Η αντεπίθεση του Χάρκοβο - Καμία μεγάλη επιτυχία - Καμία μεγάλη ήττα

@Blue_Sauron
Τα «δυτικά» μέσα ενημέρωσης προκαλούν ευφορία για την «επιτυχημένη» αντεπίθεση της Ουκρανίας στην περιφέρεια Χάρκοβο.

Moonofalabama.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν βασικά χωριά καθώς προχωρούν οι αντεπιθέσεις γράφει η Washington Post. Πώς η Ουκρανία κέρδισε ορμή εναντίον της Ρωσίας και πήρε ένα κρίσιμο κέντρο αναφέρουν οι New York Times. WaPo και πάλι: Οι πληροφορίες δείχνουν ένα πιθανό σημείο καμπής στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ουκρανικά Νέα: Στις ανακτημένες πόλεις, οι Ουκρανοί αφηγούνται μια ξέφρενη ρωσική υποχώρηση, πρωτοσέλιδο των NYT. Είναι η Ρωσία σε φυγή; ρωτά ο Economist.

Όλοι έχουν πέσει στην πεποίθηση ότι η ουκρανική ταχεία προέλαση προκάλεσε τη ρωσική ήττα. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Οι κύριες ρωσικές δυνάμεις είχαν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή. Αυτό που απέμεινε ήταν φρουροί της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ και μερικές ομάδες της Ρωσικής Εθνοφρουράς που είναι λίγο πολύ αστυνομική δύναμη. Γι' αυτό ο «δυτικός» αξιωματούχος που συνομιλεί με το Reuters είναι αρκετά επιφυλακτικός με την εκτίμησή του:

«Υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση για τη φύση της ρωσικής αποχώρησης, ωστόσο είναι πιθανό ότι με αυστηρούς στρατιωτικούς όρους, αυτή ήταν μια απόσυρση, με εντολή και κυρώσεις από το γενικό επιτελείο , παρά μια πλήρη κατάρρευση».
...
"Προφανώς, φαίνεται πραγματικά δραματικό. Είναι μια τεράστια έκταση γης. Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι Ρώσοι έχουν πάρει κάποιες καλές αποφάσεις όσον αφορά τη συντόμευση των γραμμών τους και την ενίσχυση της υπεράσπισης και τη θυσία εδάφους για να το κάνουν έτσι», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν περίμενε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει αμέσως να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.

Ο κύριος ρωσικός λόγος για να κρατηθεί το Izium νοτιοανατολικά του Kharkov ήταν να το χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για να επιτεθεί στο Sloviansk και στο Kramatorsk κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου M-03. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, αρκετές ρωσικές προσπάθειες να διασχίσουν τον ποταμό Siverski Donets νότια και ανατολικά του Izium και να δημιουργήσουν ένα προγεφύρωμα στη νότια πλευρά απέτυχαν.

Η κατάσταση στα τέλη Αυγούστου με τον Izium στην πάνω αριστερή γωνία

μεγαλύτερη ανάλυση

Οι Ουκρανοί ήταν καλά εδραιωμένοι στο «Δάσος Σέργουντ» στη νότια πλευρά και είχαν αντιμετωπίσει όλες τις προσπάθειες να προωθήσουν μεγαλύτερες ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή. (Σύμφωνα με τον Yves Smith, ο Αλέξανδρος Μερκούρης είχε πει αυτό το σημείο και είχε προβλέψει μια ρωσική απόσυρση από το Izium σε μια από τις εκπομπές του πριν ξεκινήσει η «αντεπίθεση» του Kharkov). Εγώ ο ίδιος είχα χάσει αυτό το σημείο.

Η περιοχή, η οποία είναι αραιοκατοικημένη (το Izium είχε προπολεμικό πληθυσμό περίπου 40.000), έχει μικρή πρόσθετη αξία. Οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί λίγο μετά την έναρξη του πολέμου είχαν αποσυρθεί με την πάροδο του χρόνου για να περιστραφούν σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Markus Reisner από τον αυστριακό στρατό, η Ουκρανία χρησιμοποίησε έξι πλήρεις ταξιαρχίες (vid) στην επίθεσή της. Εάν οι αριθμοί του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είναι στα μισά του δρόμου, οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν περίπου 4.000+ στρατιώτες, σχεδόν δύο ταξιαρχίες, στην επίθεση. Επρόκειτο για στρατεύματα που έτρεξαν σε περιοχές που το ρωσικό πυροβολικό είχε προκαταγράψει. Δέχθηκαν μπαράζ επιθέσεων και καταστράφηκαν.

Η ρωσική αεροπορία προκάλεσε πρόσθετες ζημιές. Εκατοντάδες τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα που είχε παραδώσει η «δυτική» στην Ουκρανία καταστράφηκαν. Οι συζητήσεις για μεγάλες ρωσικές υλικές απώλειες και για χιλιάδες Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου είναι ανοησίες.

Ένα άρθρο της Washington Post σήμερα αναφέρει μια κομματική οργάνωση «ανοιχτού κώδικα» σχετικά με τις απώλειες:

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Jakub Janovsky, ενός στρατιωτικού αναλυτή και συνεισφέροντος στην καταμέτρηση του ιστολογίου Oryx για τις απώλειες εξοπλισμού, η Ρωσία έχασε 40 άρματα μάχης, 50 οχήματα πεζικού, 35 τεθωρακισμένα οχήματα και δύο τζετ.

Ωστόσο, άλλοι δημοσιογράφοι της Washington Post εξέτασαν τα στοιχεία:

Ο εξοπλισμός που έμεινε πίσω στο βίντεο αντιστοιχεί σε μια ομάδα αρμάτων, είπε ο Hodges, η οποία είναι συνήθως εξοπλισμένη με περίπου 10 ή 11 τανκς.
...
Ένα άλλο βίντεο, που τραβήχτηκε κατά μήκος ενός δρόμου στο κέντρο του Izyum, δείχνει ένα βυσσινί 2S19 Msta αυτοτροφοδοτούμενο οβιδοβόλο. Το σύστημα δεν έχει εμφανή σημάδια απενεργοποίησης.

Άλλες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο Izyum δείχνουν μεγαλύτερες ζημιές σε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, υποδεικνύοντας ότι χτυπήθηκαν στη μάχη. Ένα θωρακισμένο όχημα μπορεί να δει κανείς σε ένα βενζινάδικο στην πόλη με τρύπες από σφαίρες, σημάδια εγκαυμάτων και ξεφουσκωμένα λάστιχα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δημοσίευσαν ένα βίντεο που δείχνει τον φλοιό ενός TOS-1A, ενός εκτοξευτή πολλαπλών πυραύλων, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμό του «Solntsepyok».

Δεδομένων των τεράστιων εκτάσεων που δεν ακούγεται σαν μεγάλες απώλειες. Οι ισχυρισμοί των βρετανικών «πληροφοριών» ότι η 1η Στρατιά Τάνκ των Φρουρών καταστράφηκε στην επίθεση είναι γελοίοι. Η 1η φρουρά έχει περίπου 20 ταξιαρχίες με εκατοντάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα σε καθεμία. Οι μονάδες της δε βρίσκονταν καν στην περιοχή όταν έγινε η επίθεση.

Όπως έχει πει ο Larry Johnson, ο σχεδιασμός για απόσυρση από μια μεγάλη περιοχή απαιτεί χρόνο . Η ρωσική απόφαση να εγκαταλείψει την περιοχή του Χάρκοβο πρέπει να είχε ληφθεί πριν ξεκινήσει η ουκρανική αντεπίθεση. Το ότι ερχόταν ήταν γνωστό. Από τα μέσα Αυγούστου, ο χάρτης ανάπτυξης από τη Στρατιωτική Γη έδειξε ισχυρούς σχηματισμούς αρμάτων νότια και δυτικά της περιοχής Izium. Οι Ρώσοι είχαν αναφέρει επιθέσεις σε αυτές και σε άλλες μονάδες σε καθημερινή βάση. Ο Ντίμα του καναλιού Military Summary τους είχε αναφέρει αρκετές φορές.

Όταν έγινε η αντεπίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν στην ανατολική πλευρά του ποταμού Oskol και τώρα προστατεύονται από αυτόν. Στο νότιο άκρο, κοντά στο Lyman, ο ποταμός Siverski Donets χρησιμοποιείται για να καλύψει τις ρωσικές δυνάμεις. Αυτές είναι ισχυρές θέσεις, δύσκολες στην επίθεση, τις οποίες μπορεί να κρατήσει μια περιορισμένη δύναμη.

Τρέχουσα κατάσταση:

μεγαλύτερη ανάλυση

Περίμενα ότι η Ρωσία θα προσέλκυε τις επιτιθέμενες ουκρανικές δυνάμεις για να τις αποκόψει στη συνέχεια. Αλλά δεν είχε τις δυνάμεις ή το ενδιαφέρον να το κάνει τώρα. Αντ' αυτού είχε διατάξει απόσυρση. Η χρήση πυροβολικού και αεροπορίας για να επιτεθούν στις ουκρανικές δυνάμεις ενώ βρίσκονταν ακόμη στους δρόμους για να επιτεθούν σε έναν εχθρό που δεν ήταν πια εκεί, αποδείχθηκε η σωστή απόφαση.

Ο συνταγματάρχης Ράισνερ, που αναφέρεται παραπάνω, λέει πως η πρώτη «αντεπίθεση» στο νότο εναντίον της Χερσώνας ήταν μια μεγάλη αποτυχία που κόστισε πολλές ζωές Ουκρανών. Ένας άλλος επαγγελματίας στρατιωτικός, ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Daniel Davis συμφωνεί:

Όταν ο Πούτιν έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την κατάληψη του Ντονμπάς, το Κρεμλίνο διεξήγαγε αποστολές που είναι γνωστές ως «οικονομία δύναμης» στο βορρά γύρω από το Χάρκοβο και στο νότο κοντά στη Χερσώνα. Η πρόθεση των ρωσικών αποστολών στο βορρά και το νότο ήταν να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν λιγότερα στρατεύματα για να κρατήσουν δεμένες τις UAF έτσι ώστε να μην μπορούν να μετακινήσουν περισσότερα στρατεύματα στο Donbas για να αντισταθούν στη ρωσική επίθεση εκεί. Στη συνέχεια, η Ρωσία αδυνάτισε ακόμη περισσότερο την άμυνά της στα τέλη Αυγούστου για να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα για να αμυνθεί ενάντια στη γνωστή επίθεση που θα ξεκινήσει κοντά στο Kherson.
...
Τα πρόσθετα ρωσικά στρατεύματα στη Χερσώνα φαίνεται πως βοήθησαν τις δυνάμεις της Μόσχας να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες στους Ουκρανούς επιτιθέμενους στην περιοχή Χερσώνα, αλλά μοιραία αποδυνάμωσαν τη ρωσική άμυνα στην περιοχή του Χάρκοβο.

Όταν τα ουκρανικά στρατεύματα συγκλόνισαν τους Ρώσους υπερασπιστές στην αρχή της επίθεσης στο Χάρκοβο, οι Ρώσοι άρχισαν να παραδίδουν γρήγορα εδάφη. Όχι μόνο είχαν λίγα στρατεύματα στην περιοχή, αλλά αυτά τα στρατεύματα ήταν κυρίως εθελοντές. Η Μόσχα άρχισε να στέλνει μανιωδώς ενισχύσεις για να προσπαθήσει να ανακόψει την παλίρροια, αλλά η Ουκρανία προχώρησε γρηγορότερα από ό,τι η Ρωσία μπορούσε να βρει ενισχύσει τη θέση της. Η ρωσική ηγεσία βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα αίνιγμα: να διατάξει τα στρατεύματά της να διεκδικήσουν κάθε μέτρο εδάφους σε μια προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο για να φτάσουν οι ενισχύσεις ή να εκκενώσουν την περιοχή και να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό της για μελλοντικές μάχες.

Επέλεξαν το δεύτερο. Η Ρωσία όχι μόνο παρέδωσε το Izyum χωρίς μάχη, αλλά αργότερα εκκένωσε σχεδόν ολόκληρη την περιοχή που κατέλαβε βόρεια του Χάρκοβο μέχρι τα ρωσικά σύνορα, έως και 3.000 συνολικά τετραγωνικά χιλιόμετρα πίσω υπό ουκρανικό έλεγχο. Πολλοί στη Δύση χαιρετίζουν αυτή την κίνηση καθώς αποδεικνύει ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει τον πόλεμο και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στην πτώση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ένα μικρό καλάθι μπορεί να είναι χρήσιμο πριν κάνετε τέτοιες σαρωτικές κρίσεις.

Ο Ντάνιελ Ντέιβις λέει ότι «η Μόσχα άρχισε μανιωδώς να στέλνει ενισχύσεις για να προσπαθήσει να ανακόψει την παλίρροια». Πρέπει να αναφερθεί στο βίντεο, που κυκλοφόρησε από τους Ρώσους, που έδειχνε θωρακισμένες αεροπορικές δυνάμεις να προσγειώνονται με τεράστια ελικόπτερα Mi-26. Αλλά ο συνταγματάρχης Reisner λέει πως αυτά τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν ανατολικά του ποταμού Oskol. Τα στρατεύματα που μετέφεραν δεν μπήκαν ποτέ στη μάχη στην περιοχή του Χάρκοβο. Το βίντεο με το ελικόπτερο ήταν εξαπάτηση καθώς δεν είχε απομείνει τίποτα στην περιοχή του Χάρκοβο για ενίσχυση.

Ο Ντέιβις καταλήγει:

Η Ουκρανία πιθανότατα έχει δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρουστικής της δύναμης σε αυτές τις δίδυμες επιθέσεις, υπέστη πολλές απώλειες και θα χρειαστεί σημαντική αναπλήρωση και αντικαταστάσεις πριν μπορέσει να προχωρήσει πολύ περισσότερο (υπάρχουν αναφορές ότι μια μικρότερη ουκρανική επίθεση ενδέχεται να πλησιάζει στο Ugledar [νοτιοδυτικά του Ντόνετσκ] αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί τίποτε).

Αναμένω επίσης μια άλλη ουκρανική επίθεση στη νότια περιοχή του Ντονμπάς. Αλλά οι ρωσικές δυνάμεις εκεί φέρεται να ενισχύθηκαν από το νέο 3ο ρωσικό σώμα. Πρόκειται για περίπου 30-50.000 Ρώσους βετεράνους που κλήθηκαν να σχηματίσουν ένα νέο σχηματισμό. Πιθανότατα θα είναι σε θέση να αντέξουν οτιδήποτε μπορεί να ρίξει εναντίον τους η Ουκρανία.

Προσθέτωντας:

Ο Yves μόλις δημοσίευσε ένα άρθρο για την πιο πολιτική πλευρά των πραγμάτων:

Ο Όλαφ Σολτς και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συζητούν ο ένας με τον άλλον καθώς η Ουκρανία πιέζει για την επισημοποίηση του καθεστώτος του NATO Lite της Ουκρανίας

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail