Κίνα και Ρωσία κινούνται για να διαταράξουν την κυριαρχία του δολαρίου στις αγορές πετρελαίου

Η μακροχρόνια προοπτική για το τέλος της ηγεμονίας του δολαρίου ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου έκανε ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση την περασμένη εβδομάδα με την ανακοίνωση ότι οι ρωσικοί και κινεζικοί γίγαντες υδρογονανθράκων, η Gazprom και η China National Petroleum Corporation (CNPC) συμφώνησαν να κάνουν πληρωμές για προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια (RUB) και renminbi (RMB) αντί για δολάρια. Στην πρώτη φάση του νέου συστήματος πληρωμών, αυτό θα ισχύει για τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της διαδρομής του ανατολικού αγωγού «Power of Siberia» που ανέρχεται συνολικά σε τουλάχιστον 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως (bcm/έτος). Μετά από αυτό, θα εφαρμοστεί περαιτέρω επέκταση του νέου συστήματος πληρωμών σε de facto αποθεματικό νόμισμα. 

Του Simon Watkins για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Κίνα θεωρούσε εδώ και καιρό τη θέση του νομίσματός της ρενμίνμπι [RMB] στον παγκόσμιο πίνακα νομισμάτων ως αντανάκλαση της δικής της γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας στην παγκόσμια σκηνή. Όπως αναλύεται σε βάθος στο τελευταίο μου βιβλίο για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, μια πρώιμη ένδειξη της φιλοδοξίας της Κίνας για το RMB ήταν εμφανής στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2010, όταν ο Zhou Xiaochuan, τότε διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC), επισήμανε την ιδέα ότι οι Κινέζοι ήθελαν ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα για να αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ κάποια στιγμή. Πρόσθεσε ότι η συμπερίληψη του RMB στο μείγμα αποθεματικών στοιχείων ενεργητικού του Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (SDR) του ΔΝΤ θα αποτελέσει βασικό βήμα σε αυτό το πλαίσιο. Εκείνη την εποχή, τουλάχιστον το 75 τοις εκατό του τότε ημερήσιου τζίρου των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος (FX), όπως καθορίστηκε από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), αντιστοιχούσε στα διεθνή νομίσματα «Big Four»: το δολάριο ΗΠΑ (USD), το ευρώ της Ευρωζώνης (EUR),τ η βρετανική λίρα (GBP) και το γιεν Ιαπωνίας (JPY). 

Εκτός από την κυριαρχία στον ημερήσιο τζίρο στις αγορές συναλλάγματος, τα νομίσματα στο SDR κυριαρχούν επίσης στις συναρτήσεις πληρωμών, αποθεματικών και επενδυτικών νομισμάτων στην παγκόσμια οικονομία. Τεράστιες φανφάρες μέσων ενημέρωσης στην Κίνα ακολούθησαν τη συμπερίληψη του RMB στο μείγμα SDR τον Οκτώβριο του 2016, όταν του δόθηκε στάθμιση 10,9 τοις εκατό (το USD είχε μερίδιο 41,9 τοις εκατό, το ευρώ 37,4 τοις εκατό, το GBP 11,3 τοις εκατό και το JPY 9,4 τοις εκατό). Από το 2022, το μερίδιο του RMB στο μείγμα SDR έχει αυξηθεί στο 12,28 τοις εκατό, το οποίο η Κίνα εξακολουθεί να θεωρεί πως δεν ταιριάζει πραγματικά στην ανερχόμενη υπερδύναμή της στον κόσμο.

Η Κίνα γνωρίζει επίσης πολύ καλά το γεγονός ότι, ως ο μεγαλύτερος ετήσιος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο από το 2017 (και ο μεγαλύτερος καθαρός εισαγωγέας συνολικού πετρελαίου και άλλων υγρών καυσίμων στον κόσμο το 2013), υπόκειται στις ιδιοτροπίες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ εφαπτομενικά μέσω του μηχανισμού τιμολόγησης του πετρελαίου του δολαρίου ΗΠΑ. Αυτή η άποψη για το δολάριο ΗΠΑ ως όπλο έχει ενισχυθεί δυναμικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνοδευτικές κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που ακολούθησαν, οι πιο αυστηρές από τις οποίες –όπως και με τις κυρώσεις στο Ιράν από το 2018– σχετίζονται με τον αποκλεισμό από τη χρήση του Αμερικάνικου δολαρίου. Ο πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Κίνας, Zhang Yanling, είπε σε μια ομιλία του τον Απρίλιο ότι οι τελευταίες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα «αναγκάσουν τις ΗΠΑ να χάσουν την αξιοπιστία τους και να υπονομεύσουν την ηγεμονία του [αμερικανικού] δολαρίου μακροπρόθεσμα». Πρότεινε επίσης πως η Κίνα θα πρέπει να βοηθήσει τον κόσμο «να απαλλαγεί από την ηγεμονία του δολαρίου νωρίτερα παρά αργότερα».


Η ίδια η Ρωσία έχει εδώ και καιρό την ίδια άποψη σχετικά με τα πλεονεκτήματα που έχει η άρση της ηγεμονίας του δολαρίου ΗΠΑ στην παγκόσμια τιμολόγηση των υδρογονανθράκων, αλλά, ενώ η Κίνα δεν ήταν πρόθυμη να αμφισβητήσει ανοιχτά τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου της υπό τον εξαιρετικά απρόβλεπτο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να κάνει λίγα για αυτό από μόνη της. Ένα σημάδι της πρόθεσης της Ρωσίας, ωστόσο, ήρθε αμέσως μετά την επαναφορά των κυρώσεων από τις ΗΠΑ το 2018 στο βασικό τους εταίρο στη Μέση Ανατολή, το Ιράν, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής Novatek, Leonid Mikhelson, δήλωσε το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ότι η Ρωσία συζητούσε τη μετάβαση από τις συναλλαγές με επίκεντρο τα δολάρια ΗΠΑ με τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους όπως η Ινδία και η Κίνα, και ότι ακόμη και αραβικές χώρες το σκέφτονταν. «Εάν [οι ΗΠΑ] δημιουργούν δυσκολίες στις ρωσικές τράπεζές μας, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε τα δολάρια», πρόσθεσε. Την ίδια περίπου περίοδο, η Κίνα ξεκίνησε τώρα το εξαιρετικά επιτυχημένο Χρηματιστήριο Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης με συμβόλαια πετρελαίου σε γιουάν (η μονάδα συναλλαγών του νομίσματος ρενμίνμπι). Μια τέτοια στρατηγική δοκιμάστηκε επίσης αρχικά σε κλίμακα το 2014, όταν η Gazpromneft προσπάθησε να εμπορευθεί φορτία αργού πετρελαίου σε κινεζικά γιουάν και ρούβλια με την Κίνα και την Ευρώπη.

Αυτή η ιδέα επανήλθε ξανά στην επιφάνεια μετά τις τελευταίες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Σχεδόν μόλις εισήχθησαν, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απαιτεί από τους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να πληρώνουν σε ρούβλια μέσω ενός νέου μηχανισμού μετατροπής νομισμάτων, διαφορετικά κινδυνεύουν να διακοπούν οι προμήθειες. Αυτή η απειλή πέτυχε σχεδόν να εκμεταλλευτεί τα υπάρχοντα ρήγματα που διασχίζουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, καθώς οι μεγάλοι καταναλωτές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ προσπαθούσαν να βρουν πώς να κατευνάσουν τις απαιτήσεις πληρωμής του ρουβλίου του Πούτιν, χωρίς φανερή παραβίαση κυρώσεων. Έκτοτε, η Ρωσία απλώς παίζει με την ΕΕ σχετικά με τις συνεχιζόμενες προμήθειες φυσικού αερίου, πιο πρόσφατα την περασμένη εβδομάδα με τη δήλωσή της ότι διέκοψε την επανέναρξη της παροχής on/off από τον αγωγό Nord Stream 1 - έναν από τους κύριους δρόμους τροφοδοσίας προς την Ευρώπη - μετά από "ανακάλυψη σφάλματος κατά τη συντήρηση". Η κλίμακα και το εύρος αυτής της σιωπηρής απειλής υπογραμμίστηκε ξανά την περασμένη εβδομάδα όταν ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία μπορεί να διακόψει όλες τις προμήθειες ενέργειας στην ΕΕ εάν επιβληθούν ανώτατα όρια τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Η περαιτέρω επέκταση άλλων νομισμάτων - ρεαλιστικά μόνο του RMB - για να ανατρέψει την κυριαρχία στην τιμολόγηση του πετρελαίου και άλλων υδρογονανθράκων σε δολάρια ΗΠΑ εξαρτάται επίσης από τη χρήση του νομίσματος σε χώρες άλλες από εκείνες που έχουν ήδη κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Ευτυχώς, για την Κίνα, ένας άλλος ηγέτης του κόσμου της Μέσης Ανατολής (για να προσθέσουμε στο Ιράν, το οποίο ήδη χρησιμοποιεί τις συναλλαγές RMB και RUB) - η Σαουδική Αραβία - έχει δείξει πολύ πρόθυμη να επεκτείνει τις δραστηριότητές της με την Κίνα που κυριαρχείται από RMB, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής για τις προμήθειες πετρελαίου. Ήδη από τον Αύγουστο του 2017, όπως επίσης αναλύθηκε σε βάθος στο τελευταίο μου βιβλίο για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, ο τότε υφυπουργός Οικονομίας και Σχεδιασμού της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed al-Tuwaijri, είπε σε μια διάσκεψη Σαουδικής Αραβίας-Κίνας στη Τζέντα ότι: «Θα είμαστε πολύ πρόθυμοι να εξετάσουμε τη χρηματοδότηση σε ρενμίνμπι και άλλα κινεζικά προϊόντα». Πρόσθεσε: «Η Κίνα είναι μακράν μία από τις κορυφαίες αγορές για τη διαφοροποίηση της χρηματοδότησης…[και] θα έχουμε επίσης πρόσβαση σε άλλες τεχνικές αγορές όσον αφορά τις μοναδικές ευκαιρίες χρηματοδότησης, τις ιδιωτικές τοποθετήσεις, τα ομόλογα panda και άλλες».

Δεδομένου πως η συντριπτική πλειονότητα του δανεισμού της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας (συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ομολογιακών και κοινοπρακτικών δανειακών διευκολύνσεων) τα προηγούμενα χρόνια είχε εκφραστεί σε δολάρια ΗΠΑ, η απομάκρυνση από τη χρηματοδότηση σε δολάρια ΗΠΑ θα επέτρεπε στη Σαουδική Αραβία μεγαλύτερη ευελιξία στη συνολική χρηματοδοτική της δομή, αν και μετά από μια αρχική μετατόπιση συνδεδεμένη με το de facto νόμισμα που συνδέεται με το νόμισμα των ΗΠΑ. Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε σίγουρα μια αξιοσημείωτη περαιτέρω στροφή από τη Σαουδική Αραβία προς την Κίνα, όπως καταγράφηκε αποκλειστικά από το OilPrice.com. Πιο πρόσφατη ήταν η υπογραφή τον Αύγουστο ενός πολυεπίπεδου μνημονίου συνεννόησης (MoU) μεταξύ της Saudi Arabian Oil Company – πρώην Arabian American Oil Company – (Aramco) και της China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec). Όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος της Sinopec, Yu Baocai: «Η υπογραφή του Μνημονίου εισάγει ένα νέο κεφάλαιο της συνεργασίας μας στο Βασίλειο… Οι δύο εταιρείες θα ενώσουν τα χέρια για να ανανεώσουν τη ζωτικότητα και να σημειώσουν νέα πρόοδο της Πρωτοβουλίας Belt and Road [BRI] και το όραμα [της Σαουδικής Αραβίας] 2030». Η κλίμακα και το εύρος του Μνημονίου είναι τεράστιο, καλύπτοντας τη βαθιά και ευρεία συνεργασία στη διύλιση και την ολοκλήρωση πετροχημικών, τη μηχανική, τις προμήθειες και τις κατασκευές, τις υπηρεσίες κοιτασμάτων πετρελαίου, τις τεχνολογίες, τη δέσμευση άνθρακα και τις διεργασίες υδρογόνου. Αποφασιστικής σημασίας για τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Κίνας στη Σαουδική Αραβία, καλύπτει επίσης ευκαιρίες για την κατασκευή ενός τεράστιου κόμβου παραγωγής στο King Salman Energy Park που θα περιλαμβάνει τη συνεχή, επί τόπου παρουσία σημαντικού αριθμού κινεζικού προσωπικού στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας. : όχι μόνο εκείνες που σχετίζονται άμεσα με τις δραστηριότητες πετρελαίου, φυσικού αερίου, πετροχημικών και άλλων υδρογονανθράκων, αλλά και ένας μικρός στρατός προσωπικού ασφαλείας για να «διασφαλίσει την ασφάλεια των επενδύσεων της Κίνας».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail