Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι υπαρξιακός και αυτό είναι τρομακτικό

Για το Κρεμλίνο, όπως και για την πλειονότητα των Ρώσων, αυτός ο πόλεμος εμπλέκει πολύ πέρα από την Ουκρανία την Δύση, η οποία, κατά την αντίληψη τους συμμετέχει πλήρως σε αυτόν. Η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν επισημοποιεί αυτή την αντίληψη. Και αυτού του είδους οι δηλώσεις είναι ένας ισχυρός μοχλός για να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ουκρανικό αίμα τρέχει στις φλέβες ενός μεγάλου μέρους του ρωσικού πληθυσμού, το οποίο δεν συμβιβάζεται εύκολα με την ιδέα ότι η χώρα τους επιτίθεται σε έναν αδελφό λαό. 

Vladimir Fédorovski - Le Point / Μετάφραση Babis Georges Petrakis

Ο χαρακτηρισμός της Δύσης ως νούμερο ένα εχθρού ξεγελάει από την ιδέα σύμφωνα με την οποία δύο σλαβικοί λαοί αλληλοσκοτώνονται. Ωστόσο, το να βάζει στο στόχαστρο τόσο ρητά τη Δύση είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη ειδικά όταν τον ακούμε να λέει ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα άμυνας»...

Η έκβαση της σύγκρουσης είναι από τη φύση της απρόβλεπτη. Αυτές οι δηλώσεις μπορούν να οδηγήσουν στο χειρότερο. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτή η ομιλία μπορεί να είναι το προοίμιο ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Βλέπω, αυτή τη στιγμή, τρία σενάρια να διαμορφώνονται. Αυτό της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από τους Ρώσους (που θα οδηγούσε σε παγκόσμιο πόλεμο). Αυτό της ρωσικής κυριαρχίας στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω του λιμανιού της Οδησσού (που θα οδηγούσε επίσης σε παγκόσμιο πόλεμο μετά από άμεση επέμβαση των Αμερικανών). και τέλος, αυτό της διαιώνισης του πολέμου (επίσης επικίνδυνο, ειδικά για την Ευρώπη). Μπορούμε πάντα να ονειρευόμαστε το σενάριο της αποκλιμάκωσης, όπως το ζητά ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά φοβάμαι ότι είναι, προς το παρόν, όνειρο απατηλό... Ο Γκορμπατσόφ, τον οποίο γνώριζα καλά, έλεγε λίγο πριν από το θάνατό του ότι ζούμε μια από τις πιο επικίνδυνες εποχές για την ανθρωπότητα και πιστεύω ότι είχε δίκιο.

Ο Πούτιν κάθε άλλο παρά τρελός είναι… Eίναι ένας αδιάλλακτος άνθρωπος που δεν κάνει ποτέ πίσω. Ανησυχώ πολύ περισσότερο που με αυτόν τον πόλεμο θέτει σε κίνδυνο τη μοίρα της χώρας του, αλλά και την δική του. Είναι ένας υπαρξιακός πόλεμος, με όλη τη σημασία της λέξης και αυτό είναι τρομακτικό.



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail