Οι Αρχηγοί Πληροφοριών της Συρίας και της Τουρκίας πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων στη Δαμασκό

fahed27 / pixabay
Freepen.gr - Ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας, είχε μια σειρά συναντήσεων με τον Αλί Μαμλούκ, διευθυντή του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Συρίας, στη Δαμασκό, ανέφερε το Reuters στις 15 Σεπτεμβρίου.

Μια περιφερειακή πηγή ευθυγραμμισμένη με τη Δαμασκό είπε στο πρακτορείο ειδήσεων πως η πιο πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των αρχηγών πληροφοριών της Τουρκίας και της Συρίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Άγκυρα διέκοψε τους δεσμούς της με τη Δαμασκό τον πρώτο κιόλας χρόνο του συριακού πολέμου. Αμέσως μετά, έγινε ο κύριος πολιτικός και στρατιωτικός υποστηρικτής των Σύριων ανταρτών. Σήμερα, ο τουρκικός στρατός καταλαμβάνει τεράστια τμήματα των βόρειων και βορειοανατολικών περιοχών της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

Φιντάν και Μαμλούκ συναντήθηκαν πολλές φορές στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η πρόσφατη σειρά συναντήσεων δεν έχει προηγούμενο.

Σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο και τουρκική πηγή ασφαλείας, ο Φιντάν και ο Μαμλούκ αξιολόγησαν κατά τις πρόσφατες συναντήσεις τους πώς θα μπορούσαν τελικά να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.



«Η Ρωσία θέλει η Συρία και η Τουρκία να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να επιτύχουν ορισμένες συμφωνίες… που είναι προς το συμφέρον όλων, τόσο της Τουρκίας όσο και της Συρίας», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο ανώνυμος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η Τουρκία θέλει να συμπεριλάβει τελικά τους Σύριους αντάρτες στις συνομιλίες με τη Δαμασκό. Αυτό πιθανότατα δε θα χαιρετιστεί από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για μια διευθέτηση με το τουρκικό κράτος.

Δύο περιφερειακές πηγές που υποστηρίζουν τη Δαμασκό είπαν στο Reuters ότι οι τουρκοσυριακές επαφές είχαν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, ενώ μια τρίτη πηγή ανέφερε πως οι τουρκοσυριακές σχέσεις είχαν αρχίσει να ξεπαγώνουν και προχωρούν σε ένα στάδιο «δημιουργίας κλίματος κατανόησης».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik αποκάλυψε ότι η Τουρκία ζήτησε από την ηγεσία της συριακής αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει το έδαφός της πριν από το τέλος του έτους κάτι που ο επικεφαλής του Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης διέψευσε, εν τούτοις η Άγκυρα δεν έχει σχολιάσει ακόμη το δημοσίευμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail