«Αντεπίθεση» στη Χερσώνα - Ο Ζελένσκι πρόκειται να σπάσει

Μετά την αποτυχία της πρώτης ουκρανικής απόπειρας προώθησης προς την κατεύθυνση αυτή, τώρα ενισχύει αυτήν την αποτυχία. Όπως περιγράφω την κίνηση:

Moon of Alabama - Παρουσίαση Freepen.gr

Η μόνη «επιτυχής» επίθεση ήταν κατά μήκος του ποταμού Inhulet κοντά στην Andriivka προς την κατεύθυνση του φράγματος και του ποταμού που κλείνει τη δεξαμενή Kakhovka στο Δνείπερο.

Τα στρατεύματα αποκόπηκαν και κυρίως καταστράφηκαν. Στη δυτική πλευρά του προεξέχοντος μια ρωσική μονάδα διέσχισε το Inhulet προς τα βόρεια και επιτέθηκε στους Ουκρανούς από εκείνη την πλευρά. Σύντομα έπρεπε να αποσυρθεί και οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν τη ρωσική διάβαση για να επανασυνδεθούν με τις αποκομμένες μονάδες στο προεξέχον.


μεγαλύτερη ανάλυση

Περισσότερες ενισχύσεις της Ουκρανίας ωθήθηκαν στο εξέχον σημείο όπου έχουν μικρή φυσική προστασία από επιθέσεις του ρωσικού πυροβολικού και της αεροπορίας.


μεγαλύτερη ανάλυση

Η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας έχει δεσμευτεί να συνεχίσει αυτή τη σφαγή. Το ουκρανικό κανάλι Telegram «Resident» ανέφερε:

Η πηγή μας στο OP είπε ότι ο Zelensky πραγματοποιεί συνάντηση κάθε μέρα για την αντεπίθεση στη Νότια Ουκρανία, τη στιγμή που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ερείσματα στην κατεύθυνση Krivoy Rog. Ο Zalusky ανέφερε τις σφοδρές μάχες και τις απώλειες που υπέστη ο ουκρανικός στρατός στις στέπες, αλλά το πολιτικό κέντρο επιρροής επιμένει στη συνέχιση της επιχείρησης #Battle_for_Kherson.

Οι εφεδρείες από το ανατολικό μέτωπο και το Kharkov θα μεταφερθούν στην περιοχή Dnepropetrovsk, προκειμένου να επιτευχθεί το πλεονέκτημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, καμία πληροφορία δεν θα δημοσιευτεί επίσημα στα μέσα ενημέρωσης μέχρι την κατάληψη εδαφών.

Νωρίτερα ένας άλλος παρατηρητής του πολέμου σημείωσε:

Το ουκρανικό κανάλι Legitimny αναφέρει πως ο Zelensky είναι έτοιμος να θυσιάσει έως και 20.000 νεκρούς και 40.000 τραυματίες στην επίθεση του Kherson, που θα ήταν το 6% του στρατού του. Οι τρέχουσες απώλειες είναι περίπου 2% οπότε πηγαίνει για 2ο επιθετικό κύμα.

Πιστεύω ότι 60.000 άνδρες είναι πάνω από το 10% του ουκρανικού στρατού, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.


Το «Resident» και το «Legitimny» θεωρούνται έγκυρες ουκρανικές πηγές. Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση στα κανάλια τους στο Telegram, οπότε δεν μπορώ να επαληθεύσω τα αποσπάσματα. Αλλά φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο Ζελένσκι πηγαίνει για κατάρρευση.

Ο Ζαλούσκι, ο στρατιωτικός ηγέτης του ουκρανικού στρατού, δε θα είναι ευχαριστημένος με αυτή την απόφαση.



Η μόνη ελπίδα της Ουκρανίας είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις στη δυτική πλευρά του Δνείπερου μπορούν να αποκοπούν από την άλλη πλευρά και στη συνέχεια να εξαντληθούν οι προμήθειες. Οι γέφυρες απέναντι είναι κατεστραμμένες ή έχουν πάθει ζημιές, αλλά η Ρωσία έχει αρκετά πορθμεία για να κρατήσει τη γραμμή ανεφοδιασμού ανοιχτή. Η διάβαση μεγάλου ποταμού αποτελεί μέρος κάθε μεγαλύτερης ρωσικής στρατιωτικής εκπαίδευσης. Έχει τα υλικά και τα στρατεύματα είναι έμπειρα με αυτό. Γι' αυτό έχω την αμφιβολία μου ότι η ουκρανική ελπίδα μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός παίζει το συνηθισμένο του αμυντικό παιχνίδι. Η πρώτη γραμμή κατά μήκος των περιοχών της Χερσώνας κρατείται επί του παρόντος από ελαφρά θωρακισμένες μονάδες αερομεταφοράς. Κάθε φορά που μια ουκρανική ώθηση γίνεται πολύ δυνατή, αποσύρονται από την πρώτη γραμμή ή αφήνουν την πόλη υπό απειλή, για να αφήσουν το πυροβολικό και την αεροπορία να κάνουν τη δουλειά τους. Στη συνέχεια τραβούν τις κινητές ενισχύσεις και σπρώχνουν προς τα πίσω μέχρι να βρεθούν στις παλιές τους θέσεις. Ξεπλύνετε και επαναλάβετε.

Ενώ αυτή η τακτική κοστίζει στη ρωσική πλευρά κάποιες απώλειες, οι πολύ μεγαλύτερες είναι στην ουκρανική πλευρά.

Ο πρώην Ινδός διπλωμάτης MK Bhadrakumar γράφει:

Ο «έλεγχος τομέα» της Ρωσίας μπορεί να τεθεί σε προοπτική: ο εχθρός, αφενός, πιάνεται στη γυμνή στέπα και καταστρέφεται με τη συντριπτική υπεροχή του ρωσικού πυροβολικού και της αεροπορίας, και, αφετέρου, αντιμετωπίζει καλά οχυρωμένα, εδραιωμένες αμυντικές γραμμές.

Τούτου λεχθέντος, ο Ζελένσκι δεν μπορεί να τα παρατήσει, καθώς χρειάζεται απεγνωσμένα μια ιστορία επιτυχίας. Το Κίεβο εξακολουθεί να ελπίζει να αναστρέψει την κατάσταση, αλλά το πώς θα γίνει εφικτό μένει να φανεί.

Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, όλο και περισσότερες σκεπτικιστικές φωνές ακούγονται στις ΗΠΑ σχετικά με την πολιτική τροχιά της κυβέρνησης Μπάιντεν. Το τελευταίο είναι ένα άρθρο γνώμης στη Wall Street Journal του στρατηγού (Retd) Mark Kimmitt, πρώην Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές-Στρατιωτικές Υποθέσεις στην κυβέρνηση Μπους. Ο Kimmitt προβλέπει πως «μια σημαντική προώθηση είναι απίθανη» και σύντομα, «ελλείψεις υλικοτεχνικής υποστήριξης» μπορεί να αναγκάσουν μια αλλαγή στη στρατηγική των ΗΠΑ.
...
Κατ' αρχήν, οι επιλογές είναι: i) «σκάψτε βαθύτερα στα αποθέματα του ΝΑΤΟ που συγκρατούνται για εθνική άμυνα». ii) «να αυξήσει τις κρίσιμες ελλείψεις» επικαλούμενος τον νόμο αμυντικής παραγωγής και τα ευρωπαϊκά ισοδύναμά του. iii) να κλιμακώσει τη σύγκρουση στοχεύοντας την Κριμαία και την ίδια τη Ρωσία· ή, iv) αναγκάζοντας τον Ζελένσκι να αντιμετωπίσει τη ζοφερή πραγματικότητα ότι οι «μειωμένες προμήθειες» όπλων στην πραγματικότητα περιέχουν «το μήνυμα της μείωσης της εξωτερικής υποστήριξης» για τον ίδιο τον πόλεμο.

Ο απόστρατος στρατηγός με τάσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος καταλήγει: «Η έναρξη της διπλωματικής επίλυσης θα ήταν δυσάρεστη και ίσως να θεωρηθεί ως ηττοπαθής, αλλά καθώς υπάρχουν λίγες πιθανότητες να βγούμε από το σημερινό τέλμα, ίσως είναι καλύτερο να διαπραγματευτούμε τώρα παρά αργότερα… Ένα μέλλον παρατεταμένου πολέμου, μειωμένων συστημάτων υψηλής τεχνολογίας και αυξανόμενων απωλειών, ο κ. Ζελένσκι και το ΝΑΤΟ πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις προτού επιβληθούν αυτές οι αποφάσεις».

Από αυτές τις τέσσερις επιλογές η πρώτη θα απορριφθεί από τους επαγγελματίες στρατιωτικούς. Το δεύτερο είναι, τουλάχιστον στην Ευρώπη, επί του παρόντος αδύνατο λόγω έλλειψης φθηνής ενέργειας. Τα μεταλλουργεία και τα σφυρηλατεία στην Ευρώπη κλείνουν. Η τρίτη επιλογή, η κλιμάκωση, είναι αυτή για την οποία θα πιέσουν οι νεοσυντηρητικοί, πιθανότατα με κάποια επιτυχία. Η τέταρτη επιλογή είναι μία την οποία ο Τζο Μπάιντεν και οι άλλοι είναι ακόμη απρόθυμοι να δεχτεί.

Ως εκ τούτου, αναμένω ότι οι ΗΠΑ θα επιμείνουν, πιθανότατα με κάποιες νέες επιθέσεις στην Κριμαία και τις γέφυρες του Κερτς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail