Μάικλ Ρούμπιν: Θα μπορούσαν Ελλάδα και Τουρκία να πάνε σε πόλεμο; Η απάντηση είναι "Ναι"!

F-16 from Greece. Image Credit: Lockheed Martin.
Προσεχώς: Ένας πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας; Ο κατάλογος των χωρών που υποφέρουν από την τουρκική επιθετικότητα είναι μακρύς. Η Τουρκία κατέχει το ένα τρίτο της Κύπρου. Έχει χρησιμοποιήσει τα F-16 και τις Ειδικές Δυνάμεις κατά των Αρμενίων. Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι η Τουρκία έχει πλέον δημιουργήσει 68 φυλάκια στο έδαφός της, που κυμαίνονται σε μέγεθος από μικρές θέσεις σε επίπεδο διμοιρίας έως μια βάση πλήρους μεγέθους. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει το Ιράκ κάθε βράδυ. Η Τουρκία καθαρίζει εθνοτικά ολόκληρες συνοικίες στη βόρεια Συρία. Οι αρπαγές ναυτιλιακής γης θα έκαναν τους δημιουργούς της China's Nine-Dash Line να κοκκινίσουν.

Μάικλ Ρούμπιν - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αυξανόμενες απειλές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας θα πρέπει να ανησυχήσουν. Πράγματι, η ένταση μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι καινούργιο και προϋπήρχε του δικτάτορα της Τουρκίας για δεκαετίες. Τέσσερις παράγοντες, ωστόσο, κάνουν τη σημερινή κρίση διαφορετική.

Πρώτον, ο Ερντογάν είναι ανοιχτά ρεβανσιστής. Επιδιώκει να αναθεωρήσει —πάντα υπέρ της Τουρκίας— την αιωνόβια Συνθήκη της Λωζάνης που καθόρισε τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Ισχυρίζεται ψευδώς ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες αποστρατιωτικοποίησης και Τούρκοι πολιτικοί, μέχρι και ο Ερντογάν, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Devlet Bahceli και ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar υποστηρίζουν περαιτέρω πως πρέπει να κατέχουν όλα τα νησιά ανατολικά της μέσης γραμμής στο Αιγαίο. Η Τουρκία δεν περιορίζει τέτοιες προκλήσεις σε χάρτες. Τα τουρκικά τζετ παραβιάζουν τακτικά τον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών όπως το Καστελλόριζο. Οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμποτισμένες με αμφίπλευρο πνεύμα χειροτερεύουν τα πράγματα.

Με απλά λόγια, η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και κατέχει κυπριακό έδαφος και όχι το αντίστροφο. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα πρέπει να το καταστήσει σαφές. Η ηθική ισοδυναμία και τα ψέματα δεν αποτελούν βάση για ειρήνη και δικαιοσύνη.

Δεύτερον, η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει. Ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες στο πλαίσιο της εκτεταμένης δυσαρέσκειας για τον πληθωρισμό, της αδυναμίας της τουρκικής λίρας και της διαφθοράς της άρχουσας ελίτ. Σήμερα, ο πληθωρισμός ξεπερνά το 80 τοις εκατό, η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 80 τοις εκατό της αξίας της τα τελευταία πέντε χρόνια και ο Ερντογάν και η οικογένειά του, ανεξήγητα με κανένα νόμιμο μέσο, ​​έχουν γίνει δισεκατομμυριούχοι. Επειδή ο Ερντογάν έχει ασκήσει δικτατορικό έλεγχο επί της Τουρκίας και έχει εκδιώξει, φυλακίσει ή περιθωριοποιήσει οποιαδήποτε αποτελεσματική αντιπολίτευση, δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη για τη δεινή κατάσταση της Τουρκίας. Αντίθετα, επιδιώκει μια κρίση για να αποσπάσει την προσοχή. Η κατάληψη των ελληνικών νησιών και η τόλμη της Αθήνας να δράσει θα ήταν η τέλεια εκτροπή.



Η ίδια δυναμική είναι στο παιχνίδι καθώς η Τουρκία οδεύει προς τις εκλογές. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπάρχει μια τάση προς ευσεβείς πόθους: Πολλοί που μεριμνούν για τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας αναγνωρίζουν πόσο προβληματικός μπορεί να είναι ο Ερντογάν, αλλά ελπίζουν ότι οι ψηφοφόροι που έχουν κουραστεί από τις υπερβολές του απλώς θα τον εκδιώξουν στις εκλογές του επόμενου έτους. Χρησιμοποιούν αυτή την ελπίδα για να αμβλύνουν οποιεσδήποτε κινήσεις για να λογοδοτήσει η Τουρκία στο πλαίσιο της διαδικασίας πολιτικής των ΗΠΑ. Το πρόβλημα εδώ, ωστόσο, είναι πως υποθέτει ότι ο Ερντογάν, ο οποίος έχει περιγράψει τον εαυτό του ως υπηρέτη ή σαρία και ο Ιμάμη της Κωνσταντινούπολης, θα συναινούσε ποτέ στη λαϊκή βούληση. Η πραγματικότητα είναι πως εάν ο Ερντογάν πιστεύει ότι είναι προορισμένος για μια ήττα στις κάλπες με πολύ μεγάλη διαφορά για να ξεπεραστεί, τότε θα πυροδοτήσει μια κρίση και θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να δώσει μια δικαιολογία για να αποφύγει εντελώς τις εκλογές. Για τον Ερντογάν, ένας πόλεμος με την Ελλάδα θα ήταν η τέλεια θεραπεία.

Τέλος, η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε λάθος. Ενώ ο Τζο Μπάιντεν ανήλθε στην εξουσία πιο ανθεκτικός στις ψιθυριστές γοητείες του Ερντογάν από τους προέδρους Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα ή Ντόναλντ Τραμπ, η ομάδα του έκανε ένα σημαντικό βήμα πίσω τους τελευταίους μήνες, ειδικά με την υποστήριξή της για πώληση F-16 στην Τουρκία. Ίσως ο Μπάιντεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν πίστευαν πως αυτό θα καθησυχάσει τον Ερντογάν μετά την απώλεια του F-35 από την Τουρκία και θα ενθάρρυνε την Τουρκία να βοηθήσει την Ουκρανία. Ωστόσο, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα: Ο Ερντογάν ερμήνευσε την κίνηση του Μπάιντεν τόσο ως πράσινο φως για να εντείνει τις επιθέσεις στους γείτονές του όσο και ως σήμα πως η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει επιπλέον πυραύλους S-400 από τη Ρωσία χωρίς συνέπειες. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία παίζει ένα διπλό παιχνίδι με την Ουκρανία, κάνοντας τόσα πολλά για να βοηθήσει τη Ρωσία να ξεφύγει από τις διπλωματικές και οικονομικές συνέπειες των πράξεών της, όπως η Κίνα, το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα.

Ένας πόλεμος με την Ελλάδα είναι πιθανό να έρθει, όχι για οτιδήποτε έχει κάνει η Αθήνα, αλλά επειδή ο Ερντογάν θέλει απεγνωσμένα να αποσπάσει την προσοχή από την αποτυχία και τη χρεοκοπία. Τα ερωτήματα που πιθανότατα θα χρειαστεί να απαντήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν εντός ενός έτους είναι τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η επιθετικότητα της Τουρκίας, τι μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει καλύτερα τα τουρκικά drones, αεροσκάφη και πυραύλους και εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πραγματικά να μείνουν στο περιθώριο εάν ένα μέλος του ΝΑΤΟ επιτεθεί σε έναν πιστό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail