Η Γερμανία δεν μπορεί να αποφύγει την ύφεση – Bloomberg

motointermedia / pixabay
Freepen.gr - Ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε το Βερολίνο ως η τελευταία προσπάθεια να αμβλυνθεί η πίεση που προκαλείται από τον πληθωρισμό από την οξυμένη κρίση τροφοδοσίας δε θα βοηθήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ να αποφύγει την επικείμενη ύφεση, ανέφερε το Bloomberg τη Δευτέρα, επικαλούμενο αναλυτές.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν υψηλότερες επιδοτήσεις για νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, πληρωμές σε φοιτητές και συνταξιούχους και ανώτατο όριο στις τιμές του ρεύματος.

«Αν και το ανακοινωθέν πακέτο θα φέρει πράγματι κάποια ανακούφιση για τους οικονομικά ασθενέστερους, είναι αμφίβολο πως το πακέτο θα είναι αρκετό να αντισταθμίσει πλήρως τον αντίκτυπο από τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Carsten Brzeski.

Ο εμπειρογνώμονας εξέφρασε επίσης αμφιβολίες ότι το πλήρες πακέτο θα καταστεί λειτουργικό το 2022, λέγοντας ότι «το πακέτο πιθανότατα δεν θα αποτρέψει την πτώση της ευρύτερης οικονομίας σε ύφεση».

Εν τω μεταξύ, ο οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kraemer, προειδοποίησε ότι τα ανακοινωθέντα βήματα απλώς δημιουργούν την «ψευδαίσθηση πως μεγάλα τμήματα του πληθυσμού μπορούν να προστατευθούν από τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών της ενέργειας». Πρόσθεσε ότι η προσέγγιση του Βερολίνου, σε συνδυασμό με τη μέγιστη παραγωγική ικανότητα, μπορεί να τροφοδοτήσει τις ήδη αυξημένες τιμές καταναλωτή.



Η μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μειώσει τον ονομαστικό πληθωρισμό κατά 0,6%, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Greg Fuzesi, στρατηγικού αναλυτή της JPMorgan Chase, όπως αναφέρει το Bloomberg.

"Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα σε αυτό το σημείο για να μετρηθεί ο ακριβής αντίκτυπος στον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου", είπε, προσθέτοντας ότι "νέοι κίνδυνοι ενδέχεται να προκύψουν" λόγω της διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail