Η Ουκρανία χάνει στρατιώτες - Η Ευρώπη τις οικονομίες της - Όλοι για κανένα κέρδος

Dusan_Cvetanovic / pixabay
Όταν η Ουκρανία εξαπέλυσε την «αντεπίθεση» της στη Χερσώνα στις 29 Αυγούστου, έμεινα εμβρόντητος και έκρινα ότι ήταν προορισμένη να αποτύχει:

Moon of Alabama - Παρουσίαση Freepen.gr

Για να σπάσει τώρα τις ενισχυμένες ρωσικές γραμμές θα χρειαζόταν περισσότερα στρατεύματα από όσα ήταν διαθέσιμα.

Είμαι βέβαιος ότι ο ουκρανικός στρατός γνώριζε pvw αυτή η επίθεση θα αποτύγχανε.

Για πολιτικούς λόγους ο Ζελένσκι τους διέταξε να τhn ξεκινήσουν ούτως ή άλλως. Υπάρχουν τώρα άλλες 1.000+ ζωές Ουκρανών και Ρώσων που χάνονται για τίποτα άλλο εκτός από μερικούς συγκλονιστικούς τίτλους και πολιτική οπτική.

Περισσότεροι από 3.000 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην επίθεση στη Χερσώνα χωρίς να έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Χάθηκαν εκατοντάδες τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα. Δεκάδες ουκρανικά αεροπλάνα και ελικόπτερα έχουν καταρριφθεί. Όλο το υλικό είχε έρθει από τη «δύση» που έχει πλέον αδειάσει το απόθεμά της από σοβιετικά όπλα. Δε θα έρθουν άλλα σύντομα.

Η Ουκρανία με αυτόν τον τρόπο σπατάλησε την ευκαιρία της να κρατήσει μια γραμμή ενάντια σε οποιεσδήποτε σημαντικές νέες κινήσεις από την πλευρά της Ρωσίας. Αυτές οι κινήσεις θα έρθουν.

Αλλά αυτό που πραγματικά με ενοχλεί είναι ο ανθρώπινος φόρος αυτής της επίθεσης.

Δεν ήμουν ποτέ σε πόλεμο. Αλλά είχα μια αξιοπρεπή εκπαίδευση αξιωματικών πλήρους απασχόλησης για αρκετά χρόνια συν θητείες εφεδρείας αρκετών μηνών σε τάγματα ενεργού υπηρεσίας. Έχω διαβάσει πολλά βιβλία και έχω παρακολουθήσει δεκάδες ταινίες για τις μάχες πρώτης γραμμής στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κορέα, το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν κ.λπ. . Έπειτα, υπάρχουν τα επιχειρησιακά μαθηματικά όπως ο αριθμός των βολών πυροβολικού που εκτοξεύθηκαν ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, η πυκνότητα των στρατευμάτων και ο φόρος που αναπόφευκτα θα χρειαστούν τέτοιοι βομβαρδισμοί πυροβολικού.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να αντέξουν τη δύναμη του ρωσικού στρατού. Καμία απολύτως. Αυτό ήταν αναγνωρίσιμο από την αρχή του πολέμου. Το ότι η ουκρανική κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της προσπάθησαν να αντέξουν την επίθεση ήταν παράλογο.

Η «δύση» έπρεπε να τα παρατήσει και να κάνει τις παραχωρήσεις που είχε ζητήσει η Ρωσία. Θα πρέπει να τα φτιάξει ούτως ή άλλως.

Η ουκρανική κυβέρνηση ελέγχει αυστηρά τα μέσα ενημέρωσης και κάθε ρεπορτάζ από την πρώτη γραμμή. Είχαμε μόνο ρωσικές αναφορές για μεγάλους αριθμούς ουκρανικών απωλειών. Κάποιοι αμφιβάλλουν για τα νούμερα που δίνουν οι Ρώσοι. Δεν το κάνω. Ταιριάζουν κυρίως με αυτά που έμαθα και με υπολογισμούς.

Τώρα, ένας δημοσιογράφος της Washington Post είχε πρόσβαση σε νοσοκομεία όπου οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες που συμμετείχαν σε αυτή την «αντεπίθεση» προσπαθούν να αναρρώσουν. Η αναφορά του John Hudson είναι ζοφερή, παρόλο που δεν προέρχεται από την πρώτη γραμμή και συγκρατεί τις πιο θλιβερές σκηνές:

Οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες αποκαλύπτουν τον απότομο απολογισμό της επίθεσης στη Χερσώνα

Καθώς το κομμάτι βρίσκεται πίσω από ένα paywall, θα παραθέσω εκτενώς από αυτό:

Σε αμυδρά φωτισμένα δωμάτια νοσοκομείων στη νότια Ουκρανία, στρατιώτες με κομμένα άκρα, τραύματα από θραύσματα, σπασμένα χέρια και σπασμένες αρθρώσεις εξιστορούσαν τα αμφίπλευρα μειονεκτήματα που αντιμετώπιζαν οι μονάδες τους στις πρώτες ημέρες μιας νέας επίθεσης για την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από τη στρατηγική πόλη Χερσώνα.

Οι στρατιώτες είπαν πως τους λείπει το πυροβολικό που χρειάζεται για να εκτοπίσουν τις εδραιωμένες δυνάμεις της Ρωσίας και περιέγραψαν ένα τεχνολογικό χάσμα με τους καλύτερα εξοπλισμένους αντιπάλους τους. Οι συνεντεύξεις παρείχαν μερικές από τις πρώτες άμεσες αναφορές μιας ώθησης για ανακατάληψη κατεχομένων εδαφών που είναι τόσο ευαίσθητα, καθώς οι Ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές έχουν απαγορεύσει στους δημοσιογράφους να επισκέπτονται τις πρώτες γραμμές.
...
«Χάσαμε πέντε ανθρώπους για κάθε βολή που έκαναν», είπε ο Ihor, ένας 30χρονος διοικητής διμοιρίας που τραυμάτισε την πλάτη του όταν το τανκ στο οποίο επέβαινε έπεσε σε χαντάκι.
...
Τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orlan εξέθεσαν τις ουκρανικές θέσεις από πάνω από ένα χιλιόμετρο πάνω από τα κεφάλια τους, είπαν, ένα ύψος που σήμαινε πως δεν άκουσαν ποτέ τον βόμβο του αεροσκάφους που παρακολουθούσε τις κινήσεις τους.

Ρωσικά τανκς αναδύθηκαν από νεόκτιστες τσιμεντένιες οχυρώσεις για να ανατινάξουν το πεζικό με πυροβολικό μεγάλου διαμετρήματος, δήλωσαν οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες. Στη συνέχεια, τα οχήματα θα μαζευτούν πάλι πίσω κάτω από τα τσιμεντένια καταφύγια, προστατευμένα από όλμους και πυραύλους.

Τα συστήματα ραντάρ αντι-συστοιχιών εντόπισαν αυτόματα Ουκρανούς που στόχευαν τους Ρώσους με βλήματα, εξαπολύοντας καταιγισμό πυρών πυροβολικού ως απάντηση.

Ρωσικά εργαλεία χάκερ κατέλαβαν τα drones των Ουκρανών χειριστών, οι οποίοι είδαν τα αεροσκάφη τους να απομακρύνονται αβοήθητα πίσω από τις γραμμές του εχθρού.
...
Ο Oleksandr είπε πως τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού ήταν ανελέητα. «Απλώς μας χτυπούσαν όλη την ώρα», είπε. «Αν ρίξουμε τρεις όλμους, πυροβολούν 20 σε αντάλλαγμα».

Οι Ουκρανοί στρατιώτες είπαν ότι έπρεπε να μεριμνήσουν προσεκτικά τη χρήση των πυρομαχικών τους, αλλά ακόμη και όταν πυροβόλησαν, είχαν πρόβλημα να χτυπήσουν στόχους. «Όταν δίνετε τις συντεταγμένες, υποτίθεται ότι είναι ακριβές, αλλά δεν είναι», είπε, σημειώνοντας πως ο εξοπλισμός του χρονολογείται από το 1989.
... 

Ο ρωσικός ηλεκτρονικός πόλεμος αποτελούσε επίσης μια συνεχή απειλή. Οι στρατιώτες περιέγραψαν ότι τελείωσαν τις βάρδιές τους και άνοιξαν τα τηλέφωνά τους για να καλέσουν ή να στείλουν μήνυμα στα μέλη της οικογένειας - μια απόφαση που προκάλεσε αμέσως τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού.

«Όταν ενεργοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα ή το ραδιόφωνο, μπορούν να αναγνωρίσουν την παρουσία μας αμέσως», είπε ο Ντένις. «Και μετά αρχίζουν οι βολές».
...
Οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας για ανακατάληψη χωριών όπως η Βυσοκοπίλια δεν μπόρεσαν να επιβεβαιωθούν, αν και οι στρατιώτες που τους πήραν συνέντευξη είπαν πως ήταν σε θέση να προχωρήσουν σε κάποια χωριά που ελέγχονταν προηγουμένως από τη Ρωσία. Αυτοί οι στρατιώτες αρνήθηκαν να ονομάσουν τα χωριά, επικαλούμενοι οδηγίες από τους ανωτέρους τους.

Μια ομάδα δημοσιογράφων της Washington Post που ταξίδεψαν σε απόσταση τριών μιλίων από τη Βυσοκοπίλια, στη βόρεια Χερσώνα, τη Δευτέρα, εμποδίστηκαν να εισέλθουν στο χωριό από ουκρανικά στρατεύματα και δεν μπόρεσαν να εξακριβώσουν την κατάστασή του. Ένας τοπικός αξιωματούχος είπε ότι οι ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται για τον έλεγχο.

Μια σαφής εικόνα των απωλειών της Ουκρανίας δεν μπορούσε να εκτιμηθεί ανεξάρτητα.
...
Ο Ντένις, καθισμένος όρθιος στο κρεβάτι του νοσοκομείου, είπε πως σχεδόν όλα τα μέλη της μονάδας του των 120 ατόμων τραυματίστηκαν, αν και μόνο δύο σκοτώθηκαν.

Ένας 25χρονος στρατιώτης που νοσηλεύεται για τραύματα από σκάγια είπε ότι, στη μονάδα του με 100 στρατιώτες, επτά σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν. Ο Ιχόρ, ο διοικητής της διμοιρίας, είπε πως 16 από τους 32 άνδρες υπό τις διαταγές του τραυματίστηκαν και ένας σκοτώθηκε.

Οι τραυματισμένοι στρατιώτες της Ουκρανίας έχουν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία στη νότια Ουκρανία για να απελευθερώσουν τις κύριες ιατρικές εγκαταστάσεις κοντά στην περιοχή Χερσώνα για τους εισερχόμενους ασθενείς.

Ανάλογη μοίρα θα έχουν και οι στρατιώτες στη δεύτερη απόπειρα «αντεπίθεσης» νοτιοανατολικά του Χάρκοβο.

Η καλύτερη εικασία μου είναι ότι οι απώλειες της Ουκρανίας δεν είναι πέντε αλλά δεκαπλάσιες από αυτές της ρωσικής πλευράς. Μια επίθεση, μέσω της ανοιχτής στέπας, σε μια τεθωρακισμένη δύναμη που είναι τεχνολογικά ανώτερη είναι μια αποστολή αυτοκτονίας.

Οι Ρώσοι στρατιώτες δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν κινητά τηλέφωνα. Το γιατί οι Ουκρανοί στρατιώτες επιτρέπεται να τα έχουν και να τα χρησιμοποιήσουν με ξεπερνά. Θέλουν να αυτοκτονήσουν;

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν δεσμεύσει τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους στην αυτοκτονία. Ποιος ήξερε πως χρειάζεται ενέργεια, όσο το δυνατόν πιο φθηνή, για να λιώσει χάλυβα, αλουμίνιο και γυαλί;

μεγαλύτερη ανάλυση

SGM World News @SGMWorldnews - 10:13 UTC · 7 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 40 Διευθύνοντες Σύμβουλοι Ευρωπαίων παραγωγών μετάλλων έγραψαν ανοιχτή επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιώντας για μια «υπαρξιακή απειλή» για τη βιομηχανία καθώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται.

Χωρίς χαλυβουργείο, χωρίς φόρους από τα χαλυβουργεία και τους εργάτες τους. Κανένα χαλυβουργείο, καμία αποπληρωμή πίστωσης που τους δόθηκε. Οι μεγάλες τραπεζικές απώλειες που έρχονται τώρα θα προκαλέσουν άλλη μια σοβαρή τραπεζική κρίση. Λιγότερα χρήματα για το κράτος σημαίνει λιγότερες συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη.

Αυτό είναι καταστροφικό για τα ευρωπαϊκά κράτη και τους κατοίκους τους. Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί των ΗΠΑ, οι νεοσυντηρητικοί ιδεολόγοι και οι οικονομολόγοι πίσω από το όλο σχέδιο χρήσης της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας ξεκαρδίζονται στα γέλια.

Tuomas Malinen @mtmalinen - 8:53 UTC · 7 Σεπτεμβρίου 2022

Σας λέω ότι η κατάσταση στην #Ευρώπη είναι πολύ χειρότερη από όσο καταλαβαίνουν πολλοί.
Βρισκόμαστε ουσιαστικά στο χείλος μιας άλλης τραπεζικής κρίσης, μιας κατάρρευσης της βιομηχανικής βάσης και των νοικοκυριών μας, και επομένως στο χείλος της κατάρρευσης των οικονομιών μας.

Είμαστε επίσης πλήρως στο έλεος των αρχών και γνωρίζουμε ελάχιστα τι έχουν σχεδιάσει.

Θα καταφέρουν να σταματήσουν την έναρξη της τραπεζικής κρίσης και πάλι; Δεν ξέρω, αλλά αμφιβάλλω. 🤷‍♂️🤔
...

Η Γερμανία βρίσκεται μάλλον στη χειρότερη κατάσταση. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντέδρασε στην στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας με υστερική ηθικολογία που ξεπερνούσε κάθε ορθολογισμό. Η κυβέρνησή του εξαρτάται από τους Πράσινους πολιτικούς στο υπουργικό του συμβούλιο. Αυτά είναι γουρουνοφόρα ιδεολογικά καρύδια. Η Γερμανία, υπό τη σοβαρή απειλή διακοπής ρεύματος, θα παροπλίσει τώρα τρεις εξαιρετικά εκλεκτούς πυρηνικούς σταθμούς και θα επανεκκινήσει παλιούς βρώμικους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που υποτίθεται πως έπρεπε να αποσυναρμολογηθούν. Πόσο πράσινο είναι αυτό;

Δείτε πώς το βλέπει ο πρόεδρος της Ρωσίας:

Η Ευρώπη πρόκειται να ρίξει τα επιτεύγματά της στην ανάπτυξη της παραγωγικής της ικανότητας, της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της και της κοινωνικοοικονομικής σταθερότητας στο καμίνι των κυρώσεων, εξαντλώντας τις δυνατότητές της, όπως κατευθύνει η Ουάσιγκτον για χάρη της περιβόητης ευρωατλαντικής ενότητας. Στην πραγματικότητα, αυτό ισοδυναμεί με θυσίες στο όνομα της διατήρησης της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών στις παγκόσμιες υποθέσεις.
...
Η ανταγωνιστική ικανότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών μειώνεται, γιατί οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ ουσιαστικά τις αποκόπτουν από προσιτά εμπορεύματα και ενέργεια, καθώς και από τις εμπορικές αγορές. Δε θα αποτελεί έκπληξη εάν τελικά οι θέσεις που καταλαμβάνουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τόσο στην ήπειρο όσο και στην παγκόσμια αγορά γενικότερα, κατακτηθούν από τους Αμερικανούς προστάτες τους που δε γνωρίζουν όρια ή δισταγμούς όταν πρόκειται να επιδιώξουν τα συμφέροντά τους και την επίτευξη των στόχων τους.

Οι επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία απέχουν τρία χρόνια. Ελπίζει κανείς πραγματικά για κάποιο είδος πολιτικής ανατροπής, αλλά βλέπω μικρή κίνηση ακόμη προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Πού είναι οι λογικοί πολιτικοί που μπορούν να αναλάβουν;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail