσματα για το είδος της έκρηξης κάτω από το νερό και τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με κύκλους ασφαλείας. Ωστόσο, είναι  δύσκολο να προβλεφθεί πόσα ίχνη μπορούν ακόμα να βρεθούν . -- Der Spiegel

Οι εκρήξεις ήταν τόσο μεγάλες που το  Σουηδικό Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο ανίχνευσε  1,9 της κλίμακας Ρίχτερ και άλλη μία με 2,3.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail