Γερουσιαστής επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν την Ουκρανία στην αντεπίθεση στο Χάρκοβο

Military_Material / pixabay
Freepen.gr - Η ενεργός υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ – καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ουάσιγκτον, Λονδίνου και Κιέβου – συνέβαλε καθοριστικά στο να βοηθήσει τα ουκρανικά στρατεύματα να επιτύχουν «μεγάλα κέρδη» κατά την αντεπίθεσή τους στην περιοχή του Χάρκοβο, δήλωσε ο γερουσιαστής Mark Warner στο CNN την Κυριακή.

«Αυτό το είδος συνεργασίας δείχνει τη δύναμη της συνδυασμένης στρατιωτικής μας πληροφορίας», δήλωσε ο Warner, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η αμερικανική και η βρετανική κοινότητα πληροφοριών «συνεργάζονται με τους Ουκρανούς». Ωστόσο, ο γερουσιαστής δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση αυτών των «συνεργασιών».

Ο Warner χαιρέτισε επίσης αυτό που ονόμασε «τεράστια υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» που «φροντίζουν» το Κίεβο να πάρει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που «χρειάζονται» τα ουκρανικά στρατεύματα. Τα λόγια του έγιναν εν μέσω μιας μαζικής ουκρανικής επίθεσης με τη χρήση όπλων που προμήθευαν οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη.

Η επίθεση που ξεκίνησε στην περιοχή του Χάρκοβο την Πέμπτη οδήγησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει την απόσυρση των στρατευμάτων του από αρκετούς οικισμούς στη βορειοανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Izyum. Η Μόσχα υποστήριξε ότι το βήμα έγινε για την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντόνετσκ. Το Κίεβο πανηγύρισε ως νίκη την αποχώρηση των Ρώσων.

Το Σάββατο, οι New York Times ανέφεραν ότι το Κίεβο και η Ουάσιγκτον είχαν εντείνει την ανταλλαγή πληροφοριών, με την Ουκρανία να αποκαλύπτει τα σχέδιά της για μια αντεπίθεση στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να λάβει περισσότερη βοήθεια. Η δημοσίευση ανέφερε επίσης – επικαλούμενη έναν ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ – ότι η Ουάσιγκτον και το Κίεβο συζητούσαν «συνεχώς» τρόπους παρεμπόδισης της ρωσικής επίθεσης.

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ να μην παρέχουν όπλα και πληροφορίες στο Κίεβο, υποστηρίζοντας πως τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν τις ΗΠΑ να γίνουν μέρος της σύγκρουσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail