Γιατί η ΕΕ πασχίζει να θέσει υπό έλεγχο την ενεργειακή της κρίση

Mediamodifier / pixabay
Την περασμένη Παρασκευή, οι υπουργοί Ενέργειας των 27 μελών της ΕΕ συναντήθηκαν για μια έκτακτη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού στο μπλοκ. Το μόνο πράγμα στο οποίο συμφώνησαν ήταν η εφαρμογή ανώτατου ορίου στα έσοδα των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας.

Από την Irina Slav για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό στο οποίο δε συμφώνησαν ήταν όλα τα άλλα που πρότεινε η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο, ανώτατου ορίου στις τελικές τιμές ενέργειας και άμεσης παρέμβασης στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Είναι δύσκολο να πείσουμε 27 χώρες να συμφωνήσουν σε τόσα πολλά πράγματα χωρίς κανένα συμβιβασμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα σχέδια επιβίωσης της ΕΕ για το χειμώνα ενδέχεται να μη λειτουργήσουν ποτέ όπως προβλέπεται.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επικεφαλής την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε στα κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ολόκληρο το μπλοκ και ανώτατο όριο στα έσοδα των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας που δε χρησιμοποιούν αέριο.

Το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου ήταν ένα από τα στοιχεία που δίχασαν την ΕΕ στις συζητήσεις της Παρασκευής, αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα επιβάλλει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο θα σταματήσει να τα λαμβάνει.



Ορισμένα μέλη της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ ενός ανώτατου ορίου τιμής φυσικού αερίου για όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου στο μπλοκ, μετά από παρόμοια πρόταση που έκανε η Πολωνία νωρίτερα αυτόν το μήνα. Περίπου 15 μέλη της ΕΕ ήταν υπέρ μιας τέτοιας κίνησης, αλλά άλλα ήταν επιφυλακτικά. Και είχαν δίκιο που ήταν δύσπιστοι: η Νορβηγία, ο σωτήρας του φυσικού αερίου της ΕΕ, έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα δεχόταν ανώτατο όριο στην τιμή που παίρνει για το φυσικό αέριό της.

«Αυτή δεν είναι μια λύση που θα προτείναμε, δεν πιστεύουμε πως απαντά στις προκλήσεις της ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Stoere, προσθέτοντας, «λέω στους Ευρωπαίους συναδέλφους μου ότι δεν είμαι αυτός που πουλάει το φυσικό αέριο».

Το πρόβλημα είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει όλο τον χρόνο στον κόσμο για να συζητήσει πώς θα προχωρήσει για να σώσει την οικονομία της και τους πολίτες της από τα μπλακ άουτ αυτόν τον χειμώνα. Και όπως τόνισε το Bloomberg σε πρόσφατη ανάλυση της κατάστασης ενόψει της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας, η ταχύτητα δεν είναι μεταξύ των πραγμάτων για τα οποία είναι γνωστή η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου το είπε ωμά. "Μερικές εβδομάδες όπως αυτή και η ευρωπαϊκή οικονομία θα σταματήσει εντελώς. Η ανάκαμψη από αυτό θα είναι πολύ πιο περίπλοκη από την παρέμβαση στις αγορές φυσικού αερίου σήμερα", δήλωσε στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. «Ο κίνδυνος αυτού είναι η αποβιομηχάνιση και ο σοβαρός κίνδυνος θεμελιωδών κοινωνικών αναταραχών».

Οι διαμαρτυρίες είναι ήδη γεγονός. Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους στην Τσεχική Δημοκρατία νωρίτερα αυτό το μήνα για να διαμαρτυρηθούν για την ενέργεια και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές της ενέργειας και στη Γερμανία και την Ιταλία. Στη Γαλλία, η αστυνομία διέλυσε μια παράνομη διαδήλωση αυτό το Σαββατοκύριακο, συλλαμβάνοντας αρκετές δεκάδες άτομα.

Καθώς ο καιρός αρχίζει να κρυώνει, αυτές οι διαμαρτυρίες μπορεί να αυξηθούν και να πολλαπλασιαστούν επίσης. Αυτό καθιστά το έργο των κυβερνήσεων της ΕΕ ακόμη πιο επείγον. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη εσωτερικές διαφορές που θα ήταν δύσκολο να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Κροατία, για παράδειγμα, σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, κάτι που έχει θέσει σε κίνδυνο τη γείτονά της -και πελάτη φυσικού αερίου- την Ουγγαρία. Οι γείτονες της Γερμανίας δεν είναι επίσης ευχαριστημένοι , αφού το Βερολίνο δήλωσε πως δεν θα αλλάξει γνώμη για τους εναπομείναντες πυρηνικούς αντιδραστήρες του και θα τους αποσύρει όπως είχε προγραμματιστεί.

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι μπορούμε να παρέχουμε τα πάντα για να περάσει ο χειμώνας», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Επίτροπος Εσωτερικών Αγορών της ΕΕ Τιερί Μπρετόν. "Νομίζω ότι είναι σημαντικό κάθε χώρα, που έχει την ικανότητα να το κάνει για αυτήν την περίοδο, να κάνει ό,τι μπορεί. Και αυτό είναι επίσης θέμα αλληλεγγύης".

Η Γερμανία σαφώς δε βλέπει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, και φαίνεται πως η μόνη που βλέπει αυτήν τη στιγμή τα πράγματα με τον τρόπο που βλέπει η Γερμανία είναι η γειτονική Γαλλία: και οι δύο υπέγραψαν μια συμφωνία που θα δει τη Γαλλία να στέλνει στη Γερμανία φυσικό αέριο και τη Γερμανία να στέλνει πίσω ηλεκτρισμό. Οι υπόλοιποι γείτονες της Γερμανίας, ωστόσο, παραμένουν απρόθυμοι να υπογράψουν συμφωνίες αλληλεγγύης με τη μεγαλύτερη -και επί του παρόντος πιο ευάλωτη- οικονομία της ΕΕ.

Ακόμη και στις καλύτερες στιγμές, η λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαρκεί πολύ. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό: το να συμφωνήσουν 27 κράτη με τα δικά τους εθνικά συμφέροντα σε έναν τρόπο δράσης είναι συχνά μια πρόκληση και πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί.

Αυτή τη φορά, υπάρχει ελάχιστος χώρος για συμβιβασμούς και ακόμη λιγότερος χρόνος για να καταλήξουμε σε μια πορεία δράσης. Η συμφωνία για ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου φαίνεται να είναι εκτός συζήτησης εάν η ΕΕ θέλει να προχωρήσει γρήγορα. Το μόνο πράγμα που απομένει για το οποίο μπορεί να συμφωνηθεί γρήγορα θα ήταν μια παρέμβαση στις αγορές ενέργειας για να περιοριστούν οι τιμές, επειδή τα ανώτατα όρια κατανάλωσης θα ήταν μια πρόκληση για διαπραγμάτευση.

"Δεν είναι η στιγμή για να κάνουμε κύριες συζητήσεις για τις αγορές ενέργειας. Απλώς χρειαζόμαστε λύσεις αυτή την στιγμή", δήλωσε ο Μάρκο Μένσινκ, γενικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ένωσης χημικής βιομηχανίας Cefic, όπως ανέφερε το Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα. "Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική – πρόκειται για το μέλλον της βιομηχανίας στην Ευρώπη. Οι εταιρείες κλείνουν την παραγωγή αυτή την στιγμή που μιλάμε, και με αυτές τις τιμές, δε θα ξανανοίξουν".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail