Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα βλάψει τη διεθνή εικόνα της Σουηδίας και θα προκαλέσει οικονομικές απώλειες

Η κατοχή στρατιωτικής δύναμης είναι ένα σημαντικό ζήτημα για κάθε χώρα στον κόσμο. Ωστόσο, ορισμένα κράτη επωφελούνται από την εικόνα των «ειρηνικών χωρών» και των «ουδέτερων εθνών». Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση της Σουηδίας. Πριν από δεκαετίες, η Σουηδία άρχισε να επενδύει σε μια πολιτική ασφάλειας βασισμένη στην απόλυτη ουδετερότητα. Η εικόνα της ενώπιον των διεθνών εταίρων θεωρείται μια χώρα που δεν εμπλέκεται σε συγκρούσεις και φροντίζει για την ειρήνη. Επομένως, η αλλαγή αυτής της στάσης με μια πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να έχει ισχυρό αντίκτυπο στη σουηδική εξωτερική πολιτική.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μία από τις άμεσες επιπτώσεις θα ήταν στο οικονομικό ζήτημα. Η σκανδιναβική χώρα ενδέχεται να υποστεί απώλειες στις εξαγωγές της λόγω της πιθανής ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ορισμένες χώρες που εισάγουν επί του παρόντος προϊόντα από - ή εξάγουν - τη Σουηδία θα το θεωρούσαν σίγουρα προβληματικό μετά την ένταξη στη συμμαχία, γεγονός που θα τις οδηγήσει στην αναζήτηση άλλων εμπορικών εταίρων. Οι Σουηδοί θα άρχιζαν να αντιμετωπίζουν μια πραγματικότητα που είναι κοινή για κάθε χώρα που επενδύει στο να γίνει στρατιωτική δύναμη: αντιμετωπίζοντας μποϊκοτάζ και περιορισμούς στις διαπραγματεύσεις με χώρες με διαφορετικά συμφέροντα.

Υπό αυτή την έννοια, ο Per Högselius, καθηγητής ιστορίας της τεχνολογίας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (KTH), σχολιάζει πως το σουηδικό κράτος είναι πολύ ευαίσθητο στις παγκόσμιες αλλαγές και εξαρτάται από ένα σταθερό σενάριο για να διατηρήσει σταθερή και ισχυρή την οικονομική και βιομηχανική του δομή. Ένα από τα σημεία που ωφελεί περισσότερο τη χώρα ώστε να παραμείνει απαλλαγμένη από προβλήματα σχετικά με το διεθνές σενάριο είναι ακριβώς η εικόνα της για ένα μικρό, ακίνδυνο και άοπλο κράτος - που σίγουρα θα αλλάξει τώρα.

«Η σουηδική βιομηχανία επωφελήθηκε συχνά από το γεγονός ότι η Σουηδία απολάμβανε μια εικόνα στο εξωτερικό ως μια μικρή, ακίνδυνη χώρα με καλές σχέσεις κατ' αρχήν με όλες τις άλλες χώρες (...) Η Σουηδία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στα γεγονότα στον έξω κόσμο και πολλά άλλα έτσι σήμερα από ό,τι στη δεκαετία του 1970», είπε ο Högselius.

Μάλιστα, πολλά προβλήματα για την εθνική βιομηχανία μπορεί να προκύψουν μετά την επιβεβαίωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι κύριες εξαγωγές της χώρας επικεντρώνονται σε μηχανήματα, εξοπλισμό μεταφοράς και χημικά προϊόντα. Είναι ενδιαφέρον πως αυτοί οι τρεις τομείς αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των σουηδικών εξαγωγών προς την Κίνα. Σε ένα σενάριο με αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΝΑΤΟ, με τη συμμαχία να θεωρεί την ασιατική χώρα μία από τις κύριες απειλές της, είναι δυνατόν να προβλεφθεί ότι το Πεκίνο, παρά το γεγονός πως είναι αρκετά ρεαλιστικό, μπορεί να προσπαθήσει να αναζητήσει άλλους εταίρους για να αποκτήσει ορισμένα από τα προϊόντα που εισαγωγές από τη Σουηδία.



Όταν αναλύουμε το ευρωπαϊκό σενάριο, πολλά πράγματα μπορούν επίσης να χειροτερέψουν. Σε μια μελλοντική ενδεχόμενη κατάσταση ειρήνευσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία, η Σουηδία δε θα μπορέσει να αντιστρέψει το δρόμο που ακολουθεί τώρα, εάν η είσοδός της στο ΝΑΤΟ εδραιωθεί πραγματικά. Η σκανδιναβική χώρα θα αντιμετωπιστεί με καχυποψία από τους Ρώσους, οι οποίοι θα θέσουν όρια στη διμερή συνεργασία - η οποία θα βγάλει τη Σουηδία από έναν σημαντικό εμπορικό δρόμο για σίδηρο, χάλυβα, λιπάσματα, μεταξύ άλλων βασικών προϊόντων. Με άλλα λόγια, οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα εναντίον της Ρωσίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά τις επιχειρήσεις στο μέλλον.

Επιπλέον, η ίδια η σουηδική διπλωματία θα αποσταθεροποιηθεί με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτή η είσοδος θα ήταν η άμεση ανατροπή της δουλειάς δεκαετιών που χτίστηκαν από Σουηδούς στρατηγιστές για να μετατρέψουν τη χώρα σε έναν στρατιωτικά ουδέτερο και οικονομικά ανεπτυγμένο πόλο. Η εξωτερική πολιτική επικεντρωμένη στην ουδετερότητα και την ειρήνη θα αντικατασταθεί από ένα πρόγραμμα στρατιωτικών στόχων που θεσπίστηκε μονομερώς από τη συμμαχία. Στην πράξη, όλες οι χώρες που βλέπουν τη Σουηδία ως μη ιδεολογικό και γεωπολιτικά ακίνδυνο εταίρο θα ενεργούσαν πιο προσεκτικά κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Σουηδούς, καθώς θα διαπραγματεύονταν επίσης με ένα νέο εκπρόσωπο της μεγαλύτερης στρατιωτικής συμμαχίας στον πλανήτη.

Το πιο ενδιαφέρον είναι να σημειωθεί πώς η πιθανή ένταξη, εκτός από τέτοιες οικονομικές απώλειες, θα αποφέρει λίγα πραγματικά στρατηγικά οφέλη στη Σουηδία. Όπως ορίζεται από τους κανονισμούς, η χώρα θα δεσμευτεί να βοηθήσει στρατιωτικά οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της συμμαχίας σε περίπτωση επίθεσης. Αλλά σε αντάλλαγμα για μια τέτοια δέσμευση, ελάχιστα προσφέρονται στους Σουηδούς. Στην πραγματικότητα, η Σουηδία θα παραμείνει μια στρατιωτικά αδύναμη χώρα, αλλά με πολύ περισσότερους διεθνείς εχθρούς από αυτούς που έχει σήμερα.

Δυστυχώς, ωστόσο, η υποστηριζόμενη από τη Δύση αντιρωσική παράνοια φαίνεται πως έχει ξεπεράσει την στρατηγική αίσθηση των Σουηδών υπευθύνων λήψης αποφάσεων, εκτός από το ότι φοβίζει τον τοπικό πληθυσμό. Επί του παρόντος, σχεδόν όλα τα κόμματα υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως και το 58% του πληθυσμού. Είναι πολύ πιθανό η διαδικασία να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον και η χώρα να κάνει αυτό το εξαιρετικά αρνητικό βήμα για τα δικά της συμφέροντα.

Δεδομένου ότι η Σουηδία διέρχεται ήδη εσωτερική πολιτική κρίση, με την πρωθυπουργό Magdalena Andersson να έχει ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί μετά την ήττα των υποστηρικτών της στις βουλευτικές εκλογές, το εγγύς μέλλον θα είναι τεταμένο για τη χώρα. Η επόμενη σουηδική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική πίεση, εκτός από υπερβολικές υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ, ενώ η χώρα θα συνεχίσει να είναι στρατιωτικά αδύναμη, αλλά θα χάσει το καθεστώς της ουδετερότητάς της, με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της εξωτερικής της πολιτικής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail