[ΑΝΑΛΥΣΗ] Πώς η Ρωσία καταχράται ένα κενό στη Σύμβαση του Μοντρέ

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο εικόνες που ελήφθησαν από την ισραηλινή δορυφορική εταιρεία ImageSat International (ISI), το πλοίο Sparta II μετέφερε πυραύλους συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300 που αποσυναρμολογήθηκαν στη Συρία από το συριακό λιμάνι της Ταρσού στο ρωσικό λιμάνι Novorossiysk στις 20 Αυγούστου 2022. Το Sparta II διαχειρίζεται η Oboronlogistics LLC. Ο κύριος στόχος αυτής της εταιρείας με έδρα τη Μόσχα είναι η κάλυψη των μεταφορικών αναγκών του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας για «στρατιωτικά και ειδικά αγαθά». Το πλοίο τοποθετήθηκε συγκεκριμένα στον κατάλογο κυρώσεων του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC). Το πλήρωμα είναι πολιτικό, ενώ το φορτίο είναι συχνά στρατιωτικό.

Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία δεν επιτρέπεται να διασχίσει τα πολεμικά της πλοία μέσω των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου επειδή η Τουρκία έχει κλείσει τα στενά στα πολεμικά πλοία των εμπόλεμων χωρών της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας σύμφωνα με το άρθρο 19 της Σύμβασης του Μοντρέ. Ωστόσο, η Ρωσία χρησιμοποίησε το Sparta II για να μεταφέρει αποσυναρμολογημένους πυραύλους S-300 από τη Συρία για να ενισχύσει την αεράμυνα στη χερσόνησο της Κριμαίας και να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια.

Σύμφωνα με το Reuters, η ISI έλαβε εικόνες που υποδεικνύουν την παρουσία της αντιαεροπορικής συστοιχίας S-300 στο Masyaf της Συρίας τον Απρίλιο καθώς και την άδεια τοποθεσία που έμεινε πίσω στις 25 Αυγούστου μετά τη μεταφορά του υλικού στο λιμάνι του Tartus. Ξεχωριστές εικόνες έδειχναν τα εξαρτήματα της συστοιχίας σε μια αποβάθρα στο Tartus μεταξύ 12 και 17 Αυγούστου. Μέχρι τις 20 Αυγούστου, είχαν εξαφανιστεί και η ISI διαπίστωσε ότι είχαν μεταφερθεί σε ένα ρωσικό πλοίο, το Sparta II, το οποίο έφυγε από την Tartus για το λιμάνι του Novorossiysk, μια σημαντική ναυτική βάση κοντά στη γέφυρα Kerch, η οποία συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία δέχονται αυξημένη επίθεση με drones. Ωστόσο, σύμφωνα με την Oboronlogistics, η Sparta II είχε ένα φορτίο ελαιολάδου στο πλοίο.

Στις 29 Αυγούστου 2022 ο Τούρκος πρέσβης στην Ουκρανία Yağmur Ahmet Güldere κλήθηκε στο ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Mykola Tochytskyi εξέφρασε στον Τούρκο πρέσβη την ανησυχία της ουκρανικής πλευράς σε σχέση με τις διαθέσιμες πληροφορίες για τη μεταφορά πυραυλικών συστημάτων S-300 από τη Συρία στη Ρωσία μέσω του Στενού του Βοσπόρου από το Sparta II, που ναυλώθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Αμυνα. Στην Τουρκική Πρεσβεία επιδόθηκε προφορική νότα από το Υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα.

Ο Tochytskyi επέστησε την προσοχή του Τούρκου πρέσβη στο γεγονός πως, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης σχετικά με το Καθεστώς των Στενών της 20ης Ιουλίου 1936, το συγκεκριμένο σκάφος εμπίπτει στον ορισμό του πολεμικού πλοίου για τους σκοπούς της σύμβασης. Ζήτησε από την τουρκική πλευρά να παράσχει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το φορτίο που μεταφέρθηκε με το Sparta II μέσω του Βοσπόρου καθώς και τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία για την εκπλήρωση των διατάξεων της σύμβασης και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα τηρήσει αυστηρά την απόφασή της της 28ης Φεβρουαρίου 2022 να κλείσει τα στενά για τα ρωσικά πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, σύμφωνα με τη συνεπή θέση της Τουρκίας να υποστηρίξει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της.



Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι το πλοίο δεν είναι εμπορικό αλλά βοηθητικό πολεμικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού, επικαλούμενη το φορτίο του Sparta II και τις διασυνδέσεις του με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ, τα πλοία χωρίζονται σε εμπορικά και πολεμικά πλοία. Το άρθρο 7 της σύμβασης ορίζει ότι ο όρος «εμπορικό σκάφος» ισχύει για όλα τα σκάφη που δεν καλύπτονται από το Τμήμα II (το οποίο ορίζει τα πολεμικά σκάφη).

Στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης του Μοντρέ, τα βοηθητικά σκάφη είναι πλοία επιφανείας ναυτικού, των οποίων η τυπική μετατόπιση υπερβαίνει τους 100 τόνους (102 μετρικούς τόνους), τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε καθήκοντα στόλου ή ως μεταφορά στρατευμάτων ή με άλλο τρόπο εκτός από πολεμικά πλοία και τα οποία δεν κατασκευάζονται ειδικά ως πολεμικά πλοία.

Το Sparta II δεν μπορεί να θεωρηθεί ως βοηθητικό πολεμικό πλοίο του ναυτικού με αυτόν τον ορισμό. Δεδομένου ότι το άρθρο 7 θεωρεί πως όλα τα πλοία πλην των πολεμικών πλοίων είναι εμπορικά, το Sparta II είναι εμπορικό πλοίο βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ, ανεξάρτητα από το φορτίο που μεταφέρει. Σύμφωνα με τη σύμβαση, τα εμπορικά πλοία απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα στενά υπό οποιαδήποτε σημαία, με κάθε είδους φορτίο και χωρίς διατυπώσεις. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να περιορίσει τη διέλευση των εμπορικών πλοίων εκτός εάν η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο ή το πέρασμα απειλεί την ειρήνη, την τάξη ή την ασφάλεια της χώρας.

Ωστόσο, εδώ πρέπει να τονιστεί ένα σημείο. Η Σύμβαση του Μοντρέ δεν προορίζεται μόνο για τη ρύθμιση της διέλευσης και της ναυσιπλοΐας στα στενά, αλλά και για την παροχή ενός πλαισίου για την ασφάλεια της Τουρκίας και των παραθαλάσσιων κρατών της Μαύρης Θάλασσας. Η χρήση εμπορικών πλοίων από τη Ρωσία για τη μεταφορά όπλων προκειμένου να συνεχίσει τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο κατά της Ουκρανίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάνοντας κατάχρηση του κενού στη Σύμβαση του Μοντρέ, ενώ επισήμως συνάδει με τη Σύμβαση του Μοντρέ, είναι αντίθετη με το πνεύμα της σύμβασης.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail