Η Νορβηγία εκτοπίζει τη Ρωσία ως το μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης

Michelle_Maria / pixabay
Freepen.gr - Η Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και έχει σημειώσει κάποια πρόοδο. Η Νορβηγία έχει εκτοπίσει τη Ρωσία ως τον κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου στην ΕΕ καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας ανανεώνονται, ανέφερε το Reuters, εφού η Μόσχα μειώνει τις ροές προς τις χώρες της ΕΕ μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία το Μάιο, η Νορβηγία αύξησε την παραγωγή φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 8% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει πως η σκανδιναβική χώρα θα μπορούσε να παράγει πάνω από 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φέτος.

Τα στοιχεία της Refinitiv Eikon δείχνουν ότι η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τη Ρωσία, η οποία μείωσε τη χωρητικότητα του Nord Stream σε μόλις 20%. Μέχρι την Τετάρτη, ο αγωγός θα υποστεί αιφνιδιαστική τριήμερη διακοπή λειτουργίας για εργασίες «συντήρησης».

Ο Νορβηγός υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Terje Aasland αναμένει πως τα επίπεδα παραγωγής μπορούν να διατηρηθούν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας καθώς νέα έργα έρχονται να προστεθούν στο δίκτυο. Αυτό είναι αναμφίβολα μια ανακούφιση για την ήπειρο που πλήττεται από την ενέργεια.

«Περιμένω ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα παραγωγής στα οποία βρισκόμαστε τώρα μέχρι το 2030.

"Βλέπουμε ότι υπάρχουν έργα και επίσης σχέδια για ανάπτυξη και λειτουργία που έρχονται τώρα που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των υψηλών όγκων φυσικού αερίου στο μέλλον", δήλωσε ο Terje Aasland σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι η διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ μακριά από τη Ρωσία είναι κρίσιμη. Είπε, «αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα που πρέπει να λάβουμε από την ΕΕ».

Οι αυξανόμενες ροές από τη Νορβηγία έρχονται επίσης καθώς οι τιμές φυσικού αερίου έχουν τριπλασιαστεί και έχουν σημειώσει επανειλημμένα νέα ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι. Αν και οι τιμές έπεσαν τη Δευτέρα από τα υψηλά όλων των εποχών που έφθασαν την περασμένη εβδομάδα μετά την είδηση ​​ότι η Γερμανία ήταν μπροστά από το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων πριν από το χειμώνα.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail