Ο Ερντογάν συνεχίζει να παίζει το δούρειο ίππο του Πούτιν στην Ευρώπη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τις φιλορωσικές του δηλώσεις κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στα Βαλκάνια που ξεκίνησε την Τρίτη, επικρίνοντας τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Λεβέντ Κενέζ - nordicmonitor.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε συνέντευξη Τύπου πριν φύγει από την Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα με την προμήθεια φυσικού αερίου, επομένως δε θα καταφύγει στα μέτρα που ακολουθούν οι ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας πως «η Ευρώπη θέρισε ό,τι έσπειρε»,

«Φυσικά, η στάση της Ευρώπης απέναντι στον [Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν, η επιβολή κυρώσεων, αναπόφευκτα οδήγησε τον Πούτιν στο σημείο να πει "Αν κάνεις αυτό, θα κάνω εκείνο" και ο κ. Πούτιν χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και όπλα που έχει στη διάθεσή του», είπε ο Ερντογάν.

Σε αντίθεση με τον Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τα αναμενόμενα προβλήματα στην Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης φαίνονται ευχαριστημένα με την κατάσταση. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει συχνά τα παράπονα Ευρωπαίων πολιτών, ιδιαίτερα στη Γερμανία, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι δε θα ξέρουν πώς να περάσουν το χειμώνα. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ υποστηρίζουν επίσης πως περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ευρωπαίοι θα έρθουν στην Τουρκία για να περάσουν το χειμώνα.

Η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος τονίζεται επίσης στις ειδήσεις, με τους τίτλους να λένε συχνά: «Η Ευρώπη θα κρυώσει αυτόν τον χειμώνα».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς την Τετάρτη, ο Ερντογάν είπε ότι δεν πιστεύει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα και ότι όσοι υποτίμησαν τη Ρωσία έκαναν λάθος.

«Η Ρωσία δεν είναι μια χώρα που πρέπει να υποτιμηθεί. Η Ρωσία έχει πλέον διακόψει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη και οι τιμές αυξήθηκαν ξαφνικά. Τώρα όλοι αναρωτιούνται, "Πώς θα περάσουμε αυτόν τον χειμώνα;" Γιατί δεν το σκεφτήκατε πριν;» είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες για έλλειψη διορατικότητας, λέγοντας: «Όταν όλοι επιτέθηκαν στον Πούτιν, η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε όλα τα μέσα και τα όπλα που είχε στη διάθεσή της, ήταν τόσο απλό».

Ο Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κροάτη Πρόεδρο Ζόραν Μιλάνοβιτς την Πέμπτη, ισχυρίστηκε πως ο Πούτιν είχε δίκιο όταν είπε ότι γίνονταν αποστολές σιτηρών σε πλούσιες χώρες.

«Ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας συνεχίζονται, οι αποστολές σιτηρών στις χώρες που επέβαλαν αυτές τις κυρώσεις ενοχλεί επίσης τον κ. Πούτιν», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην πόλη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στις 15-16 Σεπτεμβρίου, είπε πως θα μιλήσει με τον Πούτιν για την αύξηση του αριθμού των χωρών στις οποίες γίνονται αποστολές σιτηρών.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είχε προαναγγείλει ότι δε θα συμμετάσχει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της εξάρτησής της από τη Ρωσία για φυσικό αέριο και επίσης επειδή είναι αγαπημένος προορισμός εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ακόμη πως η Τουρκία θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι οποίες είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο μπλοκ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών των ΗΠΑ, η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία κατά τη διάρκεια μιας συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη υπέγραψαν μνημόνιο για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν συνέχισε την σκληρή ρητορική του κατά της Ελλάδας ενώ βρισκόταν στα Βαλκάνια, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα είχε καταλάβει κάποιες απροσδιόριστες νησίδες στο Αιγαίο και είχε εμπλακεί σε καταχρηστικές ενέργειες εναντίον τουρκικών αεροσκαφών. Ο Ερντογάν επίσης αναφέρει συχνά στις ομιλίες του ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας.

Οι πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν πως ο Ερντογάν ελπίζει να αυξήσει το ποσοστό αποδοχής του και να σπάσει την αυξανόμενη επιρροή της αντιπολίτευσης μέσω μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία πριν από τις εκλογές του 2023. Φυσικά χρειάζεται την έγκριση του Πούτιν για να πραγματοποιήσει μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Οι αντίπαλοι στην Τουρκία ανησυχούν ότι η Ρωσία, η οποία είχε προσπαθήσει προηγουμένως να παρέμβει στις εκλογές στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα παρέμβει στις εκλογές στην Τουρκία υπέρ του Ερντογάν. Είναι σαφές πως ο Πούτιν δε θα ήθελε ο Ερντογάν να χάσει τις εκλογές και να αντικατασταθεί από μια αντιπολίτευση που θα μπορούσε να δημιουργήσει καλύτερες σχέσεις με τη Δύση.

Ο δημοσιογράφος Adem Yavuz Arslan, συγγραφέας του βελγικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Tr724, υποστήριξε ότι ο Ερντογάν, με την αντιελληνική και φιλορωσική ρητορική του, θέλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να πιστεύει πως πρέπει να συναντηθεί με τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα τον Σεπτέμβριο.

Το Nordic Monitor δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα μια έκθεση που κυκλοφόρησε από την παγκόσμια οργάνωση για το ξέπλυμα χρήματος FATF, η οποία ανέφερε ότι τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία έχουν αξιοποιήσει το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας για να παρακάμψουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail