Θα τα σπάσει η Ευρώπη με τις Ηνωμένες Πολιτείες;

geralt / pixabay
Έλαβα υπέροχες ερωτήσεις από ένα Γερμανό αναγνώστη που τυχαίνει να είναι και δημοσιογράφος. Ρώτησε: «Ποιος θα ήταν ένας τρόπος και ποιες θα ήταν οι πρακτικές συνέπειες εάν η Ευρώπη γενικά και η Γερμανία ειδικότερα έρθουν σε ρήξη με τις ΗΠΑ για να βρουν ένα ευρωπαϊκό ειρηνικό και οικονομικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας;».

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πονηρή συκοφαντία που επιδεικνύεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην παθιασμένη τους αγκαλιά της αντιπαράθεσης της Αμερικής με τη Ρωσία είναι τώρα σε υποστήριξη ζωής. Παρά τις συνεχείς βομβιστικές απειλές να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία μέχρι να καταρρεύσει η Ρωσία, η οικονομική πραγματικότητα χτυπά τους Ευρωπαίους σαν ένα παγωμένο κρύο ντους από πυροσβεστικό σωλήνα. Ο ταχύς πληθωρισμός, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, αναγκάζει τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις να κλείσουν τη λειτουργία τους. 

Η αποβιομηχάνιση της Ευρώπης, ιδιαίτερα της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ξεκινήσει. Τα γερμανικά εργοστάσια χάλυβα κλείνουν, τα γερμανικά αρτοποιεία προσπαθούν να καταλάβουν πώς να πληρώσουν τους ραγδαίους λογαριασμούς κοινής ωφελείας ενώ εξακολουθούν να φτιάχνουν ψωμί και κουλουράκια και τη γερμανική εταιρεία κατασκευής χαρτιού υγείας Hakle GmbH να έχει υποβάλει αίτηση για διαδικασία αφερεγγυότητας στην αυτοδιοίκηση. Αν δεν έχετε μπιντέ ή κουβά γεμάτο άμμο, το χαρτί υγείας είναι απαραίτητο στοιχείο. Το πληθωριστικό σπιράλ μπορεί να οδηγήσει στη μέρα που θα είναι φθηνότερο να σκουπίσετε τον κ...ώλο σας με ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ από τρία φύλλα Hakle.

Έτσι, η οικονομική κατάσταση σε καθεμία από τις χώρες θα δημιουργήσει τεράστια εσωτερική πίεση στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες επί του παρόντος επευφημούν την Ουκρανία και βρίζουν τη Ρωσία, να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους. Ο πόλεμος Ρωσίας / Ουκρανίας έχει ήδη δημιουργήσει σημαντικές ρωγμές μεταξύ των μελών της ΕΕ, με την Ουγγαρία να αρνείται να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία. Οι ψυχροί, πεινασμένοι ψηφοφόροι θα εξοργίζονται όλο και περισσότερο με την αποστολή εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ οι στερήσεις πολλαπλασιάζονται από το Βερολίνο στο Λονδίνο.

Το ρήγμα της Ευρώπης με τη Ρωσία είναι τεράστιο και η Ρωσία δεν έχει διάθεση να συγχωρήσει τις προσβολές που εκτοξεύθηκαν σε όλα τα ρωσικά πράγματα, την κλοπή ρωσικών οικονομικών πόρων και τη διευκόλυνση της Ευρώπης για τρομοκρατικές επιθέσεις στους προσεχείς νέους Ρώσους πολίτες από τις περιφέρειες Kherson, Zaporhyzhia, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Η Ρωσία κατέχει το κρίσιμο ατού – μπορεί να ενεργοποιήσει τη ροή φυσικού αερίου και πετρελαίου που είναι απαραίτητα για την αναζωπύρωση της παραγωγής και της θέρμανσης των σπιτιών στην Ευρώπη. Αλλά δε νομίζω πως η Ρωσία θα το πράξει χωρίς ένα προνόμιο. Τι θα μπορούσε να είναι αυτό;



Τι θα λέγατε για τη ρήξη της Ευρώπης με το ΝΑΤΟ; Ή, πιο απλά, τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Μέχρι αυτό το σημείο η Ευρώπη έχει αγκαλιάσει την αυταπάτη ότι η Ρωσία δεν μπορεί να λειτουργήσει οικονομικά χωρίς ευρωπαϊκή αγορά. Οι τελευταίοι έξι μήνες της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης της Ρωσίας απέδειξαν πως ισχύει το αντίθετο – χωρίς τους βασικούς πόρους της Ρωσίας η Ευρώπη είναι μια νεκρή οικονομία που περπατά γυμνή σε έναν παγωμένο χειμώνα.

Οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Ευρώπης είναι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες . Η Ευρώπη έχει εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα. Εάν η Κίνα απαιτήσει πληρωμή σε δολάρια, μάλλον σε ευρώ, τότε η πληθωριστική πίεση στην Ευρώπη θα κλιμακωθεί. Γιατί; Επειδή η αξία του δολαρίου ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί στα ύψη σε σχέση με το ευρώ και τη βρετανική στερλίνα. Θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα ευρώ για να αγοράσουν δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα είναι πιθανό να επιδεινωθεί.

Η κατάσταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έλλειμμα με την Ευρώπη, η οποία, με τη σειρά της, απολάμβανε πλεόνασμα. Αυτό το πλεόνασμα θα εξαφανιστεί ή, τουλάχιστον, θα συρρικνωθεί δραματικά. Η ικανότητα της Γερμανίας να εξάγει προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εξασθενήσει λόγω της τιμής του δολαρίου και επειδή τα ευρωπαϊκά εργοστάσια θα κλείσουν ή θα περιορίσουν την παραγωγή.

Εκτός από μια θαυματουργή ανατροπή –δηλαδή, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση να εξαφανιστούν– η κατάσταση στην Ευρώπη θα γίνει πιο δεινή. Η ιστορία αυτού του είδους των οικονομικών αναταραχών είναι γεμάτη με πτώματα πολιτικών που επέμεναν να προωθήσουν πολιτικές που πλήγωσαν τους ψηφοφόρους τους. Η αποτυχία της γερμανικής Δημοκρατίας της Βαϊμάρης άνοιξε το δρόμο για την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία. Δεν υποστηρίζω πως ένας νέος Χίτλερ περιμένει στη γωνία, αλλά πιστεύω ότι η εξουσία που ασκούν τώρα οι Πράσινοι σε όλη την Ευρώπη θα περιοριστεί ή ακόμη και θα εξαλειφθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τη δική τους επικείμενη οικονομική καταστροφή. Η κατάρρευση του χρηματιστηρίου –τώρα κάτω από 20% από την πρώτη του έτους– είναι πιθανό να συνεχιστεί. Παρά την έντονη επιμονή της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι δεν υπάρχει ύφεση, τα σημάδια ύφεσης αυξάνονται, ειδικά στην αγορά κατοικίας. Αλλά η επιδεινούμενη οικονομική εικόνα δεν είναι ακόμη αρκετή για να δημιουργήσει την απαραίτητη πολιτική πίεση μεταξύ του προπαγανδισμένου αμερικανικού εκλογικού σώματος να απομακρυνθεί από την αποστολή δισεκατομμυρίων στην Ουκρανία. Ωστόσο, ένα μεγάλο σοκ του στασιμοπληθωρισμού ή μια κατάρρευση του ουκρανικού στρατού θα μπορούσε να αλλάξει αυτόν το λογισμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη παίζουν ένα παιχνίδι πόκερ υψηλών στοιχημάτων με τη Ρωσία. Έχουν στοιχηματίσει όλα του τα λεφτά πως η Ουκρανία είτε θα νικήσει τη Ρωσία είτε θα αναγκάσει τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι ο Πούτιν, με το καπέλο στο χέρι, θα σέρνεται στην κοιλιά του ενώπιον των δυτικών κυρίων και θα εκλιπαρεί για ανακούφιση. Αυτό είναι τρελό. Αλλά υπάρχουν πολλοί πολιτικοί και ειδικοί που κατοικούν στις σκοτεινές γωνιές της Ουάσιγκτον που πιστεύουν έντονα αυτή τη φαντασίωση.

Η Ρωσία δεν παίζει πόκερ. Η Ρωσία παίζει σκάκι και το παίζει καλά. Οι αναπτυσσόμενες εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα, το Ιράν, την Ινδία και το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία και τη Βραζιλία καθιστούν τη θέση του Πούτιν ισχυρότερη, όχι πιο αδύναμη. Η τελική κατάρρευση της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα μιας κατεστραμμένης οικονομίας ή/και ήττας στο πεδίο της μάχης, θα είναι κάτι περισσότερο από ένα μαύρο μάτι για το ΝΑΤΟ και, κατ' επέκταση, την Ευρώπη. Πιθανότατα θα κατέστρεφε το λόγο ύπαρξης του ΝΑΤΟ. Αυτό με τη σειρά του θα θέσει τα θεμέλια για μια προσέγγιση με τη Ρωσία χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εποχή του Κολοσσού των Ηνωμένων Πολιτειών πλησιάζει στο τέλος της. Ο θείος Σαμ δεν θα έχει πλέον μια αγέλη από ευρωπαϊκά Γιορκσάιρ, κανίς και ντάκς με λουρί. Νομίζω πως βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας πολυπολικής διεθνούς τάξης που θα συντρίψει επιτέλους την κληρονομιά της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Όπως σοφά σημείωσε ο Γκάρλαντ Νίξον , «Ο στρατηγός Χειμώνας προελαύνει».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail