Η Ινδία είναι απίθανο να εξαναγκαστεί από την G7 να επιβάλει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι χώρες της G7 ελπίζουν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της Ινδίας για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στο Νέο Δελχί είναι απίθανο να εξαναγκαστούν, καθώς η Μόσχα είναι πρόθυμη να παράσχει πετρέλαιο σε ακόμη χαμηλότερες τιμές από πριν.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Καταρχήν, το ζητούμενο ως αντάλλαγμα είναι ότι η Ινδία δεν πρέπει να υποστηρίξει την πρόταση της G7. Μια απόφαση για αυτό το θέμα θα ληφθεί αργότερα μετά από συνομιλίες με όλους τους εταίρους», ανέφερε η εφημερίδα The Business Standard, επικαλούμενη αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών.

Αποτελούμενη από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, η G7 εξαιρεί την Ινδία, παρά το γεγονός πως η χώρα της Νότιας Ασίας έχει τώρα την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία, μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τον Καναδά. Το δυτικό μπλοκ, με εξαίρεση τη χώρα που είναι η Ιαπωνία, προσπαθεί να πνίξει τις ροές εσόδων της Ρωσίας από αργό πετρέλαιο, αλλά χώρες όπως η Ινδία δίνουν προτεραιότητα στην οικονομία και την ευημερία των πολιτών τους αντί να υπηρετούν την ατζέντα της Ουάσιγκτον.

Η Ινδία εξαρτάται από τις εισαγωγές για να καλύψει το 85% των αναγκών της σε πετρέλαιο και με τη Ρωσία να προσφέρει καλές προσφορές σε φιλικές χώρες, έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου στη χώρα μετά το Ιράκ. Αν και το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές της Ινδίας αυξήθηκε μόλις 1% το Φεβρουάριο, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτοξεύτηκε στο 18% τον Ιούνιο.


Το ρωσικό πετρέλαιο ήταν 16 δολάρια φθηνότερο το Μάιο από το μέσο βαρέλι αργού πετρελαίου (110 δολάρια) που εισάγεται στην Ινδία. Γι' αυτόν τον λόγο η Ινδία εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι πολλές χώρες τερμάτισαν το εμπόριο τους με τη Ρωσία, γεγονός που οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε πτώση. Η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής μειώσει τα 30 δολάρια για κάθε βαρέλι πετρελαίου που πουλά στην Ινδία, αναγκάζοντας το Ιράκ να μειώσει την τιμή του στα 9 δολάρια χαμηλότερα από ένα ρωσικό βαρέλι πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Business Standard, το ρωσικό αργό πετρέλαιο κόστιζε τον Αύγουστο 6 δολάρια λιγότερο από το μέσο εισαγόμενο βαρέλι της Ινδίας.

Η G7 ελπίζει να επιβάλει ανώτατα όρια τιμών για το ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου. Ενώ το ένα όριο για το αργό πετρέλαιο τίθεται σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, το άλλο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 2023. Τότε είναι που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα. Αν και η Ινδία έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει όλες τις πτυχές πριν λάβει μια απόφαση, είναι απίθανο το Νέο Δελχί να αποφασίσει για τις ίδιες αυτοκαταστροφικές πολιτικές με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 14 Σεπτεμβρίου και εκφώνησε την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, είπε: «Το Κρεμλίνο είναι που έβαλε τη ρωσική οικονομία στο δρόμο της λήθης. Αυτό είναι το τίμημα για τα ίχνη θανάτου και καταστροφής του Πούτιν. Και θέλω να το καταστήσω πολύ σαφές ότι οι κυρώσεις είναι εδώ για να μείνουν. Είναι η ώρα να δείξουμε αποφασιστικότητα και όχι κατευνασμό».

Ωστόσο, οι οικονομίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτές που υποφέρουν πολύ χειρότερα από τη Ρωσία τώρα. Στην πραγματικότητα, οι οικονομίες τους θα συνεχίσουν μόνο να μειώνονται όσο πλησιάζει ο χειμώνας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε στις 7 Σεπτεμβρίου πως θα σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου σε χώρες που θα εισάγουν ανώτατα όρια τιμών.

Ο Πούτιν είπε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ πως μια τέτοια κίνηση «θα ήταν μια απολύτως ανόητη απόφαση».

«Δε θα προσφέρουμε απολύτως τίποτα εάν είναι αντίθετο με τα συμφέροντά μας, στην προκειμένη περίπτωση οικονομικά (συμφέροντα)», είπε. «Ούτε αέριο, ούτε πετρέλαιο, ούτε κάρβουνο, ούτε μαζούτ, τίποτα».

Παραθέτοντας ένα ρωσικό παραμύθι «Freeze, freeze, the wolf tail», ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δε θα προμήθευε τίποτα εκτός των υφιστάμενων συμβάσεων.

Η δεξαμενή σκέψης Ifo με έδρα το Μόναχο προειδοποίησε πως η πρόσφατη άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου «σκόρπισε τον όλεθρο» στη γερμανική οικονομία και ότι η κύρια αιτία ήταν η αναμενόμενη «μείωση των ιδιωτικών καταναλωτικών δαπανών» που προκλήθηκε από τους προμηθευτές ενέργειας που «προσαρμόζουν σημαντικά οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου υπό το πρίσμα του υψηλού κόστους προμηθειών, ειδικά στις αρχές του 2023».

Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Κίελου για την Παγκόσμια Οικονομία μείωσε τις προβλέψεις του για το γερμανικό ΑΕΠ το επόμενο έτος κατά 4% στο μείον 0,7%, προειδοποιώντας: «Με τις υψηλές τιμές εισαγωγής ενέργειας, μια οικονομική χιονοστιβάδα κυλά προς τη Γερμανία». Εν τω μεταξύ, ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Florian Toncar προειδοποίησε για έναν «αυξανόμενο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού» στη χώρα, λέγοντας στο δημοσίευμα του ασφαλιστικού τομέα της VVW: «Βιώνουμε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, συμφόρηση παραγωγής και αυξήσεις τιμών, όπως δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες».

Η Γερμανία, ως το βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα βιώσει μια κρίση που δεν έχει δει από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει επίσης στην ίδια θέση, αν όχι χειρότερη από τη Γερμανία. Όσο για την Ινδία, αυτή ακριβώς την κατάσταση θέλει να αποφύγει, γι' αυτό και αύξησε τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας σε καλές τιμές. Για το λόγο αυτό, είναι απίθανο το Νέο Δελχί να εξαναγκαστεί από την G7 να εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail