«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει «το καλάθι της νοικοκυράς» – Προβληματισμός αλλά και αδράνεια στην κυβέρνηση

Απέναντι στο τελευταίο οχυρό πριν ξεσπάσει κοινωνική έκρηξη βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς τα προβλήματα στο καλάθι της νοικοκυράς πολλαπλασιάζονται καθημερινά.  

Από: topontiki.gr / Γράφει η Πηνελόπη Νάσσου

Η ενεργειακή κρίση έχει μετακυλιστεί στα είδη πρώτης ανάγκης και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πού και πότε  θα σταματήσει, καθώς κάθε μέρα που περνάει γίνεται και πιο δύσκολη.  

Οι τιμές στο σουπερ μάρκετ έχουν πάρει φωτιά και αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε κυβέρνησης, καθώς οι αντιδράσεις των πολιτών είναι άμεσες, έντονες και χωρίς γυρισμό.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εμφανιζόταν να μιλά για τις επιπτώσεις που έχει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις η ενεργειακή κρίση αποφεύγοντας με επιμέλεια να μπει στην ουσία της υπόθεσης που είναι οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.

Τόσο οι δημοσκοπήσεις, όσο και τα μηνύματα που φτάνουν από τα στελέχη της ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι  η καθημερινότητα των πολιτών τείνει να γίνει εφιαλτική  καθώς οι ανατιμήσεις δυσκολεύουν όλο και περισσότερο τον οικογενειακό προγραμματισμό. Όλα αυτά, ενώ ακόμα δεν έχουν έρθει τα κρύα και άρα οι λογαριασμοί από το αέριο, το ρεύμα ή το πετρέλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco, το 55% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ανταποκριθεί δύσκολα (στις οικονομικές υποχρεώσεις του χειμώνα) και το 25% πολύ δύσκολα. Τα ποσοστά αυτά ανταποκρίνονται σε 2,5 εκατ. πολίτες. Αντίθετα, το 10% δηλώνει πως θα ανταποκριθεί εύκολα, το 5% καθόλου και 4% ΔΞ\ΔΑ. Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, το ποσοστό φτάνει στο 56%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη δημοσκόπηση της  Marc, όπου καταγράφεται ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των ερωτηθέντων είναι η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται με ποσοστό 83,6%.

Με βάση λοιπόν αυτές τις διαπιστώσεις στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ενώ η συζήτηση ήταν επικεντρωμένη στο ζήτημα της ενέργειας έπεσε στο τραπέζι και το θέμα της ακρίβειας των σουπερ μάρκετ.

Προφανώς κάποιοι από τους παρευρισκόμενους υπουργούς θέλησαν να περάσουν την ανησυχία τους στο υπουργικό προκειμένου και ο πρωθυπουργός να ενημερωθεί για τη διάσταση του θέματος μιας και ο Άδωνις Γεωργιάδης βρισκόταν στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα μπήκε προς συζήτηση, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας ανέλυσαν αντίστοιχα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος μετακυλίεται εμμέσως στους καταναλωτές μέσω των προϊόντων, ενώ αποφασίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης να κάνει ένα νέο γύρο συναντήσεων με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να γίνουν πιο εντατικοί έλεγχοι στα ράφια των σουπερ μάρκετ  – κάτι στο οποίο είναι αμφίβολο αν μπορεί να ανταποκριθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση απέφυγε και πάλι να μπει στην ουσία του προβλήματος που είναι η μείωση του ΦΠΑ  στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Προφανώς, γιατί επιθυμεί ο προϋπολογισμός του 2023 να φέρει πρωτογενή πλεονάσματα….
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail