Πώς η σύγκρουση της Ουκρανίας θα μπορούσε να γίνει Πυρηνικός Πόλεμος

Στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, ο κόσμος πέρασε το πυρηνικό κατώφλι όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν δύο ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Οι εκρήξεις εξαφάνισαν πάνω από 100.000 ανθρώπους σχεδόν αμέσως, και χιλιάδες άλλους με την πάροδο του χρόνου. Με ορισμένες από τις σημερινές πυρηνικές βόμβες να έχουν πολλές ή εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη καταστροφική ισχύ από τις εκδόσεις του 1945, θα πρέπει να είναι ανησυχητικό για κάθε Αμερικανό πόσο επιπόλαια τόσο οι Ρώσοι όσο και οι δυτικοί ηγέτες μιλούν για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σήμερα.

Ντάνιελ Ντέβις - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr


Συνεχής επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία και ξεκίνησαν μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που έχει ήδη στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές. Οι Ουκρανοί φυσικά περιφρονούν τους Ρώσους και αναζητούν επιθετικά βοήθεια από οποιεσδήποτε και όλες τις δυτικές πηγές για να βοηθήσουν στην εκδίωξη των εισβολέων. Ωστόσο, η κατανόηση του ουκρανικού θυμού, που μπορεί να τον θεωρούμε δικαιολογημένο, δε σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δώσουν στο Κίεβο όλα όσα ζητά, ειδικά εάν η παροχή τέτοιας υποστήριξης έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Και τώρα πλησιάζουμε επικίνδυνα σε αυτό το σημείο.

Σε απάντηση στις σημαντικές απώλειες στο πεδίο της μάχης από τη Ρωσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην περιοχή του Χάρκοβο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων . Η αντίδραση από το Κίεβο και τη Δύση ήταν κατανοητή και άμεση: ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε προκλητικά ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να πολεμούν, όσες ρωσικές δυνάμεις κι αν έριξε ο Πούτιν στη μάχη και πως η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί.


Η Ρωσία του Πούτιν συνεχίζει να προωθεί τη ρητορική

Σε απάντηση στην επιστράτευση του Πούτιν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος είναι να αποδείξουμε πως ο Πρόεδρος Πούτιν δε θα κερδίσει στο πεδίο της μάχης». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε πως η Δύση πρέπει να ασκήσει «μέγιστη πίεση» στον Πούτιν, ενώ η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρους υποσχέθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «συντηρήσει ή θα αυξήσει την στρατιωτική μας υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί» για να νικήσει τη Ρωσία. Η αντίδραση του Πούτιν στις σωρευτικές επιπλήξεις της Δύσης ήταν γρήγορη και ανησυχητική.

Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση σε τηλεοπτική του ομιλία ότι εάν «απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε το λαό μας», υπονοώντας έντονα τη χρήση πυρηνικών όπλων, προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι μπλόφα. Ο συνταξιούχος στρατηγός των ΗΠΑ Ben Hodges απάντησε πως εάν ο Πούτιν αναλάμβανε τέτοια δράση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να καταστρέψουν τον ρωσικό στόλο ή τις βάσεις της Μαύρης Θάλασσας σε «ένα καταστροφικό (πυρηνικό) χτύπημα».

Για να μη μείνουμε πίσω, ο Mykhailo Podolyak, ανώτερος βοηθός του Zelensky, είπε ότι εάν η Ρωσία «σκέφτεται καν» ένα πυρηνικό χτύπημα, η Δύση θα πρέπει να εξαπολύσει «γρήγορα πυρηνικά αντίποινα για να καταστρέψει τις εγκαταστάσεις πυρηνικής εκτόξευσης στη Ρωσία». Και ολοκληρώνοντας τις προειδοποιήσεις, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεσμεύτηκε ότι εκτός από την επιστράτευση των ρωσικών στρατευμάτων, η Μόσχα ήταν πρόθυμη να χρησιμοποιήσει «οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων» για να προστατεύσει τις τέσσερις περιοχές στην Ουκρανία που η Ρωσία σχεδιάζει να προσαρτήσει το συντομότερο, μέσα σε μια εβδομάδα.

Η πυρηνική απειλή είναι τρομακτική

Κατανοώ απόλυτα την επιθυμία όλων των μερών να θέλουν να ακούγονται σκληροί, και σίγουρα καταλαβαίνω ότι το Κίεβο μισεί τη Ρωσία και θέλει να διώξει τις δυνάμεις του Πούτιν από το ουκρανικό έδαφος. Αλλά ανησυχώ πως έχουμε ξεφύγει πολύ από τον Αύγουστο του 1945 και έχουμε χάσει τον υγιή φόβο μας για το τι μπορεί να κάνει ένα μόνο σύγχρονο πυρηνικό όπλο. Η καταστροφική δύναμη των σημερινών πυρηνικών όπλων, ειδικά αυτών στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή από τις βόμβες που έπεσαν στην Ιαπωνία το 1945. Εάν η κατάσταση γύρω από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας εξελιχθεί σε πυρηνική ανταλλαγή - δεν έχει σημασία πώς θα συμβεί ή ποιος θα το ξεκινήσει – θα μπορούσε να είναι πιο καταστροφικό από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Κάποιος όμως το έχει φανταστεί και τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά. Ο συντάκτης του 19FortyFive Senior Editor, Χάρι Καζιάνης δημοσίευσε νωρίτερα αυτό το έτος μια ανάλυση σχετικά με μια προσομοίωση στην οποία συμμετείχε το 2019, η οποία εξέταζε έναν υποθετικό πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας (τρομακτικά, ο οποίος προέκυψε από έναν πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που πέρασε στα πλάγια). Ο Καζιάνης είπε ότι η προσομοίωση αποκάλυψε τον « Πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 2019, υπολογίσαμε ότι πέθαναν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι».

Πολύ λίγοι άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι δυνατό. Θα αναγνωρίζαμε τον κίνδυνο, κάποιοι ξεγελούν τον εαυτό τους πιστεύοντας πως θα αποφεύγαμε την άβυσσο πριν καταστραφούμε. Αυτή είναι μια επικίνδυνη και αβάσιμη πεποίθηση. Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη με πάρα πολλά παραδείγματα ηγετών που παίρνουν ανόητες αποφάσεις και κάνουν ενέργειες που ένα νηφάλιο μυαλό θα είχε απορρίψει.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει τον άγριο πόλεμο που καίει στην Ουκρανία, και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να ξεφύγει από αυτόν. Η κλιμάκωση μόλις λήφθηκε, και πιθανότατα θα ακολουθήσουν περισσότερα. Όμως, η Ρωσία, η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ πρέπει –για χάρη ολόκληρης της ανθρώπινης φυλής– να σταματήσουν να κάνουν περιστασιακές πυρηνικές απειλές και ανταπαντήσεις και να δεσμευτούν πως ό,τι κι αν γίνει, κανένα μέρος δε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Εάν οι ηγέτες μας παραμείνουν τυφλοί απέναντι στον κίνδυνο και τα χρησιμοποιήσουν ούτως ή άλλως, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε.

Και δεν θα έχει σημασία ποιος το ξεκίνησε. Όλοι θα χάσουμε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail