Η υψηλή στρατηγική της Αμερικής διχοτομεί την Ουκρανία και την Τουρκία

Η Υψηλή Στρατηγική της Αμερικής (FMES). Με την μωβ γραμμή αναπαρίστανται τα όρια της αμερικανικής "επιρροής" (commandement), ή αλλιώς τα όρια υπεράσπισης των κρίσιμων συμφερόντων τους. Προσπελάστηκε: diploweb.com
[δημοσιεύτηκε 01:13 01/09/22, ανανεώθηκε 20:15 01/09/22] Μια εξόχως ενδιαφέρουσα έκθεση υπό τον τίτλο "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ" δημοσιεύτηκε από το Μεσογειακό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών της Γαλλίας (FMES). Μια σύνοψη της έκθεσης παρουσίασε ο ιστότοπος anixneuseis.gr σχολιάζοντας τον παραπάνω χάρτη ο οποίος αποτυπώνει σύμφωνα με το FMES την νέα Υψηλή Στρατηγική των ΗΠΑ. 
 

Ένα από τα κύρια στοιχεία αυτού του χάρτη είναι η γραμμή υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων (μωβ χρώμα) που επαναχαράσσεται για να διασφαλιστεί η άμυνα των σημαντικότερων αμερικανικών συμμάχων (Ευρώπη, Ιαπωνία, Ινδία, Αραβική Χερσόνησος) οι οποίοι βρίσκονται στο επίμαχο τμήμα του Rimland (κίτρινο χρώμα). Αυτή η νέα γραμμή άμυνας προστατεύει τις κύριες θαλάσσιες διαδρομές που εγγυώνται Αμερικανική στρατηγική υπεροχή, αλλά ταυτόχρονα συνεπάγεται την απόσυρση από περιοχές όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εμπλακεί για αρκετές δεκαετίες (βόρειο τμήμα της Μέσης Ανατολής, Πακιστάν κα) και που τώρα επιτρέπουν στη Heartland (Κίνα-Ρωσία) να επεκταθεί. Στην ουσία πρόκειται περί στρατηγικής απομείωσης του Rimland (κόκκινα βέλη).
Η Υψηλή Στρατηγική της Αμερικής (FMES): Περιοχή ενδιαφέροντος επεξεργασμένη με λιγότερες πληροφορίες.

Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε στην όδευση της γραμμής άμυνας από τις σκανδιναβικές χώρες μέχρι και την Συρία, επισημαίνοντας τις ομοιότητες που παρουσιάζει με τις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες/εξελίξεις. Πριν ξεκινήσουμε όμως πρέπει να αναφερθούμε στην "Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών" (Three Seas Initiative ή 3SI). 

Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για μια προσπάθεια που συνδέει 12 μέλη της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη και τα θωρακίζει έναντι της Ρωσίας και της Κίνας. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2015 συγκεκριμένα, με σκοπό την εμβάθυνση των φυσικών και ψηφιακών δεσμών μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας. 

Κάποια από τα έργα που θα περιλαμβάνει αφορούν στην κατασκευή τερματικού σε λιμάνι της Κροατίας για την μεταφορά αμερικανικού LNG καθώς και δίκτυο αγωγών οι οποίοι θα μεταφέρουν φυσικό αέριο βόρεια στην Ευρώπη. Επίσης θα περιλαμβάνει και έργα υποδομών, δρόμων, σιδηροδρόμων, λιμένων σε ποτάμια, αλλά και δίκτυα οπτικών ινών και τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G) κλπ. Εδώ και καιρό μάλιστα προκρίνεται και η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία (1 και 2). 

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιουλίου του 2018, το ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος ήταν η ενίσχυση της ασφάλειας από τη Βαλτική έως τα Βαλκάνια, ειδικά για να αντιμετωπιστεί η Ρωσία. Το 3SI δημιουργεί ουσιαστικά μια ζώνη σταθερότητας/ανάχωμα μεταξύ Βαλτικής, Μαύρης και Αδριατικής Θάλασσας. Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνονται με μπλε χρώμα οι χώρες που προς το παρόν συμμετέχουν. 
Με μπλε οι χώρες του Three Seas Initiative και με κόκκινο η Ελλάδα που ενδέχεται να συνδράμει (πηγή:intermodalnews.eu). Η μωβ γραμμή σχεδιάστηκε ενδεικτικά από το iEpikaira βάσει του παραπάνω χάρτη Υψηλής Στρατηγικής της Αμερικής (FMES) και αναπαριστά τη γραμμή υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων τους.

Η μωβ γραμμή (γραμμή υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων), σχεδιάστηκε ενδεικτικά από το iEpikaira βάσει του χάρτη Υψηλής Στρατηγικής της Αμερικής του FMES, και διέρχεται από τα ανατολικά σύνορα χωρών του 3SI ενώ διχοτομεί την Λευκορωσία και την Ουκρανία. Στην Ουκρανία φαίνεται μάλιστα ότι η γραμμή άμυνας δεν καλύπτει την περιοχή της Οδησσού. Διόλου τυχαίο εάν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί αναλυτές θεωρούν ως δεδομένο ότι η Ρωσία επιδιώκει να καταστήσει την Ουκρανία περίκλειστο κράτος καταλαμβάνοντας και την Οδησσό. 
Γεωγραφικές περιοχές της Τουρκίας

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η όδευση της γραμμής άμυνας και στην Τουρκία η οποία φαίνεται να διχοτομείται ξεκινώντας από την Μαρμαρίδα μέχρι και το δυτικό άκρο της Νοτιοανατολικής Ανατολίας. Επειδή ο χάρτης Υψηλής Στρατηγικής της Αμερικής δεν είναι λεπτομερής, δεν είναι ξεκάθαρο από ποιο σημείο της Μαρμαρίδας διέρχεται η γραμμή και ως εκ τούτου θα αποφύγουμε να κάνουμε προβλέψεις/εκτιμήσεις. Παρά ταύτα είναι πρόδηλο ότι η Ανατολική Θράκη παραμένει εντός της γραμμής άμυνας των ΗΠΑ. 

Ακόμη όμως κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσβλέπουν στον διαμελισμό της Τουρκίας, εν τοιαύτη περιπτώσει ο στρατηγικός σχεδιασμός τους υπονοεί ότι θα ανεχτούν την ευρασιατική στροφή της, όπως διαπιστώνει και ο καθηγητής γεωπολιτικής Κώστας Γρίβας. Σε ανάλυσή του επισημαίνει ότι είναι χρήσιμη μια ευρασιανική Τουρκία για τις ΗΠΑ ενώ η σημασία της έγκειται στο εξής: 
"Στην περίπτωση που ενσωματωθεί σε αυτό το σχήμα [σσ. συσπείρωση πολλών ευρασιατικών κρατών, με πυρήνα το σύστημα Κίνας-Ρωσίας], θα δημιουργηθεί ένας δακτύλιος γύρω από το εσωτερικό της Ευρασίας, που θα απορροφήσει σχεδόν όλα τα ευρασιατικά κράτη που βρίσκονται μέσα σε αυτόν. Για να μην συμβεί αυτό οι ΗΠΑ κατανοούν ότι πρέπει να κρατήσουν κάποιους ουσιαστικούς δεσμούς με την Τουρκία. Γι’ αυτό και δεν θέλουν να την πιέσουν."
Με πράσινο το Μεγάλο Κουρδιστάν 

Πέραν της Τουρκίας όμως, παράλειψη θα ήταν εάν δεν αναφέραμε ότι η γραμμή άμυνας η οποία διχοτομεί και την Συρία, φαίνεται να αγγίξει τα δυτικά όρια του Μεγάλου Κουρδιστάν. Δηλαδή, πριν την de jure αναγνώρισή του, έχει ήδη προαποφασιστεί ότι θα εμπίπτει εξολοκλήρου εντός της ζώνης Rimland η οποία απομειώνεται (κόκκινα βέλη) από τη Heartland. Ίσως έτσι να εξηγείται και η άρση στήριξης των Κούρδων από τον τέως πρόεδρο της Αμερικής Ντ. Τραμπ, η οποία έπεσε τότε ως κεραυνός εν αιθρία...

Πηγή:

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail