Κρεμλίνο: οι εκρήξεις του Nord Stream είναι «ένα μεγάλο πρόβλημα για τη Ρωσία»

υπουργείο άμυνας Δανίας
Freepen.gr - Η Μόσχα κατήγγειλε ως «ηλίθιους και παράλογους» οποιουσδήποτε ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από τις ύποπτες εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας πως το περιστατικό δημιουργεί στην πραγματικότητα πολλά ζητήματα για τη Ρωσία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξήγησε ότι η ζημιά στους αγωγούς αποτελεί «μεγάλο πρόβλημα» για τη Ρωσία, καθώς έχει ουσιαστικά χάσει τις οδούς παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Και οι δύο γραμμές του αγωγού Nord Stream 2 ήταν γεμάτες αέριο και προετοιμασμένες να το παραδώσουν στην Ευρώπη τη στιγμή της υποτιθέμενης έκρηξης, είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας πως «αυτό το αέριο είναι πολύ ακριβό και τώρα ανεβαίνει στον αέρα».

Ο Πεσκόφ σημείωσε επίσης ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ευρώπη είχαν να κερδίσουν από την καταστροφή των αγωγών, ειδικά η Γερμανία, για την οποία αυτό το περιστατικό αποτελεί απειλή για τη μελλοντική ανάπτυξη της βιομηχανίας της, καθώς και για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά της.

Οι Αμερικανοί προμηθευτές LNG, από την άλλη πλευρά, έχουν απίστευτα κέρδη αφού πολλαπλασίασαν τις παραδόσεις τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο, επεσήμανε ο Peskov, προσθέτοντας ότι αυτές οι εταιρείες «ενδιαφέρονται πολύ να διατηρήσουν αυτά τα σούπερ-ντούπερ κέρδη στο μέλλον».

Αν και δεν έχει κατονομαστεί επίσημα κανένας ύποπτος πίσω από το περιστατικό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου συνέστησε να μη γίνουν επίσημες ανακοινώσεις πριν από τη διεξαγωγή κατάλληλης έρευνας για το περιστατικό.

Ο Πεσκόφ, ωστόσο, επέστησε την προσοχή στις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ο Αμερικανός ηγέτης απείλησε να «φέρει ένα τέλος» στο Nord Stream 2. «Τι εννοούσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με αυτό, δεν ξέρουμε», παραδέχτηκε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου, αλλά τόνισε την «οριακή τρελή υστερική-ευφορική αντίδραση» Πολωνών αξιωματούχων που έχουν ήδη ευχαριστήσει την Ουάσιγκτον για το σαμποτάρισμα του αγωγού.

Η απάντηση του Κρεμλίνου έρχεται αφότου ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αξιωματούχοι του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου του προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ, υποστήριξαν ότι η επίθεση στον αγωγό ήταν μια προβοκάτσια που πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσία για να κάνει την Ουκρανία να φαίνεται άσχημη και να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας στην ΕΕ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail