Είναι ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας η επόμενη καταστροφή της Ευρώπης;

Ελληνική Πολεμική Αεροπορία
Ενώ τα πράγματα στην Ουκρανία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, φαίνεται τουλάχιστον στη σφαίρα της πιθανότητας ότι είναι δυνατή μια άλλη αιματηρή σύγκρουση στην Ευρώπη: μια αναμέτρηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – αμφότερες μέρος του ΝΑΤΟ. 

John Haltiwanger - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Η Ελλάδα καλεί τους συμμάχους της να καταδικάσουν την Τουρκία για την πρόσφατη επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο ανοιχτής σύγκρουσης καθώς αυξάνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Σε επιστολές της Δευτέρας και της Τρίτης προς το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ στις οποίες αναφέρθηκε το Associated Press, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε και τα τρία θεσμικά όργανα να επιπλήξουν την Άγκυρα για τα σχόλια του Ερντογάν. Ο Δένδιας είπε ότι το να επιτραπεί στην Τουρκία να συνεχίσει να απειλεί την Ελλάδα θα διατρέχει τον κίνδυνο μιας ακόμη σύγκρουσης στην Ευρώπη, σε μια προφανή αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Με το να μην το κάνουμε έγκαιρα ή υποτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε ξανά μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτή που εκτυλίσσεται αυτή την στιγμή σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας», είπε ο Δένδιας. «Αυτό είναι κάτι που κανείς μας δε θα ήθελε πραγματικά να δει».

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης είπε πως «η τουρκική στάση είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την ενότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ, αποδυναμώνοντας τη νότια πλευρά της συμμαχίας σε μια στιγμή κρίσης», σύμφωνα με το Associated Press.

Αν και και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν μια ιστορικά αμφιλεγόμενη σχέση και μια μακροχρόνια διαμάχη για τα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος - πέρα ​​από τις διαφωνίες για άλλα θέματα όπως τα θαλάσσια σύνορα.

Ο Ερντογάν το Σαββατοκύριακο κατηγόρησε την Ελλάδα πως κατέχει αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» όταν έρθει η ώρα. Σε μια φαινομενικά συγκαλυμμένη απειλή εισβολής ή επίθεσης κατά της Ελλάδας, ο Ερντογάν προειδοποίησε πως η Τουρκία θα μπορούσε «να έρθει ξαφνικά μια νύχτα».

«Κοιτάξτε την ιστορία, αν προχωρήσετε παραπέρα, το τίμημα θα είναι βαρύ», είπε ο Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Σεράγεβο την Τρίτη, ο Τούρκος ηγέτης επανέλαβε αυτή την απειλή.

«Αυτό για το οποίο μιλάω δεν είναι όνειρο», είπε ο Ερντογάν αφού ρωτήθηκε για τα προηγούμενα σχόλιά του για την Ελλάδα, ανέφερε το Associated Press. «Όταν έρθει η ώρα, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail