Οι χώρες με τα περισσότερα χρέη προς την Κίνα

julientromeur / pixabay
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που αναλύθηκαν από την Statista, οι χώρες με μεγάλα χρέη προς την Κίνα βρίσκονται κυρίως στην Αφρική, αλλά και σε Κεντρική Ασία, Νοτιοανατολική Ασία και Ειρηνικό. Ως ο νέος προτιμώμενος δανειστής σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, η Κίνα κατέχει τώρα το 37% του χρέους αυτών των εθνών. Μόλις το 24% του διμερούς χρέους των χωρών προέρχεται από τον υπόλοιπο κόσμο το 2022.

Katharina Buchholz - statista.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το έργο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού», το οποίο χρηματοδοτεί την κατασκευή λιμενικών, σιδηροδρομικών και χερσαίων υποδομών σε όλο τον κόσμο, έχει δημιουργήσει μεγάλο χρέος προς την Κίνα για τις συμμετέχουσες χώρες. Στο τέλος του 2020, από τις 97 χώρες για τις οποίες ήταν διαθέσιμα στοιχεία, το Πακιστάν είχε 77,3 δισεκατομμύρια δολάρια εξωτερικό χρέος προς την Κίνα, η Αγκόλα 36,3 δισεκατομμύρια, η Αιθιοπία 7,9 δισεκατομμύρια, η Κένυα 7,4 δισεκατομμύρια και η Σρι Λάνκα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα χρέη σε σχετικούς όρους ήταν το Τζιμπουτί και η Αγκόλα, ακολουθούμενες από τις Μαλδίβες και το Λάος, που μόλις άνοιξε μια φορτωμένη σιδηροδρομική γραμμή προς την Κίνα. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, χαρακτήρισε το επίπεδο του χρέους που πολλές χώρες διατηρούν για άλλη μια φορά «μη βιώσιμο» τον Ιανουάριο.


Η Λέσχη του Παρισιού κατείχε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των χωρών χαμηλού εισοδήματος προτού αναδιαρθρωθεί και σε μεγάλο βαθμό συγχωρεθεί μετά την αλλαγή της χιλιετίας για τις αναπτυσσόμενες χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις. Δεν είναι σαφές εάν μια τέτοια διαδικασία θα είναι διαθέσιμη για το κινεζικό χρέος. Από το 2020, η Κίνα είχε επίσημα δανείσει περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, από μόλις 40 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010.

Τα κινεζικά δάνεια έχουν υψηλότερα επιτόκια από εκείνα των διεθνών ιδρυμάτων όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η Παγκόσμια Τράπεζα ή τα διμερή δάνεια από τις χώρες της Λέσχης του Παρισιού, και έχουν επίσης μικρότερες περιόδους αποπληρωμής. Η συγκρότησή τους είναι πιο κοντά στα εμπορικά δάνεια όσον αφορά τους όρους αποπληρωμής, την εμπιστευτικότητα καθώς και τους στόχους τους για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων υποδομής αντί για την επιδίωξη αναπτυξιακών στόχων γενικά.

Η πανδημία του Covid-19 έχει πλέον περιπλέξει ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη αποπληρωμή των κινεζικών δανείων. Σύμφωνα με τους Financial Times, η χώρα χρειάστηκε να επαναδιαπραγματευτεί δάνεια ύψους 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 και το 2021 - περισσότερο από το τριπλάσιο ποσό που είχε αυτή τη μοίρα τα δύο προηγούμενα χρόνια. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η Σρι Λάνκα - επίσης μεταξύ των μεγαλύτερων οφειλετών της Κίνας - η οποία τον Μάιο ήταν η πρώτη ασιατική χώρα σε δύο δεκαετίες που χρεοκόπησε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail