Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία μετά την ΕΕ και την Κίνα

ArtisticOperations / pixabay
Η Τουρκία εισήγαγε ορυκτά καύσιμα αξίας 10,7 δισ. ευρώ από τη Ρωσία κατά τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση (85 δισ. ευρώ) και την Κίνα (34,9 δισ. ευρώ), σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Κέντρο της Φινλανδίας για την Έρευνα για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA).

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εισαγωγές πετρελαίου της Τουρκίας από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 30 τοις εκατό τους τελευταίους δύο μήνες σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την εισβολή.

Οι αυξανόμενες εισαγωγές της Τουρκίας είναι αξιοσημείωτες δεδομένης της δέσμευσης της χώρας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία κέρδισε 158 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα από εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα κατά τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου (24 Φεβρουαρίου-24 Αυγούστου), σύμφωνα με το CREA.

Η ΕΕ εισήγαγε το 54 τοις εκατό από αυτό, ενώ εντός της ΕΕ οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ήταν η Γερμανία (19 δισ. ευρώ), η Ολλανδία (11,1 δισ. ευρώ), η Ιταλία (8,6 δισ. ευρώ), η Πολωνία (7,4 δισ. ευρώ), η Γαλλία (5,5 δισ. ευρώ), η Βουλγαρία (5,2 δισ. ευρώ), το Βέλγιο (4,5 δισ. ευρώ) και η Ισπανία (3,3 δισ. ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία της CREA.

Οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων εκτιμάται ότι συνεισέφεραν 43 δισεκατομμύρια ευρώ στον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό. Πρόσθεσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες μετά από έξι μήνες υπολογίζονται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ουκρανία αντιμετωπίζει κόστος από κατεστραμμένες υποδομές άνω των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail