Βαλτωμένο το κόμμα του Σολτς ενώ ανεβαίνει το AfD στις δημοσκοπήσεις της Γερμανίας

afd.de
Freepen.gr - Η δημοτικότητα του συντηρητικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) συνεχίζει να αυξάνεται, με την τελευταία δημοσκόπηση της Infratest-dimap να δείχνει το κόμμα της αντιπολίτευσης να αυξάνεται στο 14 τοις εκατό (+1 μονάδα). Είναι μόλις τρεις μονάδες πίσω από τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με την τρέχουσα κυβέρνηση να δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση καθώς η οικονομία βυθίζεται και ο πληθωρισμός αυξάνεται, γράφει το jungefreiheit.de.

Οι Σοσιαλδημοκράτες μένουν στάσιμοι στο 17%, ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) αυξήθηκε κατά μία μονάδα στο 28%. Παρά τις διάφορες αμηχανίες από τον υπουργό Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, οι Πράσινοι έχασαν μόνο ένα τοις εκατό και βρίσκονται στο 21 τοις εκατό. Το FDP έπεσε στο 7 (-1) και το κόμμα της Αριστεράς παραμένει στο 5%. Ο συνασπισμός των φαναριών του SPD, των Πρασίνων και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) φτάνει μόνο στο 45 τοις εκατό και δε θα είχε πλέον πλειοψηφία.

Foto: ARD

Οι δημοσκόποι διαπίστωσαν επίσης πως το 83 τοις εκατό των Γερμανών αναμένει ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα προκαλέσουν απώλεια θέσεων εργασίας. Μόνο το 13 τοις εκατό πιστεύει κάτι αντίθετο.



Οι περισσότεροι Γερμανοί παραδόξως δεν είναι πολύ απαισιόδοξοι για το ζήτημα του ενεργειακού εφοδιασμού το χειμώνα. Μόνο το 36 τοις εκατό αναμένει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν βλάβες στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα σπίτια τους. Αντίθετα, το 59 τοις εκατό των ερωτηθέντων αναμένει σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό ακόμη και την ψυχρή περίοδο. Μόνο οι υποστηρικτές του AfD είναι ως επί το πλείστον πεπεισμένοι πως θα υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια ή φυσικό αέριο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Junge Freiheit.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι οι Γερμανοί δε φοβούνται να πληρώσουν για τους λογαριασμούς ενέργειας τους όσο θα περίμενε κανείς. Μόνο το 39 τοις εκατό βλέπει δυσκολίες με την πληρωμή. Το μερίδιο είναι ιδιαίτερα υψηλό μεταξύ των ατόμων κάτω των 35 ετών (50 τοις εκατό) και των ατόμων με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 1.500 ευρώ το μήνα (58 τοις εκατό). Περισσότεροι από τους μισούς (55 τοις εκατό) πιστεύουν πως μπορούν εύκολα να πληρώσουν τους λογαριασμούς αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Η απήχηση του AfD αυξάνεται εδώ και εβδομάδες. Πιο πρόσφατα, το Ινστιτούτο Forsa, το οποίο παραδοσιακά υποτιμά το μερίδιο των ψήφων του AfD, υπολόγισε το κόμμα στο 13%. Εν τω μεταξύ, οι δημοσκόποι από το Insa βλέπουν ένα σημερινό δυναμικό ψηφοφόρων 19,5 τοις εκατό σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail