«Κουρεύουν» την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Αντί για 10% που πρόκειται να αυξηθούν την 1η Ιανουαρίου 2023 η αναπροσαρμογή θα περιοριστεί στο 50% του μέσου πληθωρισμού του 2022, υπό τον φόβο αντιδράσεων

Από: sofokleousin.gr

Υπό τον φόβο αντιδράσεων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση «κουρεύει» την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών 1.200.000 ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, που βάσει του νόμου Βρούτση πρόκειται να γίνει από τον Ιανουάριο του 2023.

Ο νόμος 4670/2020 προβλέπει συγκεκριμένα, ότι από την 1-1-2023 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία ασφάλισης, κύριας, επικουρικής και εφάπαξ, θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, ενώ αν ο πληθωρισμός είναι αρνητικός θα παραμένουν αμετάβλητες.

Στην τρέχουσα συγκυρία, οι ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, των υγρών καυσίμων, των τροφίμων και εκατοντάδων αγαθών, εκτόξευσαν τον πληθωρισμό στα ύψη.

Ήδη τρέχει με ρυθμό 11,3%, ενώ ο μέσος πληθωρισμός στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου βρίσκεται στο 8%. Εφόσον στο τελευταίο τετράμηνο του 2022, διατηρηθεί στα επίπεδα άνω του 10%, ο μέσος πληθωρισμός του έτους θα ανέλθει στο 10%.

Με βάση την εκτίμηση αυτή, οι εισφορές θα πρέπει να αυξηθούν, από την 1η Ιανουαρίου 2023, κατά το ίδιο ποσοστό, δηλαδή κατά 10%.

Επειδή όμως αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, ειδικά στον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών πολύ εκ των οποίων θεωρούνται και «μεσαία τάξη», μελετάται το ενδεχόμενο να «κουρευτεί» η αύξηση κατά 50%.

Το σενάρια της περικοπής της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ενισχύεται και από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες περιέχουν τη βεβαιότητα των εκλογών έως τον προσεχή Ιούλιο και στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι πρέπει να αποφευχθεί μια τόσο μεγάλη επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.

Έτσι, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τον Δεκέμβριο, θα τροποποιηθεί η διάταξη του νόμου Βρούτση και θα οριστεί ότι οι ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα αναπροσαρμοστούν κατά 50% της μεταβολής του μέσου πληθωρισμού του 2022.

Πόσο αυξάνονται οι εισφορές

Με σενάριο αύξησης των εισφορών κατά 10%, η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για την κύρια ασφάλιση θα αυξηθεί κατά 21 ευρώ και από τα 210 ευρώ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί στα 231 ευρώ.

Η εισφορά για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία θα αυξηθεί κατά 25,2 ευρώ και θα διαμορφωθεί σε 277,2 ευρώ, ενώ η εισφορά της υψηλότερης κατηγορίας, από τα 566 ευρώ, θα αυξηθεί 56,6 ευρώ και θα διαμορφωθεί σε 622,6 ευρώ.

Με το κούρεμα της αύξησης κατά 50%, η ελάχιστη εισφορά θα αυξηθεί 10,5 ευρώ τον μήνα και θα διαμορφωθεί σε 220,5 ευρώ, ενώ η μέγιστη εισφορά που αναλογεί στην 6η ασφαλιστική κατηγορία θα αυξηθεί κατά 28,3 ευρώ και θα διαμορφωθεί σε 594,3 ευρώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail