Μάικλ Ρούμπιν: Είναι καιρός να εξοπλίσουμε την Κύπρο

U.S. Air Force photo/Master Sgt. William Greer
Πριν από σαράντα πέντε χρόνια, το Κογκρέσο των ΗΠΑ επέβαλε εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. «Αμυντικά αντικείμενα προέλευσης Ηνωμένων Πολιτειών δεν επιτρέπεται να μεταφερθούν ή να χρησιμοποιηθούν στην Κύπρο από την Τουρκία ή την Ελλάδα», αναφέρεται στην τροποποίηση του Νόμου περί Εξωτερικής Βοήθειας του 1961. Η λογική του εμπάργκο όπλων ήταν διπλή: άρνηση των όπλων προκειμένου να ενθαρρυνθεί η διπλωματία και να αποφευχθεί μια περιφερειακή κούρσα εξοπλισμών.

Μάικλ Ρούμπιν - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Απέτυχε. Όχι μόνο το εμπάργκο τιμώρησε την Κύπρο για την εισβολή της Τουρκίας περισσότερο από μια δεκαετία πριν, αλλά και η διπλωματία που ακολούθησε επίσης δεν κατέληξε πουθενά.

Η Τουρκία απλώς διπλασίασε την κατοχή της. Σήμερα, η Τουρκία χρησιμοποιεί την στρατιωτική της δύναμη για να καταλάβει τμήματα της Συρίας και του Ιράκ, να απειλήσει την Ελλάδα και να επιδιώκει εθνοκάθαρση κατά Κούρδων, Γεζίντι και Αρμενίων. Ο Εγκεμέν Μπαγίς, ένας από τους στενότερους συμβούλους του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σήμερα πρεσβευτής του στην Πράγα, απείλησε ακόμη και να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των Αμερικανών. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Τουρκία έχει καταστρέψει το status quo στο νησί με μονομερείς κινήσεις προς τα Βαρώσια. Έχει μάλιστα δημιουργήσει βάση drone σε αεροδιάδρομο στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο από την οποία μπορεί να απειλήσει μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου.

Πριν από δύο χρόνια, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κινήθηκε για να διορθώσει το λάθος και να ανατρέψει το εμπάργκο όπλων. Στην πράξη, ωστόσο, το Πεντάγωνο το απέρριψε μόνο, παρέχοντας στην Κύπρο μη θανατηφόρα αγαθά. Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το μέλλον του εμπάργκο, είναι καιρός να κάνει πολύ περισσότερα και να εξοπλίσει την Κύπρο.

Οι λόγοι για να γίνει αυτό είναι πολλοί:

Πρώτον, βοηθά την Ουκρανία. Λόγω του μονομερούς αμερικανικού εμπάργκο, μεγάλο μέρος των όπλων της Κύπρου σήμερα είναι σοβιετικής ή ρωσικής προέλευσης. Η Εθνική Φρουρά της χώρας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ρωσικά τουφέκια, ρουκέτες. Οδηγεί ρωσικά τανκς και μαχητικά οχήματα πεζικού και πετά ρωσικά ελικόπτερα μεταξύ άλλων. Το κυπριακό πυροβολικό είναι ρωσικό, γιουγκοσλαβικό ή από αλλού στο πρώην ανατολικό μπλοκ. Ενώ το Ισραήλ φέρεται να παρέχει την άμυνα του Iron Dome στο νησί, μεγάλο μέρος της υπάρχουσας αεράμυνας της Κύπρου είναι επίσης ρωσικής προέλευσης.

Καθώς οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες αντιστέκονται στην παροχή όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία επειδή φοβούνται είτε να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους είτε επειδή η ρητορική υποστήριξή τους στην αντίσταση της Ουκρανίας ξεπερνά την πραγματική τους βούληση να βοηθήσουν το Κίεβο, ο κυπριακός εξοπλισμός θα μπορούσε να είναι διαθέσιμος και επειδή η Ουκρανία επίσης βασίζεται παραδοσιακά στα ρωσικά όπλα και εξοπλισμό του ανατολικού μπλοκ δε θα απαιτούσε επανεκπαίδευση.

Αυτό, ωστόσο, θα απαιτούσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τον αντικαταστήσουν. Κάτι τέτοιο θα εκπλήρωνε ένα εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Καθώς ο Ερντογάν έχει απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση, η Κύπρος έχει αγκαλιάσει τη Δύση πλήρως και χωρίς προϋποθέσεις. Αξίζει την αμέριστη υποστήριξη της Ουάσιγκτον.
 


Ο εξοπλισμός της Κύπρου είναι επίσης απαραίτητος για την ισορροπία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση αναβαθμίσεων F-16 και καινούριων F-16 στην Άγκυρα, σε μεγάλο βαθμό ως παρηγορητικό πακέτο μετά την απώλεια του F-35 Joint Strike Fighter. Οποιαδήποτε τέτοια ενίσχυση της αεροπορίας της Τουρκίας είναι άστοχη, ειδικά δεδομένων των πρόσφατων απειλών του Ερντογάν κατά της Ελλάδας και του ρεβανσισμού της Τουρκίας.

Για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία χωρίς προηγουμένως να εγγυηθεί στην Ελλάδα ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα και να παράσχει στην Κύπρο αναβαθμισμένα αντιαεροπορικά συστήματα, προηγμένα drones, αν όχι μαχητικά αεροσκάφη θα έβαζαν σε κίνδυνο τους συμμάχους και θα έκαναν τον Ερντογάν να πιστέψει ότι είχε πράσινο φως για περιφερειακή επιθετικότητα.

Τίποτα από αυτά δε θα ήταν φθηνό. Ο συνολικός πληθυσμός της Κύπρου είναι μόνο περίπου 1,3 εκατομμύρια. Η χώρα απλά δεν έχει την πολυτέλεια να αγοράσει οπλικά συστήματα κορυφαίων ραφιών. Το οικονομικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι η μόνη εκτίμηση. Άλλωστε, η υπεράσπιση της φιλελεύθερης τάξης από ρεβιζιονιστικά κράτη όπως η Ρωσία και η Τουρκία δεν είναι φτηνή. Ούτε ο Πρόεδρος Franklin Delano Roosevelt ούτε το Κογκρέσο ζήτησαν από το Lend Lease Act να αποφέρει κέρδος. Ούτε η κυβέρνηση Τρούμαν επέμεινε πως η αερογέφυρα του Βερολίνου είχε κέρδος. Και οι δύο κατάλαβαν την αξία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής φιλελεύθερη τάξη ξεπέρασε κατά πολύ την άμεση επένδυση.

Έτσι είναι σήμερα με την Κύπρο. Το νησί, τουλάχιστον τα δύο τρίτα που δεν κατέχει η Τουρκία, μαζί με το Ισραήλ και την Ελλάδα είναι η πρώτη γραμμή για τις δημοκρατίες που συγκρατούν έναν άξονα απολυταρχίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για την άμυνα του Ισραήλ και ενίσχυσαν τη συμμαχία ασφάλειας με την Ελλάδα. Το κυπριακό εμπάργκο όπλων, ενώ χαλάρωσε από τον Πομπέο, παραμένει ένα τεχνούργημα του παρελθόντος με βαθιές προεκτάσεις στις μέρες μας.

Είναι καιρός να αντιστρέψουμε την πορεία και να παράσχουμε στην Κύπρο έναν πρώτης τάξης στρατό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail