Η οικονομική κατάρρευση έφτασε στη Γερμανία. Ακολουθούν από κοντά οι ΗΠΑ;

Τα πράγματα έχουν αρχίσει να τρελαίνονται πραγματικά στη Γερμανία. Οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση πληθωρισμού που έχουν δει από την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, και εν τω μεταξύ η οικονομική δραστηριότητα αρχίζει να κλείνει σε όλη τη χώρα. Φυσικά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, αλλά η Γερμανία υποτίθεται πως ήταν ο οικονομικός βράχος στον οποίο θα μπορούσε πάντα να βασίζεται η υπόλοιπη Ευρώπη. Δυστυχώς, η απόφαση των Ρώσων να διακόψουν τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 πλήττει εξαιρετικά τη Γερμανία.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν μπορούσαμε απλώς να πείσουμε και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αυτό θα βοηθούσε πολύ τα πράγματα, αλλά απλά δεν πρόκειται να συμβεί. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να κλιμακώσει πολύ τα πράγματα και οι δυτικές δυνάμεις αναπόφευκτα θα κλιμακώσουν πολύ τα πράγματα ως απάντηση.

Αυτή την εβδομάδα, πήραμε ορισμένους αριθμούς πληθωρισμού από τη Γερμανία που είναι τόσο υψηλοί που είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως είναι πραγματικά πραγματικοί:

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1949, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, υποδεικνύοντας περαιτέρω αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Οι τιμές παραγωγού των βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 45,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022, οι τιμές αυξήθηκαν 7,9%.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραμένει ο κύριος μοχλός πίσω από την αύξηση των τιμών.


Εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε μηνιαίες αυξήσεις της τάξης του 8 τοις εκατό, το επόμενο έτος αυτή την στιγμή θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα ετήσιο άλμα κοντά στο 100 τοις εκατό.

Ουάου!

Πόσο άσχημα πρέπει να γίνουν τα πράγματα πριν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο «υπερπληθωρισμός»;

Οι τιμές της ενέργειας είναι ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο και η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να εθνικοποιήσει μια τεράστια εταιρεία φυσικού αερίου για να την εμποδίσει να πέσει κάτω:

Η γερμανική κυβέρνηση πλησιάζει σε συμφωνία για την εθνικοποίηση του γίγαντα φυσικού αερίου Uniper SE, καθώς το Βερολίνο κινείται για να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης, της Uniper και του κύριου μετόχου της, της Φινλανδίας Fortum Oyj, έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. Ενώ δεν έχουν υπογραφεί συμβόλαια, το Βερολίνο σκοπεύει να το ανακοινώσει αργότερα αυτή την εβδομάδα.


Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Uniper, η εταιρεία χάνει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Περιττό να πούμε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να σώσει τους πάντες, και έτσι πολλές εταιρείες δε θα επιβιώσουν καθόλου από αυτήν την κρίση.

Για παράδειγμα, ένας κατασκευαστής που φτιάχνει χαρτί υγείας για τους Γερμανούς για σχεδόν 100 χρόνια βρίσκεται τώρα σε πτώχευση:

Η Hakle είναι ένα γνωστό γερμανικό όνομα από το 1928, αλλά ο κατασκευαστής χαρτιού υγείας με έδρα το Ντίσελντορφ είπε ότι το μόνο που χρειαζόταν ήταν το σοκ στην τιμή του φυσικού αερίου του φετινού καλοκαιριού για να την οδηγήσει σε αφερεγγυότητα.

Δυστυχώς, αυτή είναι μόνο η αρχή.

Σύμφωνα με τη γερμανική κεντρική τράπεζα, το έθνος κινείται σε μια «ευρεία και παρατεταμένη πτώση της οικονομικής παραγωγής»:

«Η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να υποχωρήσει κάπως αυτό το τρίμηνο και να συρρικνωθεί σημαντικά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες», δήλωσε η κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας ότι δεν προέβλεψε αυτό το δυσμενές σενάριο σε έκθεση του Ιουνίου.

Η Bundesbank συνέχισε: «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ύφεσης στη γερμανική οικονομία με την έννοια μιας ξεκάθαρης, ευρείας βάσης και παρατεταμένης μείωσης της οικονομικής παραγωγής». Ανέφερε πως αναμένεται συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο με βαθύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο.

«Ο υψηλός πληθωρισμός και η αβεβαιότητα όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και το κόστος του επηρεάζουν όχι μόνο τη βιομηχανία εντάσεως φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και τις εξαγωγικές της δραστηριότητες και επενδύσεις, αλλά και την ιδιωτική κατανάλωση και τους παρόχους υπηρεσιών που εξαρτώνται από αυτήν», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.


Μπορείτε να αναφερθείτε σε ένα τέτοιο σενάριο ως «ύφεση» ή «κατάθλιψη» εάν σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.

Το ονομάζω οικονομική κατάρρευση.

Η αμερικανική οικονομία σύντομα θα βιώσει επίσης τεράστια αναταραχή.

Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο Barry Sternlicht, οι εξαιρετικά ανόητες πολιτικές της Fed μας ωθούν προς μια «σοβαρή ύφεση»:

Σε μια συνέντευξη στο "Squawk Box" του CNBC την Πέμπτη, ο Barry Sternlicht, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Starwood Capital, είπε ότι πιστεύει πως οι Αμερικανοί θα αντιμετωπίσουν μια μεγάλη ύφεση εάν η Federal Reserve προχωρήσει σε πολλές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων ως μέσο περιορισμού του πληθωρισμού, η οποία είναι το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας.

«Η οικονομία φρενάρει δυνατά», είπε ο Sternlicht στο χρηματοοικονομικό πρακτορείο ειδήσεων, σύμφωνα με την Daily Caller. «Αν η Fed συνεχίσει έτσι, θα έχει μια σοβαρή ύφεση και οι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους».


Έχει δίκιο στον στόχο, αλλά αντί να πει "οι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους" θα έπρεπε να είχε σημειώσει πως πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη απολυθεί. Αυτό είναι κάτι που καταγράφω στον ιστότοπό μου εδώ και αρκετό καιρό και αυτή την εβδομάδα μάθαμε ότι η Gap αποφάσισε να απολύσει εκατοντάδες εταιρικούς εργαζομένους:

Η Gap Inc. περικόπτει περίπου 500 εταιρικές θέσεις εργασίας καθώς ο λιανοπωλητής ρούχων παλεύει με τη μείωση των πωλήσεων.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας, που περιλαμβάνουν ανοιχτές θέσεις, θα γίνουν κυρίως στα γραφεία της Gap στο Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη και την Ασία και θα πλήξουν διάφορα τμήματα, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του λιανοπωλητή την Τρίτη. Οι κινήσεις αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την Wall Street Journal.


Ωχ.

Σε αυτό το περιβάλλον, πολύ λίγοι εργαζόμενοι είναι πραγματικά ασφαλείς.

Σε αυτό το σημείο, ακόμη και η βιομηχανία της ψυχαγωγίας αφήνει πολλούς ανθρώπους να χαθούν:

Η ταλαιπωρημένη βιομηχανία της τηλεόρασης και του κινηματογράφου συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρώτα κακά νέα. Αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε ότι η Warner Bros. Discovery απέλυε 100 πωλητές τηλεοπτικών διαφημίσεων την ίδια στιγμή που η Paramount σκέφτηκε να σταματήσει να προσφέρει το Showtime ως αυτόνομη υπηρεσία, ανέφερε το Bloomberg.

Το Netflix ακολούθησε το παράδειγμά του με τις δικές του απολύσεις, αναφέρει η δημοσίευση. Η εταιρεία φέρεται να έχει εγκαταλείψει εκατοντάδες υπαλλήλους και έχει εγκαταλείψει μέρος των γραφείων της. Ταυτόχρονα, η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει καταρρεύσει και έχει υποχωρήσει περισσότερο από 60% από τα υψηλά όλων των εποχών.


Πίσω το 2008 και το 2009, εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τις δουλειές τους.

Θα δούμε κάτι αντίστοιχο τους επόμενους μήνες;

Και ακριβώς όπως κατά τη διάρκεια της «Μεγάλης Ύφεσης», η αγορά κατοικίας αρχίζει πραγματικά να επιβραδύνεται. Στην πραγματικότητα, μόλις μάθαμε ότι η εμπιστοσύνη των οικοδόμων έχει πέσει τώρα για εννέα συνεχόμενους μήνες:

Η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών μονοκατοικιών υποχώρησε και πάλι τον Σεπτέμβριο, τον ένατο συνεχόμενο μήνα πτώσης, «καθώς ο συνδυασμός των αυξημένων επιτοκίων, των επίμονων διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού οικοδομικών υλικών και των υψηλών τιμών των κατοικιών συνεχίζουν να επηρεάζουν την προσιτή τιμή», ανέφερε η έκθεση NAHB.

Με τη σημερινή τιμή του δείκτη 46, ο δείκτης NAHB/Wells Fargo Housing Market είναι τώρα χαμηλότερος από εκείνον που ήταν τον Μάιο του 2006, καθ' οδόν προς το Housing Bust.


Αυτή τη φορά, δε θα υποφέρουν μόνο μερικές περιοχές του πλανήτη.

Αυτή τη στιγμή είμαστε κυριολεκτικά μάρτυρες οικονομικών εκρήξεων σε όλο τον πλανήτη και το σκηνικό ετοιμάζεται για ένα εξαιρετικά οδυνηρό 2023.

Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει τα πράγματα θα ήταν η ειρήνη.

Δυστυχώς, οι παγκόσμιοι ηγέτες και στις δύο πλευρές φαίνονται απολύτως αποφασισμένοι να μας παρασύρουν στον τύπο της κατακλυσμικής παγκόσμιας σύγκρουσης για την οποία προειδοποιώ εδώ και χρόνια:

Επομένως, δεν θα υπάρξει ειρήνη, και αυτό σημαίνει πως τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα το 2023 και μετά.

Αλλά πιστεύω επίσης ότι σε βάλανε σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή της ιστορίας για κάποιο λόγο.

Είναι όταν οι καιροί είναι οι πιο σκοτεινοί που μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο καλό, και αυτό είναι κάτι που όλοι θα πρέπει να θυμόμαστε κατά τη διάρκεια των πολύ σκοτεινών χρόνων που έχουμε μπροστά μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail