Οι δυτικοί σύμμαχοι με επικεφαλής τον Τζόνσον σαμποτάρισαν την ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας τον Απρίλιο

president.gov.ua
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει τελειώσει μέχρι αυτό το σημείο, αλλά βασικοί δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου προσπάθησαν να σαμποτάρουν τη δυνατότητα για ειρηνική διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτό ακριβώς συμπέραναν τα περιφερειακά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ήδη από το Μάιο, αμέσως μετά την εμφάνιση του Μπόρις Τζόνσον του Ηνωμένου Βασιλείου στην πρωτεύουσα σε μια επίσκεψη «έκπληξη» για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά από τότε τον προηγούμενο μήνα.
 
zerohedge.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό έλεγε μια ιστορία-βόμβα στην Ukrainska Pravda εκείνη την εποχή, αλλά αγνοήθηκε σχεδόν εντελώς στα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης:

Σύμφωνα με πηγές της Ukrainska Pravda κοντά στον Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρωτεύουσα σχεδόν χωρίς προειδοποίηση, έφερε δύο απλά μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου, θα πρέπει να πιέζεται, όχι να γίνεται διαπραγμάτευση με μαζί του.

Και το δεύτερο είναι ότι ακόμα κι αν η Ουκρανία είναι έτοιμη να υπογράψει κάποιες συμφωνίες για εγγυήσεις με τον Πούτιν, δεν είναι [το ΗΒ και οι ΗΠΑ]. Η θέση του Τζόνσον ήταν πως η συλλογική Δύση, η οποία το Φεβρουάριο είχε προτείνει στον Ζελένσκι να παραδοθεί και να φύγει, τώρα ένιωθε ότι ο Πούτιν δεν ήταν πραγματικά τόσο ισχυρός όσο φανταζόταν προηγουμένως και πως εδώ ήταν μια ευκαιρία να τον «πιέσουν».

Το αγγλόφωνο ρεπορτάζ των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης συνέχισε να τονίζει ότι τρεις ημέρες μετά την αναχώρηση του Τζόνσον για τη Βρετανία, ο Πούτιν δημοσιοποίησε και είπε πως οι συνομιλίες με την Ουκρανία «έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο» .

Την εποχή που οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες είδαν κορυφαίους αξιωματούχους από κάθε εμπόλεμη πλευρά να συγκεντρώνονται στην τουρκική πρωτεύουσα, χαιρετίστηκαν σε ορισμένες γωνιές ως «ο πιο γρήγορος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία» - σύμφωνα με τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναζητούσε να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Αλλά καθώς η εισβολή που διέταξε ο Πούτιν συνεχιζόταν, η Βρετανία ήταν ιδιαίτερα η πρώτη στο μέτωπο που έκανε τις παραδόσεις μεγάλων όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία μέσω στρατιωτικών μεταφορικών αεροπλάνων υψηλή προτεραιότητα. Τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου σημείωσαν επίσης τη «βολική» συγκυρία του Λονδίνου να κάνει all-in επιθετική συμπεριφορά στην Ουκρανία, δεδομένου του διαρκούς «Σκάνδαλου Partygate» του πρωθυπουργού Τζόνσον στο εσωτερικό.


Και πάλι, θυμηθείτε τον τόνο των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης μετά την άφιξη του Βρετανού πρωθυπουργού στο Κίεβο (και πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τζόνσον ήταν ο πρώτος ηγέτης χώρας της G7 που το επισκέφθηκε δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα προάστια γύρω από το Κίεβο) στις  9 Απριλίου:

Μετά την άφιξη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο, μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει γίνει λιγότερο πιθανή.

Τώρα, αυτή την εβδομάδα, υπάρχει ακόμη μια επιβεβαίωση για το όπλο που καπνίζει για τον ρόλο των ισχυρών δυτικών χωρών στη ματαίωση της πιθανότητας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων...

Η πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Φιόνα Χιλ, συνέγραψε ένα εκτενές δοκίμιο που εξιστορεί βασικές στιγμές στον πόλεμο της Ρωσίας και τις προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία μέχρι στιγμής.

Έδωσε την ακόλουθη βασική επιβεβαίωση στο περιοδικό Foreign Affairs του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (CFR):

Σύμφωνα με πολλούς πρώην ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ με τους οποίους μιλήσαμε, τον Απρίλιο του 2022, Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές φάνηκε να συμφώνησαν προσωρινά στα περίγραμμα μιας ενδιάμεσης διευθέτησης κατόπιν διαπραγματεύσεων: η Ρωσία θα αποσυρόταν στη θέση της στις 23 Φεβρουαρίου, όταν έλεγχε μέρος του Ντονμπάς και όλη την Κριμαία, και σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα υπόσχεται να μην επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και αντ' αυτού θα λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες. Όμως, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη του Ιουλίου στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας του, αυτός ο συμβιβασμός δεν αποτελεί πλέον επιλογή.

Αυτή η αποκάλυψη και επιβεβαίωση από την πλευρά των ΗΠΑ - ότι υπήρχε μια δοκιμαστική συμφωνία στο τραπέζι για την ειρήνη Ρωσίας-Ουκρανίας είναι μια τεράστια αποκάλυψη, η οποία και πάλι πιθανότατα θα λείπει σε μεγάλο βαθμό από την κάλυψη των δημοφιλών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Και φυσικά, η κραυγαλέα παράλειψη στο δοκίμιο του Foreign Affairs είναι ο προαναφερθείς άμεσος ρόλος του Μπόρις Τζόνσον στην εξάλειψη των δυνατοτήτων για ειρηνική διευθέτηση σε μια στιγμή που φαινόταν ως «τελική γραμμή». Το αν θα είχε διατηρηθεί τελικά η ειρήνη ή όχι, δε θα γίνει ποτέ γνωστό.

Αυτό που παραμένει σαφές σε αυτό το σημείο είναι πως η «οδός της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ» φαίνεται να έχει ήδη αφεθεί ως βασικό σημείο συζήτησης μεταξύ της ουκρανικής ηγεσίας και στις Βρυξέλλες προς το παρόν. Και όμως, επί του παρόντος δεν υπάρχουν σημάδια ειρήνης ή διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός πουθενά στον ορίζοντα, καθώς το Κρεμλίνο φαίνεται έτοιμο να επεκτείνει πιθανώς τους πολεμικούς του στόχους σε προσάρτηση εδάφους. 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail