Μια ακόμη ρωγμή στο δολάριο

Εάν είστε παλιός αναγνώστης του Daily Reckoning, έχετε ακούσει για πολλά σχέδια για τον τερματισμό του ρόλου του δολαρίου ΗΠΑ ως του κορυφαίου αποθεματικού νομίσματος.

James Rickards - dailyreckoning.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτά τα σχέδια έχουν πολλά ονόματα, όπως το Great Reset, το Bretton Woods II και άλλα ονόματα που υποδηλώνουν κάποιο είδος βαθιάς σκοτεινής συνωμοσίας. Η πραγματικότητα είναι λιγότερο απαίσια αλλά όχι λιγότερο σημαντική.

Το κύριο πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε σχετικά με το ρόλο του δολαρίου στο διεθνές νομισματικό σύστημα είναι ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός αποθεματικού νομίσματος και ενός νομίσματος πληρωμής.

Το αποθεματικό νόμισμα αναφέρεται στη μονάδα ονομαστικής αξίας τίτλων που τηρούνται σε αποθεματικό ανά χώρα. Είναι κάτι σαν λογαριασμός ταμιευτηρίου σας, αλλά ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομικών ή το Υπουργείο Οικονομικών κάθε χώρας.

Αυτά τα αποθεματικά δεν είναι πραγματικές καταθέσεις σε νόμισμα. Είναι τίτλοι όπως ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ή ομόλογα της γερμανικής κυβέρνησης (bunds). Εκφράζονται σε δολάρια ή ευρώ, αλλά είναι τίτλοι, όχι μετρητά. Αυτό είναι το κλειδί.

Εάν δεν έχετε μια μεγάλη, ρευστή αγορά κρατικών τίτλων με καλό κράτος δικαίου, τότε δεν μπορείτε να πληροίτε τις προϋποθέσεις ως αποθεματικό νόμισμα. Η αγορά του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είναι η μόνη αγορά στον κόσμο αρκετά μεγάλη ώστε να απορροφά τις αποταμιεύσεις μεγάλων εμπορικών δυνάμεων όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν, επομένως το δολάριο είναι το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα.

Αυτό δε θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον. Όταν το δολάριο αντικατέστησε την στερλίνα, χρειάστηκαν 30 χρόνια από το 1914 έως το 1944 για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Η κρίσιμη διαφορά μεταξύ ενός αποθεματικού νομίσματος και ενός νομίσματος πληρωμής

Το νόμισμα πληρωμής είναι διαφορετικό. Είναι η λογιστική μονάδα για την πληρωμή για εισαγωγές και εξαγωγές, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς ένας τρόπος διατήρησης της βαθμολογίας. Περιοδικά, οι εμπορικοί εταίροι διευθετούν το λογαριασμό με μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να περιλαμβάνει εμπορεύματα, δολάρια, ευρώ ή χρυσό.

Είναι πολύ πιο εύκολο να λανσάρετε ένα νέο νόμισμα πληρωμής παρά ένα νέο αποθεματικό νόμισμα, επειδή δε χρειάζεστε μια μεγάλη αγορά τίτλων. Χρειάζεστε απλώς ένα αξιόπιστο λογιστικό σύστημα και πρόθυμους συνεργάτες.

Γίνονται προσπάθειες για την εισαγωγή νέων νομισμάτων πληρωμών και νέων καναλιών πληρωμής, μια διαδικασία που επιταχύνθηκε από το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ απέκλεισαν τη Ρωσία από το διεθνές τραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT, πάγωσαν τις καταθέσεις σε δολάρια σε όλο τον κόσμο που κατείχαν Ρώσοι, πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια που κατείχε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και απαγόρευσαν στους Αμερικανούς επενδυτές να κάνουν νέες επενδύσεις σε δολάρια στη Ρωσία.

Καμία από αυτές τις κυρώσεις δε θα ήταν αποτελεσματική ή ακόμη και δυνατή χωρίς τη χρήση του δολαρίου και του συστήματος πληρωμών σε δολάρια.

Τώρα, η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται σε ένα νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει το SWIFT (το κορυφαίο κανάλι επικοινωνίας διεθνών πληρωμών) που θα επιτρέπει πληρωμές γιουάν και ρούβλια μεταξύ τους. Από εκεί, είναι ένα σύντομο βήμα για τη δημιουργία ενός νέου ψηφιακού διακριτικού ως τρόπου διατήρησης της βαθμολογίας.


Ποιος χρειάζεται δολάρια;

Εάν η Ρωσία λάβει γιουάν για πετρέλαιο, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το γιουάν για να αγοράσει άλλα αγαθά από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων ημιαγωγών και βιομηχανικών προϊόντων. Εάν η Κίνα κερδίζει ρούβλια πουλώντας αγαθά στη Ρωσία, θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει σωστά αυτά τα ρούβλια αγοράζοντας ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μαζί τους.

Αυτό θα οδηγήσει σε επέκταση των εμπορικών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και θα ξεκινήσει μια διαδικασία παραγκωνισμού του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς δε θα είναι πλέον η λογιστική μονάδα στο ρωσο-κινεζικό εμπόριο.


Από αυτή την άποψη, η Ρωσία εργάζεται γρήγορα για να δημιουργήσει νέα κανάλια πληρωμών για να επιτρέψει στο εμπόριο της να προχωρήσει χωρίς να εξαρτάται από το δολάριο. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία εξακολουθεί να κερδίζει πάνω από 21 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε πληρωμές σε σκληρό νόμισμα για το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο και η Ρωσία έχει βρει νέους πελάτες στην Ινδία και την Κίνα για να αναπληρώσει τους χαμένους πελάτες στη Δυτική Ευρώπη.

Τέτοιες εμπορικές σχέσεις έχουν τον τρόπο να αναπτύσσονται και να περιλαμβάνουν άλλους εμπορικούς εταίρους στους οποίους το ρούβλι και το γιουάν μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα. Άλλες χώρες από τους BRICS+ και αλλού θα κληθούν να συμμετάσχουν.

Το δολάριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή καθεστώτος δημιουργώντας υπερπληθωρισμό, τραπεζικές καταστροφές και εγχώρια διαφωνία σε χώρες που στοχεύουν οι ΗΠΑ.

Τα έθνη σε όλο τον κόσμο συνειδητοποιούν ότι όσο εξαρτώνται από τα δολάρια για την κατοχή περιουσιακών στοιχείων ή την αγορά παγκόσμιων εμπορευμάτων, θα βρίσκονται υπό τον αντίχειρα εκείνων που ελέγχουν τα συστήματα πληρωμών σε δολάρια, που είναι βασικά οι ΗΠΑ με κάποια βοήθεια από μεγάλους Ευρωπαίους και Ιάπωνες τράπεζες.

Τα έθνη γνωρίζουν επίσης ότι ενώ η Ρωσία είναι ο τρέχων στόχος των κυρώσεων, άλλες χώρες θα μπορούσαν εύκολα να είναι οι επόμενες. Ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από τις κυρώσεις είναι να ξεφύγουμε από το δολάριο.

Ένας νέος ΟΠΕΚ

Πρόσφατα ανέφερα πως έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για τη δημιουργία ενός καρτέλ φυσικού αερίου με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του Ιράν και τελικά άλλων χωρών.

Αυτός ο νέος οργανισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει όπως ο ΟΠΕΚ εκτός από το ότι το στρατηγικό πλεονέκτημα θα ήταν το φυσικό αέριο και όχι το πετρέλαιο. Άλλες χώρες που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό το νέο καρτέλ περιλαμβάνουν το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ από μόνοι τους ελέγχουν περίπου το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Ένα τέτοιο καρτέλ θα ήταν σε θέση να συνάψει αποκλειστικές συμφωνίες με ευνοούμενους αγοραστές όπως η Κίνα και να παγώσει το δολάριο. Θα μπορούσε να εισαγάγει ένα νέο ψηφιακό νόμισμα που θα υποστηρίζεται από ένα καλάθι εμπορευμάτων συμπεριλαμβανομένου του χρυσού.

Αυτό έχει και γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Φανταστείτε ένα τριμερές εμπόριο στο οποίο η Βόρεια Κορέα πουλάει όπλα στο Ιράν, το Ιράν πουλά πετρέλαιο στην Κίνα και η Κίνα πουλά τρόφιμα στη Βόρεια Κορέα. Όλες αυτές οι συναλλαγές μπορούν να καταγραφούν σε blockchain και να συμψηφιστούν σε τριμηνιαία βάση με την καθαρή πληρωμή διακανονισμού σε χρυσό που αποστέλλεται στο μέρος με το καθαρό υπόλοιπο. Αυτή είναι μια ματιά του πώς μοιάζει ένα μελλοντικό σύστημα πληρωμών χωρίς δολάρια.

Από μόνη της, αυτή η εξέλιξη δεν είναι το τέλος του δολαρίου ΗΠΑ στις παγκόσμιες πληρωμές. Αλλά θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους της κυριαρχίας του δολαρίου στο εμπόριο. Η δυσκολία είναι ότι αυτά τα μικρά βήματα θα μπορούσαν να συσσωρευτούν και να συγκεντρώσουν δυναμική και τελικά να αμφισβητήσουν το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα.

Τίποτα δε διαρκεί για πάντα, ειδικά στη διεθνή οικονομία.

Ιστορικά τέτοιες διαδικασίες ξεκινούν αργά αλλά τελειώνουν με μια ταχεία κατάρρευση του ρόλου του πρώην πρωταθλητή νομίσματος. Οι επενδυτές δεν πρέπει να αποκλείσουν μια παρόμοια διαδικασία με το δολάριο.

Ο τρόπος προετοιμασίας για αυτό δεν είναι με δολάρια, ρούβλια ή γιουάν. Ο τρόπος για να προετοιμαστούν οι επενδυτές είναι με χρυσό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail