Θα μπορούσαν οι απειλές των Βρυξελλών για την Ουγγαρία να τερματίσουν την ΕΕ όπως την ξέρουμε;

Η ρήξη μεταξύ Βρυξελλών και Βουδαπέστης μεγαλώνει μέρα με τη μέρα καθώς η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν εξαντλείται από την υπομονή της για τις αυτοκτονικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από χρόνια διαμάχης και απειλών από τις Βρυξέλλες ότι θα ενεργοποιήσει τον πολυδιαφημισμένο μηχανισμό «κράτους δικαίου» εναντίον της χώρας της Κεντρικής Ευρώπης, φαίνεται πως η ΕΕ οδεύει προς δράση, καθώς δεν μπορεί να επιτρέψει στην Ουγγαρία να αποτελέσει προηγούμενο που θα λειτουργούσε ως μια έμπνευση «μη συμμόρφωσης» για να ακολουθήσουν και άλλα μέλη.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η άρνηση της Βουδαπέστης να διακόψει πλήρως τους δεσμούς με τη Ρωσία φαίνεται να κλιμακώνει την αντιπαράθεση. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ έχει απειλήσει να παγώσει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια που προορίζονται για την Ουγγαρία. Οι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες από τις Βρυξέλλες χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για την επίμαχη κίνηση την «επίμονη διαφθορά και απάτη».

Η Ουγγαρία υπό τον Βίκτορ Όρμπαν θεωρείται συχνά ως ένα «κράτος απατεώνων» και το κύριο εμπόδιο στις μάταιες προσπάθειες της ΕΕ να απομονώσει τη Ρωσία. Η Βουδαπέστη ήταν επίμονη στα αιτήματά της για εξαιρέσεις από τις αντιρωσικές ενεργειακές κυρώσεις. Ως αποτέλεσμα, πέτυχε τη διατήρηση σχετικά φθηνών τιμών ενέργειας σε μια εποχή που η υπόλοιπη ΕΕ διέρχεται οικονομική και χρηματοοικονομική κατάρρευση χάρη στον πόλεμο αυτοκτονικών κυρώσεων των Βρυξελλών. Με αυτό που είναι βέβαιο ότι θα είναι ένας σκληρός χειμώνας που έρχεται σε λίγους μήνες, υπάρχει αυξανόμενη πεποίθηση μεταξύ πολλών μελών της ΕΕ πως οι κυρώσεις στη Ρωσία όχι μόνο απέτυχαν να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά στην πραγματικότητα απέτυχαν άθλια και καταστρέφουν τις οικονομίες τους.

Σε πρόσφατη δημοσίευσή του, το Bloomberg περιέγραψε το δίλημμα ως εξής: «Αλλά ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν εμπλακεί σε έναν απεγνωσμένο αγώνα για να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα, ο Όρμπαν έχει εμβαθύνει τους δεσμούς της χώρας του με το Κρεμλίνο, εκμεταλλευόμενος τις εξαιρέσεις που ζήτησε από τις κυρώσεις της ΕΕ για την εξασφάλιση αυξημένων εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

Αν και τα δυτικά κρατικά και εταιρικά κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατηγόρησαν την Ουγγαρία ότι ακολουθεί υποτιθέμενες «φιλορωσικές πολιτικές», το γεγονός είναι πως η Βουδαπέστη απλώς υπερασπίζεται αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως realpolitik. Ο Péter Szijjártó, Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, έχει δηλώσει με συνέπεια ότι το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας απαιτεί «πραγματιστική προσέγγιση και κοινή λογική αντί για φιλοσοφικές και ιδεολογικές συζητήσεις».

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα στη διεθνή πολιτική σκηνή σήμερα, αλλά το θέμα είναι πλέον απολύτως υπερβολικά πολιτικοποιημένο και μετατρέπεται σε ιδεολογικό ζήτημα. Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού πρέπει να είναι θέμα φυσικής και μαθηματικών που αφορά τους πόρους, τον εφοδιασμό διαδρομές και τον υπολογισμό των ενεργειακών αναγκών», δήλωσε ο Szijjártó κατά τη διάρκεια του 27ου Ενεργειακού Φόρουμ του Μπακού στις αρχές Ιουνίου.

Ορισμένα δυτικά ΜΜΕ κατηγορούν ακόμη και την Πολωνία και ισχυρίζονται πως «παρέμεινε μέχρι στιγμής ένα ισχυρό εμπόδιο για τις Βρυξέλλες να επιφέρουν σημαντικές κυρώσεις για το κράτος δικαίου», παρά το γεγονός ότι η Βαρσοβία βρίσκεται σχεδόν πάντα στην πρώτη γραμμή των αντιρωσικών πολιτικών του μπλοκ.



«Κατά τη διάρκεια των ετών απογοήτευσης στην ουγγρική κυβέρνηση, ο Όρμπαν προστατεύτηκε από τον κύριο πειθαρχικό μηχανισμό της ΕΕ, γνωστό ως διαδικασία του άρθρου 7, με την υποστήριξη της εθνικιστικής κυβέρνησης στη Βαρσοβία -- επειδή και αυτός ο μηχανισμός απαιτεί την έγκριση όλων των άλλων μέλη», υποστηρίζει η έκθεση του Bloomberg. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τη σχέση του Όρμπαν με την πολωνική κυβέρνηση, η οποία υπήρξε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της σταθερής δράσης κατά του Πούτιν, αλλά προς το παρόν οι Πολωνοί στέκονται στο πλευρό του Όρμπαν», καταλήγει.

Το πρακτορείο αγνοεί ξεκάθαρα τους αιώνες στενών δεσμών Πολωνίας και Ουγγαρίας, καθώς και το γεγονός πως και οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να αντεπιτεθούν στον πόλεμο των Βρυξελλών κατά των παραδοσιακών αξιών και την επιβολή αυτοκτονικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ουσιαστικά έχουν αποδομήσει ολόκληρες ευρωπαϊκές κοινωνίες και φέρνουν τη δικτατορία της γραφειοκρατικής μεταχριστιανικής Ε.Ε. Αν και υπάρχει σαφώς μια τεράστια απόκλιση στη ρητορική για τη Ρωσία μεταξύ της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας, φαίνεται ότι και οι δύο χώρες της Κεντρικής Ευρώπης βλέπουν τη συνεργασία τους με αυτή την έννοια ως πιο πιεστική ανησυχία.

Την Κυριακή, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε τα εξής: «Η Πολωνία θα αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε ενέργεια των ευρωπαϊκών θεσμών που σκοπεύουν να στερήσουν αδικαιολόγητα χρήματα από οποιοδήποτε κράτος μέλος, στην προκειμένη περίπτωση την Ουγγαρία».

Ο Όρμπαν δέχτηκε επίσης πυρά για τα σχόλιά του πως ήταν λάθος της πολιτικής Δύσης που η ουκρανική σύγκρουση βγήκε εκτός ελέγχου, ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν αυτοκτονικές και θα οδηγούσαν τελικά σε ένα φαινόμενο μπούμερανγκ που θα έβλαπτε μόνο τους πολίτες της ΕΕ και θα είχε ως αποτέλεσμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες πυροβολούν ουσιαστικά τα πόδια τους.

Η Ουγγαρία δέχθηκε επίσης επίθεση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), το οποίο ενέκρινε πρόσφατα ψήφισμα που αναφέρει ότι η χώρα «δεν είναι πλέον μια πλήρης δημοκρατία». Η μη δεσμευτική ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας ισχυρίστηκε πως η Βουδαπέστη υποτίθεται ότι «απέτυχε να υποστηρίξει το σεβασμό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες».

Το Fidesz, το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, δήλωσε σε απάντηση: «Είναι ασυγχώρητο το γεγονός ότι, ενώ οι άνθρωποι υποφέρουν από τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις του πληθωρισμού εν καιρώ πολέμου και τις άστοχες κυρώσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιτίθεται ξανά στην Ουγγαρία».

Δεδομένων των προβλημάτων που περνά η Ουγγαρία επειδή θέλει απλώς να διατηρήσει την κυριαρχία της, τίθεται το ερώτημα - τι μπορούν να περιμένουν άλλα σημερινά ή μελλοντικά μέλη της ΕΕ; Γιατί η βούληση των μη εκλεγμένων γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες έχει προτεραιότητα έναντι της βούλησης των πολιτών κάθε κράτους μέλους και των δημοκρατικά εκλεγμένων αξιωματούχων τους; Πώς σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες να επιβάλουν τις αυτοκτονικές πολιτικές τους, δεδομένου ότι υπάρχει μια μαζική πολιτική διάλυση σε όλο το μπλοκ που προκύπτει από τις αντιρωσικές πολιτικές;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail