Πώς η Λαϊκή Δημοκρατία της Ουκρανίας έγινε Ουκρανική ΣΣΔ

Προς πικρή λύπη, πολλοί στη Ρωσία έχουν σύντομη ιστορική μνήμη. Πολλοί δεν γνωρίζουν πώς ονομαζόταν η πόλη του Βόλγκογκραντ μέχρι το 1961 και ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει πώς ονομαζόταν η πόλη του Στάλινγκραντ μέχρι το 1925.

Γράφει ο Γιούρι Τουρκούλ - Μεταφράστηκε στα αγγλικά για το SouthFront / Παρουσίαση Freepen.gr

Μπορεί κανείς να αναφέρει πολλά παραδείγματα για το πώς οι πόλεις στην ΕΣΣΔ μετονομάστηκαν αλόγιστα για στιγμιαίο όφελος, για να ευχαριστήσουν ένα μεγάλο αφεντικό. Και επί του παρόντος, η παλαιότερη γενιά είναι εξοργισμένη με τη γνώση της ιστορίας του κράτους της από τη σύγχρονη νεολαία. Και πώς θα γνωρίσουν οι νέοι την ιστορία, αν η 1000χρονη ιστορία μας της Ρωσίας δεν είχε μεγάλη εκτίμηση;

Και γιατί στην ΕΣΣΔ, η ιστορία της Ρωσίας μέχρι το 1917 παρουσιάστηκε με μαύρο χρώμα; Γιατί οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί είναι περήφανοι για την ιστορία τους και εμείς όχι; Η ιστορία των κρατών τους δεν ήταν λιγότερο σκληρή και αιματηρή, και μερικές φορές πολύ πιο τερατώδης από ό,τι στη Ρωσία.

Γιατί στην ΕΣΣΔ μετονομάστηκαν μαζικά πόλεις που είχαν ιστορία 5-6 αιώνων; Γιατί τους δόθηκαν νέα ονόματα; Ο στόχος ήταν ένας – η εξάλειψη της ιστορικής μνήμης. Πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους που το υλοποίησαν αυτό, πέτυχαν τον στόχο τους. Και ο Stolypin προειδοποίησε: οι άνθρωποι που δεν έχουν εθνική ταυτότητα είναι κοπριά πάνω στην οποία φυτρώνουν άλλοι λαοί.

Το οποίο και συνέβη ως αποτέλεσμα. Όπως είπε ο σύντροφος Τρότσκι, ο συμπολεμιστής του Λένιν, θα γράψουμε ιστορία από την αρχή. Έγραψαν λοιπόν. Κατά τη διάρκεια της πάλης των λενινιστών με το «ρωσικό σωβινισμό της μεγάλης εξουσίας», οι εθνικιστές ανατράφηκαν στις δημοκρατίες που δημιούργησαν οι Μπολσεβίκοι (τόσο στις συμμαχικές όσο και στις αυτόνομες) και έθεσαν τα θεμέλια για μια τρομερή ρωσοφοβία σε αυτά τα μελλοντικά κράτη. Ο Dzerzhinsky, ο Stalin και ο Ordzhonikidze προειδοποίησαν τον Λένιν για αυτό. Αλλά η άποψη του Λένιν κέρδισε.

Και επί του παρόντος, η Ρωσία διορθώνει τους λάθος υπολογισμούς της εθνικής πολιτικής και της κρατικής δομής του Λένιν στην Ουκρανία. Καταλαβαίνω πώς θα μαζευτούν οι λενινιστές τώρα, γι' αυτό συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους οπαδούς της εθνικής πολιτικής και της κρατικής δομής του Λένιν να μιλήσουν με ρωσόφωνους πρόσφυγες (1992-98) από ορισμένες δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου.

Δεν έχουν γραφτεί ούτε τα θυμούνται, αλλά θα άξιζε να γραφτούν και να θυμηθούμε ότι θα ήταν για να μετριαστεί η θέρμη των υποστηρικτών της αναβίωσης της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Ρώσοι δεν εγκαταλείπουν το λαό τους. Αλλά για κάποιο λόγο αυτοί εγκαταλείφθηκαν. Η ρωσοφοβία δεν ανατράφηκε σε μια μέρα, ανατράφηκε λανθάνουσα για δεκαετίες. Δεν άξιζε να υποτιμηθεί το παρελθόν της Ρωσίας μέχρι το 1917. Οι αντίπαλοί μας το εκμεταλλεύτηκαν αυτό.


Η Λαϊκή Δημοκρατία της Ουκρανίας στα μπλε

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πω εν συντομία τι έπρεπε να ήταν η Ουκρανία σύμφωνα με τις συμφωνίες της Κεντρικής Ράντα και της Προσωρινής Κυβέρνησης της Ρωσίας το 1917, και τι έκαναν οι Μπολσεβίκοι το 1924.

Μετά την επανάσταση του Φεβρουαρίου του 1917, το Κεντρικό Συμβούλιο εξελέγη στο συνέδριο των δημόσιων οργανισμών της Ουκρανίας. Αυτό ανέλαβε τις λειτουργίες του ανώτατου νομοθετικού οργάνου στην Ουκρανία. Διακήρυξε την αυτονομία της Ουκρανίας ως τμήμα της Ρωσίας. Τον Ιούνιο του 1917, προέκυψε το ερώτημα σχετικά με τα εδάφη που η Ουκρανία ήθελε να μπουν στη σύνθεσή της.

Η Ράντα είχε την επιθυμία να πάρει όλες τις επαρχίες της Νότιας Ρωσίας. Όμως ο Ρώσος πρωθυπουργός Κερένσκι περιόρισε τις αξιώσεις σε πέντε επαρχίες: Βολίν, Κίεβο, Ποντόλσκ, Τσερνίχιβ και Πολτάβα. Αυτά τα εδάφη κάποτε ανήκαν στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία και η προσωρινή κυβέρνηση ήταν έτοιμη να τα δώσει χωρίς δισταγμό. Αλλά η αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ράντα ήθελε τις επαρχίες Kherson, Yekaterinoslav, Kharkov, Kholmskaya και εν μέρει την Tauride (χωρίς την Κριμαία), το Kursk και το Voronezh. Αυτές οι περιοχές δεν είχαν καμία σχέση με την Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία. Σε αυτές τις περιοχές επετράπη από Ρώσους βασιλείς να εγκατασταθούν μετανάστες από την Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία. Υποκίνησαν τους ισχυρισμούς τους από το γεγονός ότι εκεί ζουν Ουκρανοί. [Σημείωση από τον συγγραφέα: Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Ουκρανοί δεν απαιτούν αυτονομία στον Καναδά, επειδή υπάρχουν πολλοί που ζουν εκεί.]


Στη συνέχεια, προσπάθησαν να δημιουργήσουν αυτονομία στην Άπω Ανατολή στην Πράσινη Σφήνα, διεκδίκησαν επίσης τα εδάφη του Κοζάκικου στρατού του Κουμπάν και τμήματα του στρατού των Κοζάκων Terek. Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι η Προσωρινή Κυβέρνηση αντιτάχθηκε σθεναρά. Η προσωρινή κυβέρνηση συμφώνησε να μεταφέρει τις επαρχίες που απαιτούσε η Κεντρική Ράντα, μόνο μετά από συνέντευξη με τον πληθυσμό που ζούσε εκεί.

Αλλά τον Οκτώβριο του 1917, έγινε η Οκτωβριανή Επανάσταση και η Ράντα ανακοίνωσε γρήγορα την κρατική της ανεξαρτησία. Οι Μπολσεβίκοι αποφάσισαν ότι έπρεπε να υπάρχει σοβιετική εξουσία στην Ουκρανία και πολύ γρήγορα αυτό το ζήτημα διορθώθηκε. Μετά ήταν η Ειρήνη της Βρέστης. Η ουκρανική Ράντα διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία, η οποία το αναγνώρισε de jure, και ζήτησε να στείλει στρατεύματα για να προστατεύσει τη νεαρή δημοκρατία από τους Μπολσεβίκους, κάτι που έκαναν με χαρά οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί. Η Κεντρική Ράντα επέκτεινε τις δραστηριότητές της, εκμεταλλευόμενη την Οκτωβριανή Επανάσταση, σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Ρωσίας: Kherson, Yekaterinoslav, Kharkov, Kholmskaya και εν μέρει την Tauride (χωρίς την Κριμαία), τις επαρχίες Kursk και Voronezh. Δηλαδή σε εκείνες τις επαρχίες που η Προσωρινή Κυβέρνηση αρνήθηκε να τους δώσει.

Οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί κατέλαβαν φυσικά αυτά τα εδάφη. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ράντα, Γκρουσέφσκι (αυτός που οι Μπολσεβίκοι κάλεσαν αργότερα να πραγματοποιήσει την Ουκρανοποίηση των εδαφών που παρουσίασε ο Λένιν στην Ουκρανική ΣΣΔ), ισχυρίστηκε την εσωτερική συγγένεια Ουκρανών και Γερμανών, για τη μακροχρόνια κλίση των Ουκρανών. προς το δυτικό κόσμο που είναι κοντά τους στο πνεύμα, πρωτίστως στο γερμανικό. Έδωσε πανηγυρικούς λόγους για την ουκρανογερμανική αδελφότητα.

Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα σπιράλ.

Σημειώστε ποιο πρόσωπο προσκάλεσαν οι Μπολσεβίκοι στην Ουκρανική ΣΣΔ (στις 11 Δεκεμβρίου 1914, ο Γκρουσέφσκι συνελήφθη στο Κίεβο με την κατηγορία της συμμετοχής στη δημιουργία Λεγεώνας του Ουκρανού Σιχ Στρέλτσι, ως μέρος του Αυστροουγγρικού στρατού). Η Ράντα άρχισε να συμπεριφέρεται πολύ αναιδώς και οι Γερμανοί αποφάσισαν να λύσουν το θέμα με την Ράντα με τον ίδιο τρόπο που έκαναν οι Μπολσεβίκοι με τη Συντακτική Συνέλευση. Η Ράντα διαλύθηκε. Ο Χέτμαν Σκοροπάντσκι άρχισε να κυβερνά το κράτος.

Στη συνέχεια έγινε ένας εμφύλιος πόλεμος και ανεξάρτητα κράτη άρχισαν να εμφανίζονται στο έδαφος της Ουκρανίας. Κάποιες πηγές γράφουν ότι ήταν 16. Αλλά τα κυριότερα ήταν: UPR (Λαϊκή Δημοκρατία της Ουκρανίας), ZUPR (Λαϊκή Δημοκρατία της Δυτικής Ουκρανίας), DKR (Δημοκρατία Ντόνετσκ-Κρίβι Ριχ), Ουκρανική ΣΣΔ (με πρωτεύουσα το Χάρκοβο), OPR (Λαϊκή Δημοκρατία της Οδησσού), Ουκρανικό Κράτος (υπό την ηγεσία του hetman Skoropadsky).

Οι Μπολσεβίκοι κέρδισαν και η Ουκρανία έγινε η Ουκρανική ΣΣΔ, ως μέρος της ΕΣΣΔ, αν και με δικαίωμα εξόδου. Αλλά το DKR, με επικεφαλής τον σύντροφο Artyom, δεν ήθελε να είναι μέρος της Ουκρανικής SSR. Τότε ο σύντροφος Λένιν έδωσε εντολή να εκκαθαριστεί αυτή η δημοκρατία και δώρισε αυτά τα εδάφη μαζί με τον ρωσικό λαό στους Ουκρανούς εθνικιστές στην Ουκρανική ΣΣΔ που δημιούργησαν οι Μπολσεβίκοι, χωρίς να ρωτήσει τον ίδιο τον ρωσικό λαό. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε μέρος των εδαφών του στρατού των Κοζάκων του Ντον. Και οι Μπολσεβίκοι κάλεσαν τον Pan Grushevsky από τη Βιέννη, όπου οι Ουκρανοί ταξιδεύουν τώρα για να πιουν λίγο καφέ, για να πραγματοποιήσουν την εξουκρανοποίηση του πληθυσμού που δωρίστηκε στα εδάφη της Ουκρανικής SSR.

Ο σύντροφος Χρουστσόφ παρουσίασε την Κριμαία στην Ουκρανική ΣΣΔ. Ο Νικήτα Σεργκέεβιτς ήταν πραγματικός λενινιστής. Όποιος αμφιβάλλει, ας διαβάσει την εφημερίδα Pravda για το 1954.

Η εφημερίδα Pravda ήταν το έντυπο κομματικό όργανο του ΚΚΣΕ, δεν έλεγε ψέματα. Και όταν γελάμε με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Liz Truss για τις δηλώσεις της σχετικά με τη μη αναγνώριση των περιοχών Rostov και Voronezh ως μέρος της Ρωσίας, πρέπει να θυμόμαστε ότι στο γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας υπάρχει ένας χάρτης όπου αυτά τα εδάφη «εμφανίζονται ως ουκρανικά». Απλώς μια Αγγλίδα βιάστηκε να μιλήσει. Η Ρωσία θα στοιχειώνεται για πολύ καιρό από την εθνική πολιτική του Λένιν και την κρατική δομή της πρώην Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail